Αρχική Απόψεις Aρθρα Διονύσης Λεϊμονής: Η αναγκαιότητα της γραμματικής

Διονύσης Λεϊμονής: Η αναγκαιότητα της γραμματικής

12


Η αναγκαιότητα της γραμματικής

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα των ημερών στην εφημερίδα “Νέα” θα ήθελα να διατυπώσω κι εγώ την ταπεινή μου γνώμη για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της γραμματικής στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η γραμματική αποτελεί το σκελετό, το σκαρίφημα της γλώσσας και κανείς δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο ή να αποτυπώσει γραπτά τις σκέψεις του χωρίς τη βαθιά και ορθή γνώση της.
Επομένως κρίνεται αναμφισβήτητα απαραίτητη η διδασκαλία της στη σχολική αίθουσα προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τι γράφουν και τι λένε και για τι το γράφουν και το λένε έτσι κι όχι αλλιώς.
Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν αποδέχομαι την απαρχαιωμένη αντίληψη ότι όλη η διδακτική προσπάθεια πρέπει να εξαντλείται στη στείρα εκμάθηση γραμματικών κανόνων χωρίς καμιά επαφή με το κείμενο.
Η μηχανική και ανεφάρμοστη γνώση δεν έχει νόημα και συσσωρεύει περισσότερα προβλήματα παρά βοηθάει και ενισχύει τους μαθητές. ΄Εχουμε όμως περάσει, όπως συμβαίνει συχνά, στην αντίπερα όχθη αποφεύγοντας τη γραμματική σαν τη συμφορά πάνω στην οποία επιρρίπτουμε τη γλωσσική ανεπάρκεια και την αποστροφή το νέων προς το γραπτό και τον προφορικό λόγο.
Η λύση βρίσκεται πάντα στη μεσότητα. Οι γραμματικοί κανόνες είναι αναπόσπαστο τμήμα της γλώσσας και επομένως πρέπει να γίνονται κατανοητοί από τους διδασκόμενους. Η κατανόηση όμως σημαίνει την ενσυνείδητη πρόσληψή τους που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από τη χρήση των συντακτικών μορφών και την ταυτόχρονη παρακολούθηση της πορείας και της λειτουργικότητάς τους στο κείμενο.
Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τίποτα παρά μόνο να οργανώνεται η διδασκαλία διαλύοντας τα φαντάσματα και τους διαβόλους με γνώμονα πάντα τη συνειδητή κατανόηση των γλωσσικών μορφών, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους μαθητές με πλήρη επίγνωση χωρίς άγχος και ανησυχία.
Ετσι η γλώσσα θα γίνει προσιτή σε όλους και δε θα αποτελεί εφιάλτη όπως συμβαίνει σήμερα, με αποτέλεσμα να επιφέρει την απέχθεια και την απομάκρυνσή τους απ’ αυτή και την καταφυγή τους σε άλλου είδους γλωσσικά τερατουργήματα

Διονύσης Λεϊμονής
φιλόλογος