Αρχική Νέα Τοπικά Το φάντασμα της “Ποσειδωνίας” απειλεί την αλιεία μας

Το φάντασμα της “Ποσειδωνίας” απειλεί την αλιεία μας

5“Αντιμέτωποι με έναν απρόοπτο και σοβαρό κίνδυνο ενδέχεται να βρεθούν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς του νησιού μας. Δίχως τίποτα να είναι ακόμα επιβεβαιωμένο, πληροφορίες που φτάνουν σε πολλούς αποδέκτες επιμένουν ότι η Ε.Ε. προετοιμάζει την “Ποσειδωνία”, το αντίστοιχο θαλάσσιο πρόγραμμα Natura για να πετύχει την προστασία βυθών και αλιευμάτων”.
Αυτά αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα του φύλλου της Δευτέρας, 30 Μαϊου, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.
Το Ποσειδωνία είναι φυτό της θάλασσας, με ιδιαίτερα σημαντική θέση στην τροφική αλυσίδα που κινδυνεύει με εξαφάνιση για αυτό το λόγο “σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΟΛΙΤΗ, θα ορίζονται σημεία απαγόρευσης της αλιείας, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να περιληφθεί και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ της Χίου και των Οινουσσών.
Το ζήτημα είναι σοβαρό και χρίζει εξίσου σοβαρής αντιμετώπισης, πριν η κάθε μας κίνηση δεν θα έχει αποτέλεσμα.Νέα δεδομένα στο θαλάσσιο χώρο αλλά πρωτίστως στην αλιεία των παραμεθόριων περιοχών φαίνεται να προωθεί κοινοτική οδηγία, στην οποία σχεδιάζεται η εφαρμογή των μέχρι σήμερα γνωστών περιοχών NATURA και στη θάλασσα, δεσμεύοντας ουσιαστικά περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Ουσιαστικά ανενεργές


Οι μέχρι σήμερα ελεύθερη αλιεία στο θαλάσσιο χώρο εντός της Ε.Ε. έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, που αντιμετωπίζουν όμως το θέμα σε γενικό επίπεδο αγνοώντας, ως φαίνεται, από τις προθέσεις τους, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης στα δικά μας μέτρα.
Μέχρι σήμερα οι περιοχές NATURA με το ειδικό καθεστώς που συνοδεύει την εφαρμογή τους προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην κατασκευή μικρών έργων όσο και μεγαλύτερων, όπως για παράδειγμα οι ΧΥΤΑ.
Ο προβληματισμός που επικρατεί σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθεσίας είναι έντονος, αν και μέχρι στιγμής το θέμα βρίσκεται σε διατυπώσεις και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.
Μια απλή εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου όπως το NATURA στο θαλάσσιο χώρο του νησιού μας, θα σήμαινε αυτόματα και τη “δέσμευση” συγκεκριμένων περιοχών κυρίως για αλιεία αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θα περιείχε κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον.


Με προβλήματα η εφαρμογή του


Τις επιφυλάξεις τους μετέφεραν στον “π” τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, που προβλέπουν τεράστια προβλήματα, αλλά και ο Αντινομάρχης κ. Ν. Νύκτας, που τόνισε ότι η Νομαρχία θα εκφράσει άμεσα τις αντιρρήσεις της στην εφαρμογή της σχετικής οδηγίας προς το Υπουργείο Γεωργίας, που διαχειρίζεται τα θέματα αλιείας στη χώρα μας.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή που σχεδιάζεται η πρώτη εφαρμογή των θαλάσσιων NATURA, με το όνομα “Ποσειδωνία”, δεν αποκλείεται να είναι ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Χίου και Οινουσσών που αποτελεί κατά κόρον περιοχή αλιείας για τους Χιώτες ψαράδες. Πάντως, κατά γενική ομολογία εάν το σχέδιο αυτό προχωρήσει και δεν περιλάβει στα πρώτα του στάδια μικρές ή περιορισμένες θαλάσσιες περιοχές, τότε με την εφαρμογή του (εφόσον εγκριθεί), αλλάζουν κατά πολύ τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τουλάχιστον στο κομμάτι της αλιείας, βασικό μοχλό οικονομικής δραστηριότητας για το νησί μας.


Του Νίκου ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ από τον “ΠΟΛΙΤΗ”