Αρχική Νέα Τοπικά Καρδάμυλα: αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρείας σε Εργοληπτική

Καρδάμυλα: αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρείας σε Εργοληπτική

8Την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρείας σε Εργοληπτική αποφάσισε να προωθήσει η Δημοτική Αρχή Καρδαμύλων σε μια προσπάθεια να την κρατήσει ζωντανή και πιστεύοντας παράλληλα ότι μέσω αυτής θα μπορέσει να προωθήσει θέματα ανάπτυξης στο Δήμο.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε έτσι η τροποποίηση της Συστατικής Πράξης της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Καρδαμύλων (ΑΔΕΚ) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.
Η τροποποίηση έγινε βάση μελέτης που ανέθεσε η Δημοτική Αρχή Μαρινάκη σε μελετητή με εμπειρία σε μικρές επιχειρήσεις, όπως την ΑΔΕΚ, τον οικονομολόγο κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο από τη γειτονική Λέσβο (φωτογραφία).
Βασικό στοιχείο της μελέτης του κ. Λαμπρόπουλου ότι η ΑΔΕΚ δεν θα μπορεί να έχει μέλλον αν δεν τύχει της υποστήριξης του Δήμου. Μάλιστα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις τα επόμενα δύο χρόνια, αφού δεν είναι ευοίωνες οι ενδείξεις για ροή κοινοτικών κονδυλίων μέχρι τη λήξη του Γ’ ΚΠΣ. Επίσης επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί όμως να υποστηρίξει την εταιρεία ενώ έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει μελέτες.

Κόντρες για το παρελθόν
Μεγάλος μέρος της συζήτησης αναλώθηκε πάντως στο τι παρέδωσε η Διοίκηση επί Δημαρχίας Μελιτζάνη σε αυτήν της Δημοτικής Αρχής Μαρινάκη. Βαρίδι στα πόδια της ΑΔΕΚ στάθηκε πάντως ο λάθος χειρισμός του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” αφού οι προσλήψεις επί Δημαρχίας Μελιτζάνη ακυρώθηκαν από τον  ΑΣΕΠ. Μάλιστα σήμερα καλείται η σημερινή διοίκηση να επιστρέψει χρήματα ύψους 35.000 ΕΥΡΩ τα οποία είχαν διατεθεί για τους μισθούς στο παραπάνω πρόγραμμα!
Ο Βαγγέλης Μελιτζάνης χαρακτήρισε αυτή την κίνηση της Δημοτικής Αρχής για επέκταση των δραστηριοτήτων ως μια προσπάθεια να έχει μικροπολιτικό κέρδος μέσω της εκτέλεσης έργων από την ΑΔΕΚ. Τόνισε εξάλλου ότι τώρα καταλαβαίνει γιατί δεν έχουν εκτελεστεί 150 περίπου έργα από τα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου.
Ως ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να εξεταστεί ανάμεσα στα 27 της ημερήσιας διάταξης χαρακτήρισε το ζήτημα η Φωτεινή Φαφαλιού. Καταψηφίζοντας σημείωσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η συνεργασία με άλλους Δήμος και τη Νομαρχία.


Ενστάσεις για εκχώρηση αρμοδιοτήτων
Πέρασμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου σε ιδιώτες, βλέπει μέσα από αυτή τη διαδικασία της ενίσχυσης Αναπτυξιακών εταιρειών τύπου Α.Ε. ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Αμπαζής που τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην παρέμβασή του ο νομαρχιακός σύμβουλος Τάσος Ποδιάς σημείωσε ότι αν είχαν εκμεταλλευτεί στο ελάχιστο την αδελφοποίηση του Δήμου Καρδαμύλων με το Δήμο Αχάρνες θα έβλεπαν πως δουλεύει μια Αναπτυξιακή εταιρεία και τι μπορεί να προσφέρει. Σημείωσε εξάλλου ότι είναι στο χέρι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής αν θα το κάνει ρουσφετολογικό μηχανισμό ή εργαλείο παραγωγής έργου.
Το πέρασμα αρμοδιοτήτων του Δήμου στην ΑΔΕΚ, άρα σε ιδιωτικό φορέα, τόνισε εξάλλου η Κική Χατζηαντωνάκη διαφωνώντας με αυτή την προοπτική. “Καταλαβαίνω τη δυσκολία να μαγειρέψει ο μελετητής χωρίς υλικά”, σημείωσε και τόνισε ότι συγκεκριμένες εργασίες παιρνούν από το Δήμο στην ΑΔΕΚ. “Με τέτοιες αποφάσεις είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας” πρόσθεσε η κα Χατζηαντωνάκη.
Να σημειώσουμε ότι στη διευκρίνηση των σκοπών της ΑΔΕΚ είναι η διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων Γεμέλικα και του Δημοτικού καφενείου μαρμάρου καθώς και η φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων και η παροχή υπηρεσιών εκκένωσης σηπτικών βόθρων.
Σε μια εποχή πάντως όπου έχει καταγραφεί η άποψη της ένωσης των αναπτυξιακών εταιρειών που την τελευταία 8ετία αναπτύχθηκαν και στη Χίο (η Νομαρχία προτείνει σύμπτυξη των ΕΝΑ ΧΙΟΥ και ΕΤΑΧ) δείχνει πολύ δύσκολο το εγχείρημα να είναι κερδοφόρα μια εταιρεία περιφερειακού Δήμου.
Να σημειώσουμε ότι η ένταση που υπήρξε κατά τη συζήτηση ανάγκασε τον Πρόεδρο Μιχάλη Καπίρη να διακόψει τη συνεδρίαση για ένα δεκάλεπτο.
Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκαν εξάλλου τα θέματα της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΑΔΕΚ για το 2005 όπως και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της.