Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου στην Ισπανία

Εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου στην Ισπανία

8


Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ-COMENIUS 1 με θέμα σχολικού σχεδίου “Παραδοσιακές γιορτές και εκδηλώσεις” από τις 3 έως και τις 8 Μαΐου  δάσκαλοι από το  2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου (Παναγίας Ερειθιανής) ταξίδεψαν στο Arcos De La Frontera της Ισπανίας (περιοχή Cadiz-Ανδαλουσία).
Εκεί, έξι εκπαιδευτικοί από  το σχολείο της Ερειθιανής (ο διευθυντής του σχολείου Αμπαζής Γεώργιος, η Μπαχά Αντωνία, η Κολάκη Αικατερίνη, η Καβαλάρη Μαρία, η Γιαννούλου Υπατία, η Κέρογλου Μαρία), συναντήθηκαν με τρεις εκπαιδευτικούς του αγγλικού σχολείου (Harriers Ground Community Primary School), με  τρεις του γερμανικού (Volksschule Ebersdorf)  και με εκπαιδευτικούς του ισπανικού σχολείου (C.P. “Campoameno”)
Μαθητές και εκπαιδευτικοί των τεσσάρων σχολείων επικοινωνούν μεταξύ τους από το 2002. Ανταλλάσσουν, ως γνωστόν, πληροφορίες σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών τους. Το τρίτο και τελευταίο έτος της σύμπραξης ασχολήθηκαν με τη Βάπτιση και το Γάμο, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την καλλιέργεια του αμπελιού. Το τελευταίο θέμα που θα τους απασχολήσει είναι  τα παιχνίδια εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Κύρια γλώσσα επικοινωνίας είναι η αγγλική.
Η συνάντηση στο C. P. Campoameno ήταν η τελευταία συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος. Οι προηγούμενες κοινές συναντήσεις είχαν γίνει στο Harriers Ground Community Primary School της Αγγλίας (Ιανουάριος 2002) (προπαρασκευαστική), στο C.P. “Campoameno” της Ισπανίας (Ιανουάριος 2003), στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου (Μάιος 2003), στο Volksschule Ebersdorf  της Γερμανίας (Ιανουάριος 2004), στο Harriers Ground Community Primary School της Αγγλίας (Μάιος 2004).
Στην κοινή  συνάντηση του Arcos De La Frontera οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικές με  τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ  κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν ο απολογισμός και η σύνταξη κοινής αξιολόγησης του τρίτου και τελευταίου έτους.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων να βρεθούν για μια ακόμα φορά μαζί, να παρακολουθήσουν στο αίθριο του σχολείου εκδήλωση με χορούς και τραγούδια από τους μαθητές όλων των τάξεων, να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και να γευτούν παραδοσιακά ισπανικά φαγητά και ποτά.
Στο αίθριο του σχολείου λειτουργούσε  έκθεση του υλικού που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα τέσσερα σχολεία και έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του ισπανικού σχολείου.
Οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν επίσης το Δημαρχείο, όπου η Αντιδήμαρχος της πόλης  τούς καλωσόρισε και τους προσέφερε ενημερωτικά φυλλάδια της πόλης της. Εκ μέρους του Δημάρχου Ομηρούπολης κ. Δημήτρη Παπαληού οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου επέδωσαν στην Αντιδήμαρχο  το ασημένιο μετάλλιο του Δήμου Ομηρούπολης. Επίσης της  έδωσαν  βιβλία, ευγενική προσφορά των εκδόσεων “Άλφα Πι”.
Ανταλλαγή δώρων και εργασιών έγινε και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των εταιρικών σχολείων.
Η επίσκεψη στην Ισπανία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις-ξεναγήσεις στην πόλη του Arcos de la Frontera και σε δυο ακόμα πόλεις, το Herez και τη Sevilla.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπεύθυνος ελληνικός κρατικός φορέας για την υλοποίησή του είναι το Ι.Κ.Υ.(Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).