Αρχική Απόψεις Aρθρα Υπογραφές συμπαράστασης στο cine ΚΗΠΟΣ

Υπογραφές συμπαράστασης στο cine ΚΗΠΟΣ

32ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ “CINE ΚΗΠΟΣ” ΔΗΛΩΝΟΥΝ:

Δημήτρης Βατάκης: Ντροπή και αίσχος. Ποια είναι η επόμενη κίνηση; Ιδιωτικοποίηση του Δημοτικού Κήπου; ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ!
Νίκος Χρυσάφης-  Ε.Ο. ΡΗΓΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Στις μέρες μας όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται για κάποιους. Είναι θλιβερό όταν αυτό γίνεται κτήμα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια μας έρχεται στο μυαλό αυτόματα ότι και η Τ.Α. είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Ενός κράτους που στόχο έχει ή είχε τουλάχιστον το να εξισορροπεί αντιθέσεις που δημιουργούνταν από τους νόμους του κεφαλαίου.
Ωστόσο πέρασαν οι εποχές, το κράτος απλά καθυποτάσσει και μάλιστα πολύ άκομψα τον κόσμο της εργασίας.
Εμείς τώρα τι κάνουμε; Ο κόσμος που παράγει αυτόν τον κοινωνικό πλούτο; Απλά διεκδικεί την διατήρηση των πάλαι ποτέ κεκτημένων; Απλά ζητιανεύει ένα κομμάτι από την πίτα που παράγει;
Όχι εμείς πρέπει να τα ζητήσουμε όλα, όλα μας ανήκουν, μας ανήκει η πολιτιστική κληρονομιά, μας ανήκει ο πολιτισμός που εμείς παράγουμε, μας ανήκει ο κοινωνικός πλούτος που εμείς παράγουμε και αυτοί μας τον κλέβουν. Τους επιστρέφουμε τα κατάλοιπα που αυτοί μας προσφέρουν, τα ρετάλια και τα ξεροκόμματα που μας πετάν. Φωνάζουμε μαζί με εσάς “η Πόλη μας ανήκει”. Η Πόλη ανήκει στους δημιουργούς και στους παραγωγούς, όχι στους Ανέραστους διαχειριστές -εκποιητές που βέβαια εμείς τοποθετούμε.

Γιάννης Στεφάνου: Κρατάτε καλά εσείς οι τελευταίοι “ρομαντικοί” που δεν χαμπαριάζουν απο ιδεολογήματα “ανάπτυξης”, “επιχειρηματικότητας”, “κέρδους” και όλα αυτά που κάθε φορά “ανακαλύπτονται” από εκσυγχρονιστές.
Venceremos!

Ειρήνη Κοντουδάκη- Οικονομολόγος: Το σημαντικό είναι όχι μόνο να μείνει ο κινηματογράφος δημοτικός αλλά και να λειτουργήσει σε μια κατεύθυνση εναλλακτικής πολιτιστικής πρότασης για όλο το νησί. Αν είναι να μείνει δημοτικός και να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τότε θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.

Δημήτρης Λεοντζάκος- Μουσικός (Θεσσαλονίκη): Θέλω να συμπαρασταθώ στις προσπάθειές σας να σωθεί το Δημοτικό Σινέ Κήπος, στο οποίο έχω καθήσει ως θεατής, βράδια Αυγούστου στην Χίο και τον νοσταλγώ (και την νοσταλγώ!).

Γεράσιμος Παπαναστασάτος: Κάποιος πρέπει να δείξει στο Δήμαρχο τη διαφορά ανάμεσα στη μαστίχα και την τσιχλόφουσκα. Οι δημοτικοί χώροι δεν ανήκουν σε κανέναν δήμαρχο για να τους εκμισθώνει και κανένα Δηματικό Συμβούλιο δε νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις που υποχρεώνει τους δημότες σε χρήση χώρων που τούς ανήκουν με αντίτιμο και μεσολάβηση ιδιωτών. Είμαστε μαζί σας για την υπεράσπιση του αυτονόητου. Εκ μέρους και της Δημοτικής Κίνησης Πειραιά “Το Λιμάνι της Αγωνίας”.

