Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Αριστέα Καββαδία: Προϊσταμένη 3ης ΕΒΑ: Αναδεικνύοντας τα μνημεία του νησιού μας

Αριστέα Καββαδία: Προϊσταμένη 3ης ΕΒΑ: Αναδεικνύοντας τα μνημεία του νησιού μας

86Αριστέα Καββαδία: Προϊσταμένη 3ης ΕΒΑ


Αναδεικνύοντας τα μνημεία του νησιού μας


Η πορεία των εργασιών σε σημαντικά Βυζαντινά μνημεία του Νομού, μας αναλύθηκαν από τη Διευθύντρια της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο κα Αριστέα Καββαδία. Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή (10 Ιουνίου) αναμένεται σε ειδική εκδήλωση να γίνει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις εργασίες στη Νέα Μονή. Εξάλλου η κα Καββαδία μας ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στον Ανάβατο για να ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί από το Β’ΚΠΣ και ενώ αναμένεται να κατατεθεί νέο Τεχνικό δελτίο για ένταξη του “Μιστρά του Αιγαίου” στο Γ’ ΚΠΣ.
Αφορμή πάντως για τη συνέντευξη με την κα Καββαδία ήταν η εικαστική έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στις 7.00 το απόγευμα στη “Σκοτεινή Φυλακή” σε συνεργασία της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της καλλιτέχνιδας Αννίτας Αργυροηλιοπούλου (με τίτλο “Φυλακή Φωτός”).
Παράλληλα με αυτό το πολύ ενδιαφέρον τμήμα της συνέντευξης που θα παρουσιαστεί στο αυριανό μας φύλλο η κα Αριστέα Καββαδία μας ξενάγησε -κατόπιν αιτήματός μας- και σε ένα ξεχωριστό έργο που φυλάσσεται στο Τζαμί του Φραγκομαχαλά. Εις αύριο λοιπόν τα…επίσης σπουδαία!


Με φορέα υλοποίησης την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) και προϋπολογισμού έργου 1.469.698 ΕΥΡΩ.προεγκρίθηκε από την Περιφέρεια η έναρξη εργασιών του έργου: “Εκσυγχρονισμός Βυζαντινού Μουσείου Χίου (Μετζητιέ Τζαμί)”.
Οπως μας εξήγησε η προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ κα Αριστέα Καββαδία σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνουν αποκατάσταση του δαπέδου της αίθουσας, επισκευή της στέγης, επιχρίσματα και επισκευές γενικά του κτηρίου το οποίο δεν έχει στατικό πρόβλημα. Επίσης το έργο προχωρά με την επισκευή του κτηρίου, την οργάνωση του αύλειου χώρου και των χώρων υποδομής, τη μουσειολογική μελέτη και έκθεση.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης στο μιναρέ η κα Καββαδία σημείωσε ότι αυτό το έργο δεν είναι αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης. Αποδεχόμενο το υπουργείο Πολιτισμού ότι πρέπει να τρέξει άμεσα το έργο παρενέβη με τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο έχει εμπειρία από ανάλογες εργασίες με το μιναρέ στον Άγιο Νικόλα στα Χανιά και στο τζαμί της Ρόδου. Θα γινόταν έτσι η πρώτη φάση της καθαίρεσης του μιναρέ μέχρι ένα σημείο και μετά τη σύνταξη της μελέτης, η αποκατάσταση και οργάνωση εκ νέου του μιναρέ.
Σχετικά με τις αντιδράσεις των περιοίκων μας δήλωσε ότι πριν από δύο χρόνια η ίδια σε συνεργασία με το Δήμο και τον αρμόδιο πολιτικό μηχανικό είχαν δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και οι καταστηματάρχες επί της οδού Βουπάλου ήταν σύμφωνοι.
“Δεν ξέρω τώρα γιατί άλλαξαν γνώμη, ίσως να φοβούνται τη μείωση της κίνησης το καλοκαίρι. Πρέπει όμως να γίνει διότι αν έχουμε κάποια κατάρρευση τότε θα πέσει πάνω στα καταστήματα”, επισήμανε η κα Καββαδία.


