Αρχική Νέα Τοπικά Απαγόρευσαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων να εισέρχονται στον καταυλισμό!

Απαγόρευσαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων να εισέρχονται στον καταυλισμό!

6Μετά τα θετικά σχόλια για το ρόλο της Επιτροπής Αλληλεγύης προσφύγων που είχαμε στη σύσκεψη για το θέμα των προσφύγων, ήρθε και η απαγόρευση εισόδου στον καταυλισμό!
Σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή σημειώνει τα εξής:


“Από την  Τρίτη 10-5-2005  το κέντρο κράτησης των προσφύγων στο Μερσινίδι   “σφραγίστηκε” και η είσοδος οποιουδήποτε σ’ αυτό απαγορεύτηκε. Η άτυπη δήλωση της αστυνομίας είναι η ακόλουθη “ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΑ”.
Με την απόφαση αυτή αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στο χώρο κράτησης και  οι δικηγόροι (αφιλοκερδής μέριμνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων), ο νοσηλευτής (συμπληρωματική αρωγή στην προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των κρατουμένων) αλλά ακόμη και  ο δάσκαλος (ευκαιρία για την έναρξη εκμάθησης  της ελληνικής γλώσσας- άραγε ποιος θεωρεί κακό να μάθουν να συνεννοούνται για τις βασικές ανάγκες τους;;)
Παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες της Επιτροπής  Αλληλεγγύης επί δύο εβδομάδες, ΚΑΝΕΙΣ μέχρι σήμερα  δεν έδωσε απάντηση στo δίκαιo αίτημα μας να αρθεί η παράλογη αυτή απαγόρευση, και να είναι δυνατή η επίσκεψη του χώρου  κατόπιν αδείας,  όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η απομόνωση των προσφύγων υποδηλώνει κλειστή, αδιαφανή, αυταρχική διοίκηση, που φοβάται και επιχειρεί να περιορίσει την δημοσιότητα γύρω από την λειτουργία της.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης  στους Πρόσφυγες ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ  την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου και των λοιπών αρμοδίων φορέων και ΖΗΤΑ την  άμεση άρση της απαγόρευσης προκειμένου να χορηγείται άδεια πρόσβασης στο χώρο κράτησης.
 Η Επιτροπή μας έχει δείξει με πολλαπλούς τρόπους ότι η επικοινωνία με τους πρόσφυγες μόνον θετικά αποτελέσματα έχει και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί και στην πράξη από τους αρμοδίους. Αναμένουμε έστω και τώρα την άρση του περιορισμού της πρόσβασης  και την κάμψη της απαράδεκτης τακτικής απομόνωσης των προσφύγων, τηρώντας όσα επιβάλλουν οι  Διεθνείς Συνθήκες και η Νομοθεσία μας. Κάθε συνέχιση της απαράδεκτης αυτής τακτικής συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και βάζει το θεμέλιο λίθο για ένα ακόμη στρατόπεδο συγκέντρωσης”.