Αρχική Νέα Τοπικά Ηχηρο ΟΧΙ Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα

Ηχηρο ΟΧΙ Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα

5


Οι Γάλλοι απέρριψαν την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη με ποσοστό 54,87%, έναντι 45,13% που πήρε το “ναι”, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έγινε την Κυριακή στη χώρα. Προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ντόμινο των εξελίξεων.
Το εκλογικό σώμα στις μεγάλες πόλεις ψήφισε κατά πλειοψηφία “ναι”, εκτός από τη Μασσαλία, όπου το “όχι” υπερίσχυσε κατά κράτος. Στο Παρίσι, το ποσοστό του “ναι” ανήλθε στο 66%, επικρατώντας σε όλα τα διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας. Αντίθετα, η μικρή αγροτική κοινότητα Μπαλινιάκ, στα νοτιοδυτικά της χώρας ψήφισε 100% κατά του Ευρωσυντάγματος, ενώ σε ολόκληρη την περιοχή το “όχι” συγκέντρωσε ποσοστό 61,87%.
Σε γενικές γραμμές “παρατηρούνται σημαντικές διαφορές από τη μία εκλογική περιφέρεια στην άλλη, με μία σαφή προτίμηση στο ’όχι’ στις αγροτικές περιοχές, έναντι των αστικών περιοχών” που ήταν θετικότερες στο Ευρωσύνταγμα, παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, έχοντας υπόψη του τη διαστρωμάτωση των ψήφων.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll χιλιάδες πολίτες, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της άκρας Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος και ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Βαστίλης για να γιορτάσουν την επικράτηση του “όχι”. “Νικήσαμε, ο λαός νίκησε”, δήλωσε φτάνοντας στην πλατεία η γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Μαρί-Ζορζ Μπιφέ.
“Ο Σιράκ πρέπει να παραιτηθεί” φώναξε μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος ο σοσιαλιστής Ζαν-Λικ Μελενσόν. “Γαλλία σε ευχαριστούμε” και “Ο Σιράκ τελείωσε” έγραφαν πανό που είχαν αναρτήσει σε κολώνες στην Πλατεία της Βαστίλης Γερμανοί πολίτες που έσπευσαν λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Ευρώπη Ένωση σε κρίση
Η Γαλλία, από τα ιδρυτικά κράτη και στυλοβάτης της ΕΕ, γίνεται παράλληλα η πρώτη χώρα που απορρίπτει το Ευρωσύνταγμα και μάλιστα με τόσο ηχηρό τρόπο. Το γεγονός δημιουργεί μία σοβαρή κρίση στην Ευρώπη και αποτελεί έναν ηχηρό κόλαφο κατά των Ευρωπαίων ηγετών, με προεξάρχοντα το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, δύο μάλιστα χρόνια πριν από τις εκλογές στη χώρα.
Παράλληλα, το αποτέλεσμα στη Γαλλία ενδέχεται να συμπαρασύρει τα συναισθήματα των ψηφοφόρων και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, της οποίας το εκλογικό σώμα καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη σε ένα δημοψήφισμα όπου και εκεί το “όχι” φέρεται να επικρατεί.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η νίκη του “όχι” στη Γαλλία δεν σημαίνει ότι η Συνταγματική Συνθήκη είναι νεκρή και ότι η διαδικασία της επικύρωσής της πρέπει να συνεχιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί. Εντούτοις, πολλοί, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, τονίζουν ότι η απόρριψη αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν.
Παράλληλα, το αποτέλεσμα μπορεί να αποδυναμώσει το ρόλο της Γαλλίας μεταξύ των “25” και να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές, το χρονικό βάθος και η σοβαρότητα των οποίων μένει να αποδειχθεί. Μεταξύ των άλλων, πλήγμα ίσως δεχθεί η τουρκική λίρα, καθώς το γεγονός της Κυριακής μπορεί να εκληφθεί και ως “όχι” στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας.
Ήδη η πιθανότητα της απόρριψης της Συνθήκη από τη Γαλλία συνέβαλε στην αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Εντούτοις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η πτώση του κοινού νομίσματος ήταν πολύ μικρή στα χρηματιστήρια της Ασίας.
“Τιμωρία” Σιράκ και κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε διάγγελμά του δήλωσε ότι σέβεται την κυρίαρχη απόφαση των πολιτών, καλώντας παράλληλα σε ενότητα το λαό και σημειώνοντας ότι η απόρριψη της Συνθήκης “δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας στην Ευρώπη”. Δήλωσε επίσης ότι απόφασή του για το μέλλον της κυβέρνησης της χώρας “θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες”.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν εξέφρασε τη “βαθύτατη απογοήτευσή” του αλλά σημείωσε ότι “η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες”. “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του αυτή την απόφαση. Σε ό,τι με αφορά, παραμένω πιστός στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο αρχηγός του κράτους και θα υποστηρίξω με όλη τη δύναμη και την πείρα μου, τους προσανατολισμούς που θα καθορίσει για την πατρίδα μας”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Σιράκ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για λόγους που αφορούν το δημοψήφισμα. Εντούτοις, η δημοτικότητά ακολουθεί ήδη την κατιούσα και το αποτέλεσμα της Κυριακής μπορεί να επηρεάσει την απόφασή του για το εάν θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία -ενδεχόμενο για το οποίο άλλωστε κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Από την πλευρά του, ο καθόλου δημοφιλής πρωθυπουργός Ραφαρέν θεωρείται ένα από τα βέβαια θύματα του “όχι”. Μέρος των υποστηρικτών του “όχι” χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα την ανάγκη να τιμωρηθεί η κυβέρνηση, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας και ορισμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Για αυτούς τους λόγους, η θέση του κ. Ραφαρέν ήταν επισφαλής και προ του δημοψηφίσματος.
Παρόν και μέλλον της Συνθήκης
Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις ετών. Η Συνθήκη δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την επικύρωση και των 25 χωρών-μελών. Δεκαπέντε χώρες-μέλη επέλεξαν την οδό της επικύρωσής του από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ οι υπόλοιπες δέκα αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Μέχρι σήμερα εννέα χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό, έχουν υιοθετήσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το Ευρωσύνταγμα: Η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Γερμανία. Παρά το γαλλικό “όχι”, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τα δικά τους δημοψηφίσματα. Το ίδιος θα γίνει την Τετάρτη στην Ολλανδία.
Η Συνθήκη -η οποία θα ισχύσει από το Νοέμβριο του 2006 εφόσον επικυρωθεί- προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τον Οκτώβριο του 2006 τι μέλλει γενέσθαι εάν τα τέσσερα πέμπτα των κρατών-μελών έχουν υπερψηφίσει το Ευρωσύνταγμα, αλλά μία ή περισσότερες χώρες “συναντήσουν δυσκολίες” στην αποδοχή του. Οι τελευταίες αυτές χώρες ίσως κληθούν να ψηφίσουν εκ νέου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ news.in.gr (με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό)