Αρχική Νέα Τοπικά Τέλος στην αναρχία του χωροταξικού- ημερίδα ΤΕΕ στη Μυτιλήνη

Τέλος στην αναρχία του χωροταξικού- ημερίδα ΤΕΕ στη Μυτιλήνη

8Επιβεβαιώνοντας την χιλιοδιατυπωμένη άποψη πως στα νησιά όλα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, η εισήγηση του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ για το χωροταξικό κατέδειξε τεκμηριωμένα την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να πάρει τέλος η άναρχη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα χωροταξικά ζητήματα, τονίζει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Λέσβου και συνεχίζει:
Μελέτες, εξειδικεύσεις, νόμοι και διατάγματα, μια σειρά ενεργειών πρέπει να δρομολογηθούν επιτέλους, για να σταματήσει το χάος που επικρατεί, για να μπορέσουν να κινηθούν μια σειρά από αναπτυξιακές δραστηριότητες στις οποίες υστερούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της ασάφειας και των αδυναμιών που εντοπίζονται στο χωροταξικό.
H Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ κ. Αθηνά Σταθέλλη παρουσίασε στην Κοινή Σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής και των 17 Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, το τοπικό θέμα του “Χωροταξικού Σχεδιασμού στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου“, το απόγευμα της Παρασκευής (27/5), λίγο μετά την έναρξη των διήμερων εργασιών της συνάντησης.
Η δουλειά που η ομάδα εργασίας έκανε, κατά γενική ομολογία των συνέδρων, ήταν άρτια και ολοκληρωμένη, αφού εκτός της υφιστάμενης κατάστασης κατέληγε σε χρήσιμα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα με συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αφορούν στο χωροταξικό στα νησιά.

Πολεοδομικά και ΣΧΟΑΠ
Στην πολυσέλιδη εισήγηση για το χωροταξικό, που συνοδεύεται από αναλυτικούς ανά νησί χάρτες, παρουσιάζονται τα υφιστάμενα σχέδια χωροταξικής ανάπτυξης που ισχύουν, αλλά και εκείνα που αναμένεται να θεσμοθετηθούν. Ειδική αναφορά περιλαμβάνεται για το πρόβλημα της χωροθέτησης εγκαταστάσεων οχλουσών δραστηριοτήτων στις παραθαλάσσιες περιοχές των νησιών μας, ενώ στο τέλος αποτυπώνονται οι προτάσεις για την εκπόνηση σχεδίων χωρικής οργάνωσης στα νησιά.
“Δύο είναι – σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου του ΤΕΕ κ. Δημήτρη Μάντζαρη – οι κυρίαρχες θεσμικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν βάσει της εισήγησης της Ομάδας Εργασίας, που αξίζει συγχαρητηρίων για την πολύ καλή δουλειά της και για το γεγονός ότι έθεσε συνολικά το ζήτημα στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Αφενός ότι άμεσα επιβάλλεται να προχωρήσουν τα ΣΧΟΑΠ των Δήμων και αφ’ ετέρου τα Γενικά Πολεοδομικά των πρωτευουσών των νησιών. Γενικά επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο χωροταξικό και δημιουργούν εμπλοκή στην ανάπτυξή τους. Χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Μία ακόμη πτυχή της εργασίας αφορούσε στο “βιαστικό” τρόπο με τον οποίο και απέκτησε πλαίσιο χωροταξίας η νησιωτική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εξαιτίας της συγκεκριμένης βιασύνης, εκτιμάται ότι, εκτός της Λέσβου, όλα τα άλλα νησιά λόγω μεγέθους και των κριτηρίων που τίθενται για τη χωροθέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αντιμετωπίζουν “στενότητα χώρων”. Προκειμένου λοιπόν να μπορέσουν να χωροθετηθούν σε αυτά όλες οι δραστηριότητες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νησί (αποθήκες καυσίμων, ενεργειακές μονάδες, και λοιπά) θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον όλο σχεδιασμό.
Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας που έγιναν δεκτές απ’ τον τεχνικό κόσμο, τους συνέδρους του ΤΕΕ, για να έχουν αντίκρισμα και να αξιοποιηθούν, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη απ’ τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε αυτός είναι ο κυρίαρχος ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο επίσημος επιστημονικός σύμβουλος για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

