Αρχική Νέα Τοπικά Με “υψηλές… απουσίες” το Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής- ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Με “υψηλές… απουσίες” το Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής- ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

9


ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απουσίες, αλλά και με τη μη τοποθέτηση κορυφαίων παραγόντων της ελληνικής ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής με θέμα την ανάπτυξη των λιμανιών.


Eτσι η πάγια θέση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα ελληνικά λιμάνια, διατυπώθηκε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο απουσία των ενδιαφερομένων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από στις εργασίες του Συμβουλίου δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Επίσης το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Γιώργο Γράτσο.


Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων Περικλής Παναγόπουλος δεν τοποθετήθηκε, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Φορτηγών Μεσογειακών Πλοίων Νίκος Βαρβατές, οι οποίοι κάποια στιγμή αποχώρησαν από τη σύσκεψη, λόγω φόρτου εργασίας.


Την ίδια στιγμή δεν είχε κληθεί και δεν γνώριζε το θέμα του Συμβουλίου και η Διεθνής Ναυτική Ένωση, της οποίας τα μέλη έχουν τη “μερίδα του Λέοντος” στην κίνηση στο εμπορικό λιμάνι του ΟΛΠ

Στο “απουσιολόγιο”, ήταν και ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης ο οποίος βρίσκεται από προχθές στις Βρυξέλλες.


Τόσο οι απουσίες θεσμοθετημένων φορέων της ναυτιλίας, όσο και η μη τοποθετήσεις των παρευρισκομένων επίσης σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου, αποδίδονται από κύκλους της Ακτής Μιαούλη στην έλλειψη σωστής οργάνωσης από πλευράς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο γενικός γραμματέας


Κλείνοντας την ομιλία του στη διάρκεια του Συμβουλίου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Γιώργος Βλάχος τόνισε ότι η γραμματεία όσο και τα στελέχη που την απαρτίζουν αποτελούν εκτελεστικά όργανα και δρουν βάση των εντολών του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Όσον αφορά του στόχους του υπουργείου και τις συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επισημάνθηκε ότι σημαντική ώθηση για τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη λιμενική βιομηχανία αναμένεται να προκύψει με την επικείμενη ψήφιση νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στη διαμόρφωση του οποίου το ΥΕΝ συμβάλλει στον τομέα αρμοδιότητάς του.


Στο πλαίσιο, της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις, το ΥΕΝ μελετά το θέμα της σύμπραξης με ιδιώτες για τη δραστηριότητα πλοίων με στόχο τη μόνιμη σύνδεση λιμανιών μείζονος ενδιαφέροντος και λιμένων τοπικής σημασίας.


Ο ΥΕΝ


Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο μεταξύ όλων των παραγόντων που συνδέονται με την παροχή και τη χρήση των λιμενικών υπηρεσιών μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τα λιμάνια, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους και την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά”.


Επίσης ο ΥΕΝ για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να δώσει το management των Οργανισμών Λιμένων σε ιδιώτες, θέση με την οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση