Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πανομοιότυπες απαντήσεις σε ερωτήσεις της Ελπίδας Τσουρή για θέματα παιδείας

Πανομοιότυπες απαντήσεις σε ερωτήσεις της Ελπίδας Τσουρή για θέματα παιδείας

11Δύο διαφορετικές ερωτήσεις προς το υπουργείο Παιδείας, η πρώτη είχε σχέση με την ανάγκη ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος στο Χαλκειός και η δεύτερη για σχεδιασμό ανέγερσης Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Χίου, κατέθεσε η Ελπίδα Τσουρή, αλλά οι απαντήσεις που έλαβε ήταν πανομοιότυπες!
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου η κα Τσουρή σημειώνει:


“Το Μάρτιο του 2004, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή των Ελλήνων, ο Κ. Καραμανλής, δήλωνε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση, του ποσοστού επί του ΑΕΠ, για την παιδεία, με στόχο το 5%.
Δείγμα και αυτό της κυβερνητικής αξιοπιστίας, το ποσοστό δαπανών του προϋπολογισμού για την παιδεία διαμορφώθηκε για το 2005, στο 3,58% του ΑΕΠ, από 3,61% το 2004. 
Η αναντιστοιχία των προεκλογικών υποσχέσεων και των κυβερνητικών πρακτικών συνεχίζεται με την εξαγγελία για ταχύρυθμη κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας, ώστε σε πέντε χρόνια να υπάρχει αντιστοιχία προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έλλειψη σοβαρότητας χειρισμού των ευαίσθητων θεμάτων της παιδείας είναι πασίδηλη από τις απαντήσεις που έλαβε η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή σε δύο ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, εκ των οποίων η μια αφορούσε την ανάγκη ανέγερσης νέου σχολικού συγκροτήματος στο Δήμο Καμποχώρων, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης που θα επέλθει με την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή και η άλλη αφορούσε στο σχεδιασμό ανέγερσης λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Χίου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της περιοχής.
Οι απαντήσεις στις δύο ερωτήσεις είναι πανομοιότυπες, αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις! Προφανώς, αυτή είναι η μόνη απάντηση που δίνεται από  το Υπουργείο Παιδείας σε όποιον βουλευτή υποβάλει ερώτηση για την ανέγερση σχολείων, πανελληνίως!
Η βουλευτής Χίου δήλωσε: “Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ασυνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες σχετικά με την παιδεία, η οποία, όπως αποδεικνύεται δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Απαντήσεις του τύπου “αντιγραφή – επικόλληση” καταδεικνύουν την επιδερμικότητα, την προχειρότητα και την έλλειψη ενδελεχούς μελέτης από την πλευρά του Υπουργείου, στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στο χώρο της παιδείας”.


Ελπίδα Τσουρή
Βουλευτής Νομού Χίου


Ερώτηση
Προς
Την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα: Ανέγερση Ενιαίου Λυκείου στο Βόρειο τμήμα της πόλης της Χίου.


Η βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κάθε κυβέρνησης. Ειδικότερα, για τις παραμεθόριες περιοχές, η αύξηση των πόρων που διατίθενται στην εκπαίδευση αποτελεί θέμα  ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς, για το νησί της Χίου, αναλογικά με τον αριθμό των σχολείων και του πληθυσμού, το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των διδακτηρίων, ενώ όλο και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για τη δημιουργία νέων σχολικών συγκροτημάτων.
Στην πόλη της Χίου παρατηρείται το φαινόμενο συσσώρευσης των ενιαίων λυκείων στο νότιο μέρος της πόλης, με αποτέλεσμα, οι μαθητές λυκείου, που κατοικούν στη βόρεια πλευρά της πόλης να αναγκάζονται, καθημερινά, να διασχίζουν τους πιο πολυσύχναστους δρόμους σε ώρες αιχμής ή να αναγκάζονται οι γονείς τους να μεταφέρουν τους μαθητές με τα αυτοκίνητά τους, διανύοντας μεγάλη απόσταση, κάθε μέρα.
Επιπλέον, στα παραπάνω σχολικά συγκροτήματα συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός μαθητών και σημειώνεται το φαινόμενο έλλειψης αιθουσών για τη στέγαση των μαθητών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυπληθών σχολικών τάξεων, γεγονός που μειώνει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές.


Ερωτάται η κυρία Υπουργός


Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ανέγερση νέου Ενιαίου Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Χίου;


12.04.2005
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα ΤσουρήΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΧΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κα ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ


Η βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κάθε κυβέρνησης. Ειδικότερα, για τις παραμεθόριες περιοχές, η αύξηση των πόρων που διατίθενται στην εκπαίδευση αποτελεί θέμα  ζωτικής σημασίας.
Δυστυχώς, για το νησί της Χίου, αναλογικά με τον αριθμό των σχολείων και του πληθυσμού, το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των υπαρχόντων διδακτηρίων, ενώ παρατηρείται ανυπαρξία στο σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων σχολείων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δήμων στους οποίους παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, στο δήμο Καμποχώρων, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ανέγερση σχολικού συγκροτήματος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των μαθητών της περιοχής, ενώ προβλέπεται και περαιτέρω αύξηση, αφού με την ανέγερση των νέων εργατικών κατοικιών στο δήμο Καμποχώρων θα εγκατασταθούν περίπου 64 νέες οικογένειες.
Το υπάρχον σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που συνεπάγεται η πληθυσμιακή ανάπτυξη, είναι πολύ παλιό, ενώ τίθεται θέμα διακύβευσης της υγείας των μαθητών, λόγω του αμιάντου που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.
Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του σχολείου ανέρχεται στα 1.900.000 ευρώ, έχει γίνει η παραχώρηση του οικοπέδου από το Δήμο της Χίου και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου. Η Νομαρχία Χίου αδυνατεί να αναλάβει την ανέγερση του σχολείου, μιας και η χρηματοδότηση που έλαβε για την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν φθάνει, ούτε καν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των υπαρχόντων σχολείων του νομού.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στο δήμο Καμποχώρων.


18.01.2005
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