Αρχική Νέα Τοπικά Λιμενική Επιτροπή: Ναυτικός Όμιλος- Βουνάκι μέσω… Ευαγγελίστριας

Λιμενική Επιτροπή: Ναυτικός Όμιλος- Βουνάκι μέσω… Ευαγγελίστριας

14“Να κάνουμε το σταυρό μας …”, ώστε τα μέτρα να πάνε καλά.
Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Σταμάτης Κάρμαντζης συνόδεψε την ομόφωνη απόφαση του σώματος ώστε από το ερχόμενο Σάββατο (4/6) και μέχρι 3 Οκτωβρίου η Προκυμαία από το ύψος της οδού Πατελίδα στο Ναυτικό Όμιλο και μέχρι την οδό Κανάρη θα παραμένει κλειστή!
Σε αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία αναμένεται να οδηγηθούν οι εποχούμενοι που θα πρέπει να οδηγηθούν από τη Λεωφόρο Αιγαίου στην πλατεία Βουνακίου, μέσω της Ευαγγελίστριας (που επιβαρύνεται ιδιαίτερα κυκλοφοριακά) και Κουντουριώτη.
Με ασπίδα τους πολίτες, που έτσι θα μπορούν να περπατούν στην Προκυμαία αλλά και να πίνουν τον καφέ τους χωρίς να υπάρχει καμία φασαρία από οχήματα και μηχανές, ελήφθη μια απόφαση… φραπέ τόσο ως προς την προχειρότητα του φακέλου υποστήριξης της εισήγησης όσο και προς την εφαρμογή αφού θα εφαρμοστεί πριν μια έστω δοκιμή για ένα σαββατοκύριακο.
Όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Χίου του ΤΕΕ και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Στέλιος Φράγκος, η πρόταση δεν υποστηρίζεται από καμία επιστημονική εργασία αλλά είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση,Διαφωνία από Δήμο Χίου & Τροχαία
Αντίθετη άποψη εξέφρασε εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου ο Λάκης Τσακός, σημειώνοντας την επιβάρυνση που θα υπάρξει στο άλλο μισό της πόλης. Εξάλλου την αντίθεση της Τροχαίας Χίου κατέθεσε ο υποδιοικητής της Τροχαίας κ. Ντούπης σημειώνοντας ότι η υπηρεσία του δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό που θα πρέπει να υπάρξει στις διασταυρώσεις για την ομαλή ροή των οχημάτων (2 άτομα ανά βάρδια).
Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Σταμάτης Κάρμαντζης δέχτηκε καταρχήν ότι υπάρχει το συνολικό πρόβλημα της πόλης, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μην τολμούν, κάτι που η σημερινή Λιμενική Επιτροπή το πράττει.
Τις ημέρες που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 10.00 το βράδυ και μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες το μέτρο θα ξεκινά από τις 7.30μ.μ., Κλειστοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι πάροδοι που οδηγούν στην προκυμαία.
Το περίεργο είναι ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι πηγαίνουν σε ξενοδοχείο κοντά στο Ναυτικό Όμιλο, όμως δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσοι οδηγούνται για παράδειγμα σε ξενοδοχείο που βρίσκεται 100- 200 μέτρα πιο κάτω.
Το χρόνο μετάβασης από το Ναυτικό Όμιλο μέχρι την πλατεία Βουνακίου ο υποδιοικητής της Τροχαίας το υπολόγισε σε περίπου 1 ώρα, για να υπάρξει η απάντηση από μέλη της Επιτροπής ότι θα πρέπει και οι πολίτες να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση, να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και να μην κάνουν άσκοπες βόλτες!
Ο κ. Ντούπης σημείωσε ότι θα επιβαρυνθεί τα μέγιστα η περιοχή της Ευαγγελίστριας, ενώ τα μέτρα για να ήταν λειτουργικά δεν θα έπρεπε να στηρίζονται στην παρουσία τροχονόμου για την ομαλή εφαρμογή τους.
 “Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα της Προκυμαίας αλλά θα δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή ασφυξία σε άλλα σημεία. Έχουμε την άποψη ότι η παραλία θα πρέπει να είναι ανοικτή συνεχώς στο ένα ρεύμα από νοτιά προς βορρά, χωρίς να επιτρέπεται η κίνηση μοτοσικλετών”, σημείωσε ο κ. Τσακός, θυμίζοντας ότι είχε ζητηθεί η δοκιμαστική εφαρμογή της πρότασης όταν αυτή συζητήθηκε στην Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου Χίου.
Ο Νίκος Μαρτάκης εξέφρασε τη λύπη του που έφτασαν πάλι στο καλοκαίρι και συζητούν να πάρουν μέτρα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε αυτό και στο Δήμο Χίου
Ο Θοδωρής Μιχαλάκης, ως εκπρόσωπων των τουριστικών πρακτόρων εξέφρασε την άποψη ότι… όλοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο στην ταλαιπωρία, συμφωνώντας ΄ με την απαγόρευση εισόδου στην προκυμαία, ενώ συμφώνησαν και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Σιδερής Τρικύλας, όπως και ο κ. Φράγκος.
Κοιτάζοντας προφανώς μόνο τη δική τους ελάφρυνση δεν πήραν θέση οι εκπρόσωποι του λιμεναρχείου και τελωνείου, ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου.
Δεν αιτιολογήθηκε επίσης γιατί θα πρέπει το μέτρο να συνεχίζεται και μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν ανοίγουν τα σχολεία και μετά τις 7.30 το βράδυ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι μετακινήσεις των μαθητών.
Ο κ. Κάρμαντζης άφησε και το ενδεχόμενο πάντως επανεξέτασης της απόφασης, εφόσον τα οφέλη είναι λιγότερα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ- Θοδωρής Πυλιώτης