Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: Ο άνθρωπος είναι ο καταστροφέας του περιβάλλοντος!

Ιάκωβος Μπριλής: Ο άνθρωπος είναι ο καταστροφέας του περιβάλλοντος!

26


Προβληματισμοί.     


          Χωρίς φόβο και πάθος:
              Ο άνθρωπος  είναι ο καταστροφέας του περιβάλλοντος!           


                                                                Ιακώβου Μπριλή
                                      Προέδρου ΔΕΣΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑ        
                                                    ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ.


               
   Στις 5 Ιουνίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!
Μάλιστα. Είναι η ημέρα αυτή καθορισμένη ως ξεχωριστή ημέρα για να θυμίζει στον άνθρωπο ότι η γη στην οποία ζει χρειάζεται    από κάθε άποψη φροντίδα ,προσοχή και προστασία.
Κι είδαμε να προβάλλεται η ημέρα αυτή ως ημέρα εξορμήσεων των Δήμων και των πολιτών για καθαρισμούς δημόσιων ΄ή δημοτικών χώρων ή ακτών από τα πολλά και ποικίλα είδη απορριμμάτων ( χαρτιά, πλαστικά, γυαλικά, μεταλλικά αντικείμενα και τόσα άλλα).
  Και φαντάζει αστεία αυτή όλη η ενέργεια , αν σκεφθεί κανείς ότι ο ίδιος ο καταστροφέας της φύσης , ο ρυπαντής του περιβάλλοντος, ο ενεργών αλόγιστα για το κέρδος του σε βάρος του πλανήτη με κάθε μέσο και τρόπο είναι ποιος άλλος, ο ίδιος ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Κι όσοι αυτά τα νομίζουν υπερβολές ας απαντήσουν.
  Ποιος φταίει που αναπνέουμε τόσο “καθαρό αέρα” γεμάτο με ρύπους και ραδιενέργειες που προέρχονται από διάφορα σημεία του πλανήτη μας;
Ποιος φταίει που καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον με τις παρεμβάσεις του;
Ποιος φταίει όταν εξολοθρεύονται  τεράστια δάση για την ξυλεία ή όταν αφανίζονται από τις φωτιές; 
  Ποιος φταίει που μολύνθηκαν τα ποτάμια μας και οι θάλασσές μας από σκουπιδότοπους , στερεά  υπολείμματα ,χημικά και βιομηχανικά απόβλητα;
 Ποιος φταίει που γέμισαν τα βουνά μας με ανεξέλεγκτες χωματερές;
 Ποιος φταίει που η γεωργική γη μας “βράζει” στα φυτοφάρμακα;
 Ποιος φταίει για την μείωση και σταδιακή εξαφάνιση τόσων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας χερσαίας και θαλάσσιας σε παγκόσμια κλίμακα;
 Ποιος φταίει που αλλοιώνονται φυσικά τοπία  απείρου κάλλους με μεγάλα κτιριακά  εκτρώματα  ώστε να προκύψει το κέρδος ;
 Χιλιάδες λοιπόν τα ερωτήματα για το “ποιος φταίει” και όλες οι απαντήσεις συγκλίνουν στον ΑΝΘΡΩΠΟ!
  Ας έρθουμε όμως και στη Χίο μας και ας αντικρίσουμε τον τοπικό μας “παράδεισο”. Τι; Είπατε πως δεν βλέπετε τίποτα ούτε στην πόλη ούτε στην ύπαιθρο;  Ε, ας  πούμε μερικά  από όσα βλέπουμε πολύ κοντά μας και ας αφήσουμε τη Χιακή ύπαιθρο που είναι διάσπαρτη με μπάζα και πρόχειρους σκουπιδότοπους!
  Περιοχή σκουπιδότοπου Αγ. Σπυρίδωνα.
 Μια περιοχή που την έχουμε καταντήσει με τα σκουπίδια μας αγνώριστη στην όψη και  απλησίαστη στην όσφρηση. Αυτή η απλή εναπόθεση σκουπιδιών σε σωρούς επί τόσα χρόνια πόσα και πόσα προβλήματα δεν έχει δημιουργήσει; Ο καθένας που μπορεί να αναλογισθεί  νοιώθει ρίγος και αποτροπιασμό γι αυτό το κατάντημα. 
   Οι ποταμοί μας Παρθένης και  Κοκκαλάς είναι “πεντακάθαροι” αφού στα σπλάχνα τους κατρακυλούν  απόβλητα του σκουπιδότοπου,  κάποια  λύματα των Καμποχώρων,  απόβλητα των ελαιοτριβείων,  απόβλητα του Εργοστασίου χυμών….αφήστε που είναι γεμάτοι με παλαιά αντικείμενα οικιακής χρήσης που έχουν πεταχτεί κατά καιρούς από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους, με μπάζα  ή με κλαδιά από κλαδέματα παρακείμενων κτισμάτων….
Οι ακτές μας και οι παραλίες , αν και παίρνουν τις γαλάζιες Ευρωπαϊκές σημαίες , εν τούτοις “σηκώνουν” και πολλά μικρά ή μεγάλα σκουπίδια που πρέπει συνεχώς να περισυλλέγονται.
Η πόλη μας, έχει πολλές σκουπιδογωνιές παρά την προσπάθεια που καταβάλουν οι Δημοτικές Αρχές. Δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε σε πολλά και συγκεκριμένα σημεία αλλά για παράδειγμα ποιος δεν βλέπει τα χίλια  χαλάσματα που είναι γεμάτα με σκουπίδια σε όλες τις συνοικίες από το κέντρο ως την περιφέρεια.;
Στις πόρτες μας, ο άνεμος φέρνει χαρτιά και τσιγαρόκουτα, αγγελτήρια μνημοσύνων,  κουτάκια των χυμών και των αναψυκτικών, πόσοι σκύβουμε να τα μαζέψουμε; Πολλοί λίγοι. Οι πιότεροι περιμένουμε τον οδοκαθαριστή αν περάσει κι αν δεν περνάει φωνάζουμε για το ότι δεν  μας προσφέρει η υπηρεσία  καθαριότητας του Δήμου αλλά μόνο τέλη δίνουμε. Ε δεν είναι κι έτσι. Ας πιάσουμε κι ένα χαρτάκι δεν θα μας πέσει κι η… μύτη.
    Εν κατακλείδει φταίουμε όλοι για το περιβάλλον:
Ναι, κυρίες , κύριοι και παιδιά εμείς όλοι με τον τρόπο ζωής μας , τη νοοτροπία μας , την καθημερινή συμπεριφορά μας είμαστε συνυπεύθυνοι για το κατάντημα του περιβάλλοντος του τόπου μας και του πλανήτη μας. Ας μη διαμαρτυρόμαστε, ας βάλλουμε κάτω το κεφάλι για το περιβαλλοντικό χάλι μας και ας αλλάξουμε ρότα με το περιβάλλον γιατί θα φέρουμε πολύ γρήγορα στη Γη την εξαφάνιση της ζωής.
… και ένα ακόμη συμπέρασμα όχι μόνο στις 5 Ιούνη πρέπει να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον όλοι μας, αλλά κάθε μέρα του χρόνου.