Αρχική Νέα Τοπικά Η Επιτροφή Φορέων για το Καστρο θυμίζει τον ένα χρόνο αγώνων

Η Επιτροφή Φορέων για το Καστρο θυμίζει τον ένα χρόνο αγώνων

6Τον ένα και πλέον χρόνο που έχει ξεκινήσει ο αγώνας για να μην πραγματοποιηθεί τελικά το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής Χίου για δρόμο περιμετρικά του (ενάλιου) Κάστρου της Χίου, θυμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή κομμάτων, φορέων και πολιτών για τη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Φρουρίου της Χίου.
Συμμετέχουν – στηρίζουν: Κόμματα, φορείς και  πολλοί πολίτες.
Παράλληλα τονίζει ότι σύντομα θα καταθέσει πρόταση για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού κατά την αποβίβαση οχημάτων από τα πλοία της γραμμής.
Η επιστολή έχει ως εξής:


“Εδώ και ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή Χίου προσπαθεί με πάθος να κατασκευάσει ένα άχρηστο, επικίνδυνο και βλαπτικό για το Κάστρο δρόμο, μέσα στη θάλασσα. Είναι γνωστές οι απέλπιδες προσπάθειες και οι παραπλανητικές κινήσεις  του Δημάρχου κ. Μάρκου Μεννή ο οποίος, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει όλες τις κατά το νόμο άδειες.
Ευτυχώς, χάρις στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα, οι προσπάθειες του κ. Μ. Μεννή πέφτουν στο κενό κι έτσι θα συνεχίσουν, αφού το επιχειρούμενο έργο δεν έχει ιστορική αλλά και προ πάντων, επιστημονική βάση και τεκμηρίωση.
  Υπάρχουν ωστόσο σοβαρότατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες διότι συνεχίζεται η σπατάλη χρημάτων των δημοτών ενώ,  πριν ένα χρόνο, χωρίς καν οριστική μελέτη, κατακυρώθηκε παράνομα η δημοπρασία του έργου με οικονομικές συνέπειες για το Δήμο, πιθανά και  για τον κ. Αντιδήμαρχο που υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο εργολήπτη και έδωσε οδηγίες για την έναρξη του έργου.
  Όλο αυτό το διάστημα, η στάση του Δημάρχου Χίου αλλά και η ανεξήγητη και άνευ όρων σύμπλευση του Υπουργού Αιγαίου κ. Α. Παυλίδη και του Βουλευτή Χίου κ. Ι. Πίττα, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση και εύλογες απορίες στους πολίτες, διότι έχει ήδη αποδειχθεί επίσημα, ότι ο δρόμος αυτός θα εξοντώσει οικονομικά τον ήδη  καταχρεωμένο Δήμο της Χίου με τις συνεχείς επισκευές , τις εκσκαφές του λιμενίσκου της νέας Ιχθυόσκαλας και το απαιτούμενο προσωπικό φύλαξης, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα.
 Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα στους πολίτες όπως:
1. Εφ’ όσον είναι αδύνατη η κατασκευή ενός ασφαλούς και σωστού τεχνικά έργου, γιατί ο Δήμος Χίου επιμένει να ξοδεύει 45.000 για   “κατά παραγγελία” μελέτη του άχρηστου έργου;
2. Γιατί θα δαπανηθούν 150.000 έως 225.000 ευρώ από την φτωχή ΣΑΤΑ για την κατασκευή αυτού του επικίνδυνου έργου ενώ, το ποσό αυτό θα μπορούσε να δαπανηθεί σε άλλα πολύ περισσότερο απαραίτητα έργα.
3. Γιατί να δαπανηθούν 300.000 ευρώ το χρόνο, ως έξοδα φύλαξης συντήρησης του επικίνδυνου δρόμου;
4. Γιατί δεν συνεργάζεται η Δημοτική Αρχή Χίου με το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση των τροχοφόρων στην αποβάθρα;
5. Μήπως αναζητούνται τρόποι εσκεμμένης επιβάρυνσης της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο για να επαληθευτεί η ανάγκη κατασκευής του έργου;     
Η Επιτροπή μας σεβόμενη την εμπιστοσύνη των συμπολιτών με αίσθημα ευθύνης και αγάπη προς το μνημείο, θα καταθέσει πρόταση ανακούφισης της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά την επιβίβαση και αποβίβαση στα πλοία που καταπλέουν με στόχο, να βοηθηθούν οι αρμόδιοι να καταλήξουν σε μία λογική και ταυτόχρονα λειτουργική λύση.
Πληροφορούμε τους συμπολίτες ότι υπάρχει μόνιμη, λειτουργική και ανέξοδη λύση στο πρόβλημα γι αυτό και είναι ακατανόητη η επιμονή  του κ. Δημάρχου να καταστρέψει το Κάστρο,  εκθέτοντας ταυτόχρονα σε κινδύνους τη ζωή των διερχομένων


 Η Επιτροπή
Γεωργίτσης Γ.
Μακριδάκης Γ.
Μαστοράκης Γ.
Ξηνταριανός, 
Μυλωνάδης Δ.
Παϊδας Κ.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧάνουν οι συνοικίες τα λεωφορεία
Επόμενο άρθροΟι Κρήτες τιμούν τους ήρωες στη μάχη της Κρήτης