Άγγελος Λιάπατας: Κρατήστε μας ενήμερους για όλες τις εξελίξεις στο θέμα. Μακάρι να μπορούσα να είμαι κι εγώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όλες τις προηγούμενες και επόμενες κινήσεις όλων εσάς που εναντιώνεστε στο ενδεχόμενο να περάσει ο κινηματογράφος στα χέρια του ιδιώτη. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η κατάσταση όπου κάθε δήμαρχος και κοινοτάρχης προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν όχι μόνο τις κάθε είδους ευαισθησίες μας (δημοκρατικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κλπ.) αλλά και τη λογική μας.
Είναι εύκολο να γίνει πλέον κατανοητό ότι οι δήμοι έχουν μεταβληθεί σε μηχανισμούς επιβολής της κρατικής πολιτικής σε θέματα φορολογίας, καταστολής, ιδιωτικοποίησης και δε μπορούν να καλύπτονται πίσω από την ανεξαρτησία τους και το αιρετό της διοίκησής τους.
Κάποιοι ίσως να βλέπουν τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων σε απλές αλλαγές στους συσχετισμούς στα δημοτικά συμβούλια αλλά όπως καλύτερα θα αντιλαμβάνεστε ο μόνος δρόμος για να σταματήσουν όλες αυτές οι ενέργειες είναι η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις που στόχο έχουν να ματαιώσουν τις “χολερικές” πρακτικές της κερδοφορίας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Εύχομαι από όλη αυτή την ιστορία να προκύψει, εκτός από μια σαφή και ξεκάθαρη απόρριψη κάθε σκέψης ιδιωτικοποίησης και ένα μικρός ή μεγάλο σύνολο ανθρώπων που μέσα από την επαφή τους για το συγκυριακό αυτό θέμα θα δούνε τα κοινά που τους ενώνουν στο δήμο τους και θα προχωρήσοτυν πιο πέρα μια κατάσταση διαλόγου και συλλογικότητας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενθαρρυντικά.
Το καλοκαίρι είναι σίγουρο ότι θα επισκεφθώ τη Μυροβόλο για μερικές μέρες, ελπίζω να παρακολουθήσω και μια ταινία στον δημοτικό κινηματογράφο σας.
VENCEREMOS

