Αρχική Πολιτισμός Νέα κινητοποίηση της “Πρωτοβουλίας Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του cine Κήπος”

Νέα κινητοποίηση της “Πρωτοβουλίας Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του cine Κήπος”

6ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ- Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ
Την Παρασκευή 20 Μαΐου η “Πρωτοβουλία Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του Cine Κήπος”, με την παρουσία δεκάδων πολιτών, απαιτήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώσει την απόφαση της ΔΑΕΧ για την εκποίηση του θερινού κινηματογράφου.
Η δημοτική αρχή πιστή στις πρακτικές της ετοίμασε άλλη μια παράσταση – απάτη. Έφερε για απλή ενημέρωση ένα θέμα που είχε ήδη τελειώσει ερήμην των δημοτών με γρήγορες, μυστικές, “περίεργες” και αυταρχικές διαδικασίες.
Όπως η αξιοπρέπεια και η κοινή λογική επιβάλλει, αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτή την κωμωδία που ονομάζουν “Δημοκρατικό Διάλογο”. Γι΄ αυτό και δεν καταθέσαμε τις προτάσεις μας και αποχωρίσαμε, συνεχίζοντας την αντίστασή μας με προβολή ταινίας.
Το συγκεκριμένο στημένο σκηνικό κατέρριψε και τις τελευταίες αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή Μεννή αλλά και οι Δήμοι για τον Δημότη:
* Η δημοτική αρχή Μεννή αντιλαμβάνεται το δημόσιο σαν περιουσία της, την οποία μπορεί να ξεπουλάει  σε ιδιώτες, χωρίς να λογαριάζει το κοινωνικό συμφέρον. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι οι δημότες μπορούν να μιλάνε μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, όταν καλούνται να ψηφίσουν τους τοπικούς “άρχοντες” και το υπόλοιπο διάστημα να σωπαίνουν και απλά να παρακολουθούν τους εν λόγω “άρχοντες” να… διοικούν.
* Ο Δήμος Χίου (και γενικά οι Ο.Τ.Α.) είναι καταχρεωμένος, πράγμα που χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να πείσει ότι το ξεπούλημα του Σινέ Κήπος ήταν αναγκαίο κακό. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι συνέχεια επιβάλλουν νέα χαράτσια στους δημότες (το “πολιτιστικό”, η ελεγχόμενη στάθμευση, το χαράτσι στους παιδικούς σταθμούς), αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (η βασικότερη το νερό) και ξεπουλάνε τον πολιτισμό (λες και τα όποια έσοδα από το ξεπούλημα θα μας σώσουν από τα χρέη…). Ταυτόχρονα όμως, χρηματοδοτούν την προβολή ιδιωτών (π.χ. την εταιρία “Σόδης”) και προετοιμάζουν (…) τα γκλαμουράτα “Θεοδωράκεια”. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Θησέας” ο βασικός όρος για να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι είναι η συνεργασία τους με ιδιώτες. Αντιπρόσωποι και ιδιώτες θα χαρατσώνουν για να μας προσφέρουν κακής ποιότητας υπηρεσίες.
* Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από όλους εμάς που διαμαρτυρόμαστε για το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων και του πολιτισμού, αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ενημερώνονται και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ οι χειροκροτητές του δημάρχου είναι απελπιστικά λίγοι και αδυνατούν να πείσουν τον οποιοδήποτε για το… θεάρεστο έργο ξεπουλήματος του Σινέ Κήπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που το ακροατήριο στο δημοτικό συμβούλιο ήταν γεμάτο από πολίτες αντίθετους στο ξεπούλημα, οι υποστηρικτές της δημοτικής αρχής μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έτσι και το τελευταίο επιχείρημά τους, ότι δηλαδή οι διαμαρτυρόμενοι είναι ελάχιστοι, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
* Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα, αφού α) οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας φαίνεται ότι βρίσκονται σε πανικό και χρησιμοποιούν τα πιο απίθανα επιχειρήματα για να πείσουν (μάταια), β) οι ιδιώτες προτείνουν να μας φτιάξουν το σινεμά και μετά να το συνδιαχειριστούν με το δήμο (πράγμα που δεν εξασφαλίζει τίποτα όσον αφορά την ποιότητα των ταινιών, την τιμή του εισιτηρίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος του δημοτικού κήπου και της ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών σε αυτόν), ενώ γ) ήδη έχει διαμορφωθεί ένας νέος πρωτόγνωρος πολιτισμός “από τα κάτω”, από τους πολίτες για τους πολίτες, με εκδηλώσεις που δεν απαιτούν χιλιάδες ευρώ για να οργανωθούν αλλά ωστόσο εξαιρετικά επιτυχημένες, όπου όλοι περνάμε πολύ καλά, χωρίς φανφάρες και χωρίς να σπαταλάμε ούτε ένα ευρώ.
* Οι πολίτες διψούν για σινεμά και μάλιστα ποιοτικό, παρά τα όποια τεχνικά κ.ά. προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας προβολής. Είμαστε σίγουροι ότι αν την προβολή της Παρασκευής στην πλατεία Βουνακίου είχαν αναλάβει ιδιώτες, η οθόνη θα ήταν μεγαλύτερη, οι καρέκλες πιο αναπαυτικές, ο ήχος καλύτερος και η έναρξη θα γινόταν στην ώρα της, όπως είμαστε σίγουροι ότι η ταινία θα ήταν ποιότητας Χόλιγουντ και θα υπήρχε εισιτήριο αξίας αρκετών ευρώ.