“Δεν έχουμε πάρει τίποτα…”
Πρώτος αποδέκτης των συμπερασμάτων της εργασίας για το χωροταξικό φαίνεται να είναι ο Νομάρχης Λέσβου, που πριν την παρουσίαση της εισήγησης, σε σύντομο χαιρετισμό του, είχε δηλώσει ότι περιμένει την άποψη του ΤΕΕ για το όλο θέμα.
“Το Βόρειο Αιγαίο – είπε ο κ. Παύλος Βογιατζής μεταξύ άλλων – είναι μια περιοχή που δεν έχει νιώσει τη στοργή και τη βοήθεια της Πολιτείας. Είναι μια ακριτική περιοχή που περιμένει πολλά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα. Στα νησιά μας λείπει ο χωροταξικός σχεδιασμός, αφού όσες απόπειρες έγιναν ήταν βιαστικές και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την τοπική κοινωνία. Η Λέσβος αντιμετωπίζει τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα. Εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούμε να αποφασίσουμε που επιτέλους θα εγκατασταθεί το νέο εργοστάσιο της Δ.Ε.Η., αφού κανείς δεν το δέχεται στον τόπο του, με αποτέλεσμα σήμερα το νησί μας να μην καλύπτεται ενεργειακά. Περιμένω λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εργασίας του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου για το χωροταξικό σχεδιασμό, αφού για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη γνώμη του”.
Σε γενικότερη αναφορά του ο κ. Βογιατζής στον ίδιο χαιρετισμό χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτό τον τόπο “πολλά και οξυμμένα. Νιώθουμε πολλές φορές έντονα την απομόνωση, τον αποκλεισμό και την άνιση μεταχείριση, όμως παρ’ όλα αυτά αισθανόμαστε ευτυχείς που ζούμε στα ευλογημένα αυτά νησιά και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όλοι μαζί για το καλό της Λέσβου, της Λήμνου, του Άι Στράτη”.
Τέλος, ο Νομάρχης, αφού συνεχάρη τους δύο πρώην προέδρους του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου Παναγιώτη Πιττό και Γιώργο Σπανέλλη για την γενικότερη προσφορά και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου στη Μυτιλήνη, απένειμε εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου στον παριστάμενο Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιάννη Αλαβάνο αναμνηστική τιμητική πλακέτα.
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απ’ όλη την Ελλάδα απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Κουρκουμέλης.
Παρέτειναν την παραμονή τους μέχρι και σήμερα αρκετοί σύνεδροι

Άριστα στην οργάνωση, ύμνοι για το νησί
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών η συμμετοχή στην Κοινή Σύσκεψη των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, αφού συνολικά πάνω από 200 μέλη, εκτός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πήραν μέρος στο διήμερο των εργασιών.
Παρότι το Περιφερειακό Τμήμα του Βορείου Αιγαίου είναι απ’ τα πιο “νεαρά” σε όλη τη χώρα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μάντζαρη γιατί “ήταν μία από τις καλύτερα οργανωμένες συσκέψεις”.
Είναι αξιοσημείωτο πως, ενώ συνήθως το κάθε παράρτημα συμμετέχει στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο με έξι – εφτά μέλη, στη συνάντηση της Μυτιλήνης υπήρχαν παραρτήματα με αντιπροσωπεία είκοσι μελών. Ομοίως άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλοί σύνεδροι που για πρώτη φορά έρχονταν στη Λέσβο έφτασαν στο νησί απ’ την Πέμπτη και κάποιοι εξ αυτών παραμένουν μέχρι και σήμερα. Το σύνολο των συνέδρων με εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρθηκε στις ομορφιές της Λέσβου, δηλώνοντας πως θα το επιλέξει για τις διακοπές του.

ΤΣΜΕΔΕ και ύφεση
Τη δεύτερη μέρα της Κοινής Σύσκεψης, το Σάββατο, εκτός των θεμάτων ημερησίας διάταξης, συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα της εκπροσώπησης του ΤΕΕ στο Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), αλλά και συνολικά το θέμα της πλημμελούς εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στο ταμείο.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε επικεντρώθηκε στο να τεθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος είθισται να είναι ένας απ’ τα τρία μέλη που το ΤΕΕ προτείνει. Ειδικότερα προτάθηκε να τεθεί όρος με τον οποίο να ανακαλείται ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, όταν το ΤΕΕ κρίνει ότι αυτονομείται και δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Παράλληλα προτάθηκε να είναι ασύμβατη η θέση του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής, της οποίας το 42% ανήκει στο Ταμείο.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τις εργασίες του Σαββάτου ήταν η ποινικοποίηση των ευθυνών του επαγγέλματος του μηχανικού, όπου η κυρίαρχη θέση που διατυπώθηκε ήταν κατά του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου η ευθύνη βαραίνει εσαεί το μηχανικό και δεν παραγράφεται με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος.
Τέλος χρειάζεται να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει πανελλαδικά το μικρομεσαίο κατασκευαστικό δυναμικό εξαιτίας της ύφεσης στα δημόσια έργα, που κυρίως την εντόπισαν στο μικρό αριθμό καινούργιων έργων και στα πολύ φτηνά τιμολόγια που ισχύουν με τον καινούργιο νόμο “Σουφλιά”.