Μυρτώ Δρίζου: Το δικό μας σινεμά ο παράδεισος δεν πουλιέται αυθαίρετα…

Κάκαρης Γιώργος: Όχι στην υποβάθμιση της χιώτικης ψυχαγωγίας. Όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Νίκος Θεοδοσίου- Σκηνοθέτης, συγγραφέας, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Ολυμπίας:
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρατε και εύχομαι ολόψυχα να πετύχει η προσπάθειά σας για τη σωτηρία του θερινού κινηματογράφου “Cine Κήπος”.
Έναν αντίστοιχο αγώνα δώσαμε στον Πύργο της Ηλείας τον Οκτώβρη του 2003 για τη σωτηρία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Εκεί, ο Δήμαρχος του Πύργου, ένα μήνα πριν το Φεστιβάλ (που βρισκόταν ήδη στην 6η διοργάνωση) ανακάλυψε ότι έπρεπε να κάνει έργα ανακαίνισης του Θεάτρου Απόλλων, του μοναδικού χώρου στον Πύργο που μπορεί να διεξαχθεί μια διεθνής εκδήλωση και έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα εικόνας και ήχου από εμάς. Η πρόθεσή του ήταν σαφής και δηλωμένη: να σαμποταριστεί το Φεστιβάλ.
Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση με γράμματα διαμαρτυρίας, επιστολές στον τύπο και διαβήματα αλλά για πολλές μέρες ήταν ανένδοτος. Δεν άκουγε ούτε τις συστάσεις των πολιτικών υπευθύνων του κόμματός του (Νέα Δημοκρατία). Μεθοδεύσαμε μια μεγάλη συσπείρωση φορέων γύρω από το Φεστιβάλ (σωματεία εμπόρων, ξενοδόχων, εργατικά σωματεία, θεατρικές ομάδες, μαθητές κλπ.). Σε μια και καθοριστική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο παραβρέθηκαν 23 από τους 25 φορείς της πόλης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία των νέων που έχουν γαλουχηθεί από το Φεστιβάλ.
Την επόμενη μέρα ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τα δε έργα ανακαίνισης που ήθελε να κάνει, δυο χρόνια μετά, δεν έχουν γίνει!
Γνωρίζω περιπτώσεις όπου έγινε κινητοποίηση – κυρίως μέσα από κινηματογραφικές λέσχες – να παρέμβει ο Δήμος και να σώσει κινηματογράφους (Ερμούπολη Σύρου ή Ηλιούπολη). Και σε πολλές άλλες η σωτηρία ιστορικών κινηματογράφων ήρθε από τους δήμους.
Αλλά Δήμος να γίνεται “προαγωγός” των μεγάλων εταιριών (Village κλπ. που λυμαίνονται τον χώρο του κινηματογράφου) μάλλον είναι καινούργιο φαινόμενο. Και οπωσδήποτε λυπηρό. Δεν είναι τυχαίο που διάλεξαν τον δικό σας κινηματογράφο: Αυτοί οι ασύδοτοι επιχειρηματίες “χτυπάνε” πετυχημένες επιχειρήσεις. Και φοβάμαι ότι αυτό το φαινόμενο θα επεκταθεί. Γι αυτό δεν πρέπει να περάσει.
Από τη δικιά μας τη μεριά, σαν Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι χρειαστεί στη συνέχεια του αγώνα.

Τούλα Δερμιτζάκη: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ “CINE ΚΗΠΟΣ”.
Μην τους αφήσετε να πουλήσουν και αυτό.
Καλή επιτυχία στον αγώνα σας. Έχετε τη συμπαράσταση μου από την Ιεράπετρα.

Αργυρώ Βατάκη: Όχι στο ξεπούλημα

Άρης Μαλανδράκης- Δημοσιογράφος (“Ελευθεροτυπία”):
“Το σινεμά δεν γνωρίζει φραγμούς… Είναι σαν μια κορδέλα ονείρου” (Ορσον Γουέλες). Όχι στους “αναπτυξιακούς” φραγμούς και στο ξεπούλημα των ονείρων.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ- Πολ. Μηχανικός:
Σαν υπεύθυνος προγράμματος του Δημοτικού Κινηματογράφου “ΚΗΠΟΣ” στα Χανιά ο οποίος λειτουργεί συνεχώς από το καλοκαίρι του 1980, σας εκφράζω την ολόθερμη συμπαράσταση μου.
Ο ΚΗΠΟΣ της Χίου πρέπει να παραμείνει Δημοτικός και ανεξάρτητος σαν αντίδοτο στην ομοιομορφία και στην εμπορευματοποίηση.
Καλή επιτυχία στον αγώνα σας!

Γιώτα Παπαδοπούλου- Ιδιωτ. Υπάλληλος:
Να ενώσουμε τις φωνές μας για να σταματήσουν πια οι ξενόφερτοι πολυκινηματογράφοι!
Δεν συγκρίνονται με τον ελληνικό θερινό κινηματογράφο!