Εξακολουθούμε να πιστεύουμε και να διεκδικούμε ότι ο όρος “δημόσιο” αναφέρεται στους δημότες και όχι στους αυτόκλητους διαχειριστές του (αιρετούς ή μη). Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι χώροι, ο δημοτικός κήπος και το δημοτικό σινεμά ανήκουν στους πολίτες και όχι στο δημοτικό συμβούλιο και τις κάθε λογής αναπτυξιακές εταιρίες, δημόσιες και ιδιωτικές. Απορρίπτουμε την όποια “συνεργασία – σύμπραξη” μεταξύ του δήμου και ιδιωτών, εφόσον αυτή θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με μόνο στόχο το κέρδος. Άλλωστε, όπως απ’ την αρχή τονίζουμε, ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να μπει στη λογική των ισοζυγίων.
Ο αγώνας μας για το cine κήπος δεν είναι ούτε ασήμαντος, ούτε πολυτέλεια. Μέσα στην κουραστική καθημερινότητα με τα πολλά προβλήματα (άγχος, ανεργία, οικονομική λιτότητα, υγεία), ο πολιτισμός είναι βαθιά ανάσα ζωής. Το γνωρίζουν αυτό οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που μας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας το δημοτικό Σινέ Κήπος να παραμείνει στους δημότες και δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε καμιά έκπτωση στην ποιότητα, καμιά αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, καμιά εργασία “ανακαίνισης” από ιδιώτες στο δημόσιο χώρο του Δημοτικού Κήπου Χίου. Απορρίπτουμε τη δήθεν “επίθεση φιλίας” των ιδιωτών για “συνδιαχείριση” του Σινέ Κήπος και δηλώνουμε ότι θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο (ακόμα και με κατάληψη του χώρου του θερινού κινηματογράφου αν χρειαστεί) να απλώσουν χέρι οι ιδιώτες σε δημόσια περιουσία.


Απαντάμε στις τραμπούκικες λογικές των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής Μεννή με συνέχιση του δικού μας αγώνα και προχωράμε σε νέα γενική συνέλευση των δημοτών την Κυριακή 29 Μαΐου στις 19:00 το απόγευμα και προβολή της ταινίας “Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε” του Μάριο Μονιτσέλι στις 21:00 στην πλατεία Βουνακίου.


               Πρωτοβουλία Δημοτών ενάντια στο ξεπούλημα του Cine Κήπος