Αρχική Νέα Τοπικά Προειδοποιητική κινητοποίηση από την Επιτροπή για την Ακτοπλοϊα

Προειδοποιητική κινητοποίηση από την Επιτροπή για την Ακτοπλοϊα

19Η επανάληψη της δίκης για το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ βγάζει στο δρόμο τους νησιώτες αυτή την Παρασκευή. Σε συνεργασία με την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, η Επιτροπή Αγώνα της Χίου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Χιώτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και συγκεκριμένα στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Χίου. Όπως δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι φορέων πρόκειται να πραγματοποιηθεί και συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη του πλοίου της γραμμής, όταν στις 9.00 το βράδυ θα φτάσει στο λιμάνι το πλοίο της ΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Κώσταλος τόνισε ότι η κινητοποίηση δηλώνει και τη βούληση των νησιωτών για επίλυση των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δείγμα ότι η αγωνιστική διάθεση δεν έχει ξεφουσκώσει. Άλλωστε οι εξελίξεις με την απελευθέρωση των συγκοινωνιών σε 4 λιμάνια, οι έντονες πιέσεις των εφοπλιστών για αυξήσεις και οι απειλές ότι θα αφήσουν νησιά χωρίς πλοία, κάνουν την Παναιγαιακή Επιτροπή να καλεί σε αυτήν την προειδοποιητική κινητοποίηση.
“Αν δεν δώσουμε δυναμικό παρών την Παρασκευή, λυπάμαι αλλά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας”, σημείωσε εξάλλου η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λίτσα Λύκου. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ευαισθησία μας δεν πρέπει να φαίνεται μόνο στις κινητοποιήσεις- ζητωκραυγές για τις επιτυχίες στο EURO ή στην πρωτιά της Παπαρίζου.
“Πλασματική” και για τα “προσχήματα” χαρακτήρισε την κόντρα που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ εφοπλιστών και Κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Παγχιακής ένωσης Συνταξιούχων ναυτικών Νίκος Γιόμελος. Σημείωσε ότι οι εφοπλιστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση, ενώ η Κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ακολουθώντας όμως μια φιλοεφοπλιστική τακτική.
Ο Γιάννης Κούνουπας, γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ σημείωσε ότι ένα χρόνο τώρα κοροϊδεύει η κυβέρνηση ότι θα βρεθεί λύση, την οποία και πρέπει να δώσουν οι πολίτες μέσα από κινητοποιήσεις. Κάλεσε μάλιστα τους εμπόρους και βιοτέχνες όταν κλείσουν τα καταστήματά τους το βράδυ της Παρασκευής να κατέβουν όλοι στο λιμάνι.
Η πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Σοφία Μιχάλα τόνισε ότι οι εκπτώσεις πρέπει να θεσμοθετηθούν και ότι τα αιτήματα για ασφαλή, φθηνή και καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση παραμένουν και ότι “ο αγώνας θα γίνει μέχρι εσχάτων”.
Η Γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαρία Πρωίου τόνισε ότι για να μπορέσει να κρατηθεί ο κόσμος, τα παιδιά μας, στα νησιά χρειάζονται καλές συγκοινωνίες. Έδωσε μάλιστα το μήνυμα ότι τώρα υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας για να μην ερημώσουν σε μερικά χρόνια τα νησιά.
Ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην επιτροπή Ιάκωβος Ζαννίκος, τόνισε ότι η Νομαρχία συνεχίζει να αγωνίζεται αφού δεν είναι δυνατόν να παραβλέψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Χιώτης. Πολύ εύστοχα μάλιστα σημείωσε ότι η Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα μόνο στην αδράνεια δεν είχε υποπέσει, αντίθετα αδρανής ήταν η Κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα παρά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για αυτό το θέμα στα νησιά.