Αρχική Νέα Τοπικά Ενταση την πρώτη μέρα δίκης για το ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ

Ενταση την πρώτη μέρα δίκης για το ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ

11


Με ένταση άρχισε την Παρασκευή στο Ναυτοδικείο Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Εξπρές Σάμινα”, κατά το οποίο ογδόντα επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, τη μοιραία 26η Σεπτεμβρίου του 2000 στην Πάρο.


Πριν από την έναρξη της δίκης προκλήθηκε ένταση καθώς συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ναυτοδικείο, επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.


Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης για το ακατάλληλο της αίθουσας, η οποία είναι τόσο μικρή (χωράει το πολύ 100 άτομα) ώστε οι 452 μάρτυρες να περιμένουν έξω από το κτίριο του Ναυτοδικείου από όπου τους καλούσαν με τηλεβόα. Η συγκεκριμένη αίθουσα επελέγη για λόγους ασφαλείας, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται το ενδεχόμενο η δίκη να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών λόγω του προβλήματος των χώρων.
Όσον αφορά στη διαδικασία καθ’ εαυτήν, αφού πραγματοποιήθηκε η κλήση των μαρτύρων, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε θα απαγγελθεί και το κατηγορητήριο.
Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος είναι ο Βασίλης Γιαννακής, πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της μοιραίας βάρδιας Αναστάσιος Ψυχογιός, ενώ σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούμενοι είναι τα μέλη του πληρώματος Γιώργος Τριαντάφυλλος ύπαρχος, Γεράσιμος Σκαδαρέλης Α’ μηχανικός, Δημήτρης Τσούρας ασυρματιστής και Παναγιώτης Κάσδαλης ναύτης.


Επίσης, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν, με πλημμεληματικές κατηγορίες, ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τότε MFD, και το μέλος του ΔΣ Νίκος Βικάτος, καθώς και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ Παναγιώτης Τσόρβας.


Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, ο πλοίαρχος Β.Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες από αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου.
Ο ύπαρχος και ο Α’ μηχανικός για ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Ο ασυρματιστής Δ.Τσούρας για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου, χωρίς τη συναίνεση του πλοιάρχου και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.
Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ.Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη. Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του είναι ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧάνουν οι συνοικίες τα λεωφορεία
Επόμενο άρθροΟι Κρήτες τιμούν τους ήρωες στη μάχη της Κρήτης