Αρχική Απόψεις Aρθρα Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Αλληλεγγύης Χίου: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ...

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Αλληλεγγύης Χίου: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ…

26


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ


Τεσσεράμισι χρόνια μετά το ναυάγιο του Σαμίνα, τώρα που η οργή και η αγανάκτηση έχουν καταλαγιάσει, τώρα που η συλλογική μνήμη ακροβατεί στα όρια της λήθης, τώρα που ο “νομικός μας πολιτισμός” ξεδιπλώνει την βαθύτατα ταξική του διάσταση, η δίκη για το ναυάγιο ξεκινάει στον Πειραιά λίγο πριν την παραγραφή των κατηγοριών.


Όπως και στα χιλιάδες “εργατικά ατυχήματα” όπου κανείς δεν φέρει καμιά ουσιαστική ευθύνη, εκτός ίσως από τη “θεία πρόνοια”, έτσι και για τους 81 ανθρώπους που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, οι σοφοί δικαστές απεφάνθησαν ότι οι ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατό τους ήταν πλημμέλημα, δηλαδή κάποιο σφάλμα, ένα παράπτωμα που διορθώνεται με χρηματική ή επανορθωτική ποινή!!! . Ωσάν να μην είναι δόλος η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους των εφοπληστών αδιαφορώντας για το όποιο κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης ζωής! 


Αν τα συλλογικά εγκλήματα (σαν αυτά που διαπράττουν τα κράτη και οι εταιρείες) δεν δεσμεύουν κανένα, τότε φαίνεται ότι κάτι ήξερε ο πρώην υπουργός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ανωμερίτης, όταν πριν δυο χρόνια σε μνημόσυνο για τα θύματα έλεγε: “Αν τα αδικήματα των υπευθύνων είναι κακουργήματα ή πλημμελήματα αυτό θα το ορίσει η δικαιοσύνη”.


Ίσως κάτι ήξεραν τότε και οι τοπικές αρχές που διεκπεραίωσαν το καθήκον τους με τρισάγια και μνημόσυνα. Ίσως και εκείνοι οι φορείς που οργάνωσαν αποσπασματικές κινήσεις τοπικής και μόνο σημασίας σε κάποια νησιά, θέτοντας αιτήματα μερικά που ποτέ δεν πέτυχαν (να μειωθούν τα ναύλα, περισσότερα δρομολόγια, ασφαλείς συγκοινωνίες), να έχουν εναποθέσει την επίλυση των προβλημάτων στους θεσμούς της ευνομούμενης πολιτείας μας…


Αποκρύπτεται έτσι ότι η ανθρώπινη ζωή μέσα σ’ ένα σύστημα που διαρκώς την καταπατά (ενώ υποκριτικά επικαλείται την προστασία της) στο βωμό της εξυπηρέτησης των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του, θα παραμείνει αναλώσιμη κι αδιάφορη. Όσο δεν υψώνονται κοινωνικές αντιστάσεις που αμφισβητούν συνολικά το καθεστώς εκμετάλλευσης και κυριαρχίας, τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να εφησυχάζουμε.


Πέρα από τα πέντε μέλη του πληρώματος του Σαμίνα, -εξιλαστήρια θύματα ακόμα κι αν έχουν μερίδιο ευθύνης για το ναυάγιο-, ακόμα κι αν καταδικαστούν οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Κληρονόμος και Βικάτος) ή τα στελέχη του ελεγκτικού οργανισμού (ΚΕΕΠ) που έδωσαν πλαστά χαρτιά καταλληλότητας για το αξιόπλοο του σαπιοκάραβου, το αγαθό της μετακίνησης δεν θα σταματήσει να ελέγχεται από λίγους με μοναδικό σκοπό το κέρδος.


Αντίθετα, οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό γεγονός του ναυαγίου όχι μόνο δεν εκλείπουν, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται και να χειροτερεύουν. Το κράτος εδώ και δεκαετίες μεθοδεύει συστηματικά την άνευ όρων παράδοση των θαλασσών στους εφοπληστές με τα σκανδαλώδη ειδικά προνόμια που απολαμβάνουν οι τσιφλικάδες της θάλασσας όπως οι φοροαπαλλαγές, οι αυξήσεις του ορίου ηλικίας των πλοίων, απαλλαγές των υπερήλικων σκαφών από προδιαγραφές ασφαλείας κ.ά.


Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς (πάγιο αίτημα των εφοπληστών που έκανε νόμο η Ε.Ε) που σταδιακά άρχισε να ισχύει, η διαμόρφωση μονοπωλιακού καθεστώτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες με διαρκείς συγχωνεύσεις κι εξαγορές μεριδίων, η εντεινόμενη εκμετάλλευση των ναυτεργατών στα πλοία-κάτεργα, προδιαγράφουν τους όρους μιας ζοφερής πραγματικότητας.    
 
Τα πανάκριβα εισιτήρια και οι ωμοί εκβιασμοί των εφοπληστών για αποκλεισμούς των νησιών στην αρχή της τουριστικής περιόδου, αφού θεωρούν ότι κάποιες γραμμές δεν είναι αρκετά κερδοφόρες, (παρά τις υπέρογκες επιδοτήσεις που παίρνουν από τη δική μας φορολόγηση), είναι τα απτά αποτελέσματα της αγαστής συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τους μεγαλοκαρχαρίες.


Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, στο ναυάγιο του Σαμίνα πνίγηκαν 81 άνθρωποι. Όσο παραμένουμε όμηροι στα συμφέροντα και στα σαπιοκάραβά τους, όσο οι πολιτικοί -τοπικές αρχές, Περιφέρεια και Υ.Ε.Ν- διαχειρίζονται τη μετακίνησή μας μαζί με τους εφοπληστές με γνώμονα το κέρδος και το πολιτικό όφελος, τότε ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα…..ΕΦΟΠΛΗΣΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ – ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ 
                   
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΗ  8. μ.μ.- ΛΙΜΑΝΙ -ΧΙΟΥ


Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Αλληλεγγύης Χίου (ΡΙΑΚΙΑ)
Περιοδικό “Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας”
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου
Αυδιαχειριζόμενο Στέκι “Κόκκινη Πόρτα”, Ρόδος
Αντιεξουσιαστική Ομάδα Μυτιλήνης/Σύντρφοι-Συντρόφισσες