Ξεκόλλησε ο Ανάβατος
Καλά είναι τα νέα και για τον ιστορικό οικισμό του Αναβάτου, αφού μετά την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση και συναίνεση όλων των φορέων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη, ορίστηκε η Επιστημονική Επιτροπή που απαρτίζεται από στελέχη του ΥΠΠΟ και του Πανεπιστημίου που θα αναλάβει το έργο που στην ουσία θα κλείσει τις παρεμβάσεις από το Β’ ΚΠΣ.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η κα Καββαδία ως Προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ και μέλη οι Νίκος Γκιολές, καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χαλκιολάκης προϊστάμενος Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ- αρχιτέκτων, η Νίκη Μιλτιάδου διευθύντρια σε Τεχνική Εταιρεία του ΥΠΠΟ- πολιτικός μηχανικός (υπεύθυνη και για το έργο στην Παναγιά Κρήνα) και ο κ. Πατεράκης επικφαλής του τομέα των ξυλογλύπτων στη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ.
Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Διαχείρισης του ΥΠΠΟ θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των εργασιών στην εκκλησιά του Ταξιάρχη (όπου έχει γίνει καλή δουλειά αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω έλλειψης κονδυλιών) και το έργο της Παναγιάς που πρέπει να βελτιωθεί και να ολοκληρωθεί. Το θέμα του ύψους της χρηματοδότησης κατευθείαν από το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι αντικείμενο εξέτασης της Επιτροπής που μέσα στον Ιούνιο θα συγκληθεί. Παράλληλα όμως θα πρέπει να προχωρήσει και στη σύνταξη νέου δελτίου για το Γ’ ΚΠΣ που θα αφορά προϋπολογισμό έργου ύψους 2,5 εκ. ΕΥΡΩ (αντί των 3,5 εκ. ΕΥΡΩ που είχαν εγκριθεί αρχικά).
Στην ερώτησή μας αν θα είναι επισκέψιμος ο Ανάβατος η κα Καββαδία σημείωσε ότι η υπηρεσία της έχει έλλειψη αρχαιοφυλάκων, ενώ η μόνη έγκριση που έγινε για εκτάκτους ήταν μόνο μία καθαρίστρια. Υπάρχει όμως η σκέψη να εκμεταλλευτούν την παρουσία εργατών καθαριστών που θα έχουν μια παρουσία όχι όμως και αυτή του φύλακα, ώστε να μπορεί το μνημείο να είναι επισκέψιμο μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες.
“Αρχαιοφύλακες δεν θα υπάρχουν επίσης στα μεσαιωνικά χωριά, στη Νέα Μονή. Βεβαίως αυτό δεν το καταλαβαίνει ο πολίτης που πληρώνει τους φόρους και θέλει τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να τα βλέπει καθαρά, περιποιημένα και ανοικτά. Συμπάσχουμε με τον κόσμο αλλά δεχόμαστε και την κριτική δεν γίνεται αλλιώς”, σχολίασε η κα Καββαδία.


Παρουσίαση έργου Νέας Μονής
Σημειώνοντας ότι το έργο στη Νέα Μονή συνεχίζεται η κα Καββαδία τόνισε σαφώς ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα: “Το σημαντικό είναι ότι έβγαλε πολύ ωραία νέα πράγματα αυτό το μνημείο που το θεωρούσαμε κλειστό. Με τις καθαιρέσεις των επιχρισμάτων πήραμε πολλά στοιχεία για την οικοδομική ιστορία του, την αρχιτεκτονική του που σε πάρα πολλά πράγματα επιβεβαιώνουν τον καθηγητή κ. Μπούρα για τα όσα είπε, αλλά και κάποια άλλα αναχρονολογούν τμήματα πολύ παλαιότερα. Έβγαλε έτσι ο εξωνάρθηκας εξαιρετικές τοιχογραφίες σε δύο στρώματα βυζαντινής εποχής. Μάλιστα όλα αυτά θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή στο ΟΜΗΡΕΙΟ όπου θα παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική, ζωγραφική και επίσης η συντήρηση -μέσω ενός μικρού βίντεο- -της εικόνας της Παναγιάς της Νεαμονίτισσας. Επέτρεψε η Μητρόπολη, ο Σεβασμιότατος και το μοναστήρι η Γερόντισσα και ο πατέρας Διονύσιος να τη συντηρήσουμε μιας και η εικόνα είχε μεγάλες φθορές”.
Βέβαια το έργο τόσο στη Νέα Μονή όσο και στην Παναγιά Κρήνα δεν είναι έργο της 3ης ΕΒΑ. Πρόκειται για έργο της τεχνικής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων και της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟ, συνεισφέρουν όμως και από την εδώ Εφορεία δίνοντας βοήθεια όπου αυτό χρειαστεί.
Στην Παναγιά Κρήνα θα γίνει αποκατάσταση του μνημείου και οργάνωση εσωτερικά του χώρου, ενώ η συντήρηση και η αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών θα γίνει εν συνεχεία από την Εφορεία με την ομάδα των συντηρητών της.


Συνέντευξη στο Θοδωρή Πυλιώτη- εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