Κρεασίδης Γιώργος- βιβλιοϋπάλληλος (Θεσσαλονίκη)

Ευαγγελία Αγγελινού:
Εντελώς τυχαία έμαθα αυτή την ιστορία, η οποία με έχει εξοργίσει! Είναι ανόητο πραγματικά όλο αυτό που συμβαίνει! Παρακαλώ πολύ πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω ενεργά!! Αν χρειαστεί, θα επισκεφτώ τη Χίο και θα πάρω μέρος στις εκδηλώσεις. Είναι κρίμα να ιδιωτικοποιηθεί το Cine Κήπος κι όλο αυτό το παραδοσιακό και υπέροχο “σκηνικό” που είδα σήμερα στις φωτογραφίες του site να χαλάσει!
Παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μου σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση!
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες!
Με εκτίμηση

Μαντζούκης Τάκης- Συντηρητής έργων τέχνης:
Μετά το πολιτιστικό χαράτσι, ο Δήμος ξεπουλά την καλοκαιρινή όαση για τους cinefil. Θα πρότεινα να βάλει και είσοδο στον κήπο!!!!!!!!!!!!! Αυτό κι αν είναι κατάντια !!!!!

Γιάννης Μακριδάκης- Εκδότης περιοδικού “Πελινναίο”

Τάκης Δηράκης – Εκδότης – Διευθυντής εφημερίδας “Η Γνώμη της Χίου”
 
Ελένη Αλεξανδράκη-  Σκηνοθέτης:
(Η Νοσταλγός, Σταγόνα στον Ωκεανό, Η Γυναίκα που έβλεπε όνειρα)
Όταν ένας ποιοτικός κινηματογράφος καταργείται, κινδυνεύει όλο το σινεμά!! Ζωή στο CINE ΚΗΠΟΣ!!!

Ρούλα Κωσταρή: Οι ΄΄αντιπρόσωποί μας΄΄ ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία στους ιδιώτες σαν να είναι Μαγαζί τους και τους προσφέρουν μαζί πακέτο και έτοιμη πελατεία τους ψηφοφόρους – καταναλωτές αφού έτσι αντιμετωπίζουν τους δημότες. Για άλλη μια φορά οι διαχειριστές της πολιτικής βγάζουν τις ανάγκες μας στο σφυρί. Σε αυτό το έργο το τέλος μπορούμε να το γράψουμε όλοι μαζί.
Ο ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ

Γιάννης Κουτσοδόντης- Νοσηλευτής:
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ CINE ΚΗΠΟΣ

Στέλλα Φαϊτάκη- Αρχαιολόγος:
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

Πέννυ Παναγιωτοπούλου- Σκηνοθέτης (Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου):
Με αυτή την επιστολή εκφράζω την συμπαράσταση μου, στους αγώνες σας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κινηματογράφου σας, που ειδικά σε τέτοιες εποχές η διατήρηση του θα σήμαινε πάρα πολλά

Χιονίδης Παναγιώτης–  info@independent.gr, www.independent.gr
Καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Πανοράματος Ανεξαρτήτων Δημιουργών:
τα όνειρα δεν πουλιούνται, η φαντασία δεν βγαίνει στο σφυρί

Λουκία Ρικάκη- lrikaki@otenet.gr www.luciarikaki.gr, Σκηνοθέτης
(ταινίες μυθοπλασίας: Νύχτες Κωμωδίας, Συμφωνία Χαρακτήρων, Κουαρτέτο σε 4 Κινήσεις, Ταξίδι στην Αυστραλία – ντοκιμαντέρ: Ο Άλλος, Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών, Τα λόγια της σιωπής, Πλαστογραφημένες προσδοκίες, Παράθυρο χρόνου, Στα ίχνη των Αργοναυτών, Το ταξίδι του Διόνυσου, Μ. Φαραντούρη – Leo Brouwer, Το μονοπάτι)

Θ. Πολίτης- volcine2@otenet.gr, www.exoraistiki.gr:
Προστατέψτε την 7η Τέχνη.
Ο Κινηματογράφος είναι η λογοτεχνία του 21ου αιώνα..
Την προσπάθεια στηρίζει όλος ο κινηματογραφικός κόσμος του Βόλου…
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

Γιάννης Δηράκης- dirakis@cine.gr, www.cine.gr, Αρχισυντάκτης Cine.gr:
Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων και του πολιτισμού!