Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανακοίνωση ΕΝΟΤΗΤΑΣ για εκλογές σε Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών

Ανακοίνωση ΕΝΟΤΗΤΑΣ για εκλογές σε Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών

17


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ “ΕΝΟΤΗΤΑΣ” ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤ/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.


” Δεν κατηγορώ εκείνους που επιζητούν να επεκτείνουν την εξουσία τους, κατηγορώ εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Άλλη μια σχολική χρονιά έφυγε και τα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν τη ζωή μας παραμένουν άλυτα και οξύνονται. Αλλαγή κυβέρνησης είχαμε αλλά αλλαγή πολιτικής δεν είχαμε. Τα πρόσωπα άλλαξαν αλλά οι πολιτικές έμειναν. Μορφωτική υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση, επιχειρηματική λειτουργία, ταξική διαφοροποίηση, ωρομισθία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις,  Αξιολόγηση- χειραγώγηση, Λιτότητα, αυξήσεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό επί το αντιδραστικότερο, αυξημένη φορολογία, ανταγωνιστική εκπαίδευση συνθέτουν το παζλ που σε αγαστή συνεργασία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνέθεσαν για μας χωρίς εμάς.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ, από το “αντάρτικο” που ήταν έτοιμη να κηρύξει έχει καταπιεί τη γλώσσα της στηρίζοντας τον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης. Η ΠΑΣΚ τώρα θυμήθηκε τα 176 Ευρώ, την αξιολόγηση, τις δαπάνες για την Παιδεία και τόσα άλλα που αναφέρει στις αφίσες της θεωρώντας όλους εμάς ανθρώπους χωρίς μνήμη, ανθρώπους με δείκτη νοημοσύνης αυτών που εμπνεύστηκαν αυτού του είδους την προπαγάνδα. Η “Παρέμβαση” κλείνει σε όλες τις πτώσεις τη δημιουργία “συντονιστικών επιτροπών”, βγάζει σπυράκια όταν ακούει “Λαϊκό Μέτωπο για την παιδεία”, ΠΑΜΕ, “Ενότητα” και λοιπές σηματοδοτήσεις και συμπαρατάσσεται επί το επαναστατικότερο με την ΠΑΣΚ προκειμένου να την ξελασπώσει από το όνειδος της συμμετοχής τους στο Διάλογο για την παιδεία, που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ταφόπλακα με τη συναίνεσή μας για ό,τι έχει μείνει όρθιο στην εκπαίδευση.
Από την άλλη πλευρά η Παιδεία μας, Άταφος νεκρός, περιφέρεται στα χέρια των “μαθητευόμενων μάγων” που πιστοί στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών αφεντικών φτιάχνουν μια Παιδεία εμπόρευμα, μια παιδεία που θα την πληρώνουμε ακόμα περισσότερο από όσο την πληρώναμε μέχρι τώρα, μια παιδεία που θα παράγεται από εκπαιδευτικούς, φτηνή εργατική δύναμη, σκυμμένη άβουλη και μοιραία.
 Πότε μας ρώτησαν όλοι αυτοί οι κήνσορες του δικομματισμού στην εκπαίδευση για το πώς την ονειρευόμαστε, για το πώς σκεπτόμαστε τον αυριανό άνθρωπο, για το τι είναι η χαρά του να διδάσκεις την ελευθερία από το να βιώνεις την υποτέλεια μέσα από τα “πρότζεκτ” της “άνοιξης της Ευρώπης”, μέσα από την κατ’ ουσία κατευθυνόμενη μάθηση της “ευέλικτης ζώνης”, μέσα από όλα αυτά που μας βομβαρδίζουν για να δημιουργήσουν τον άνθρωπο της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου, τον άνθρωπο φυτό που θα γνωρίζει τη νέα τεχνολογία, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο τις ξένες γλώσσες, ανάγνωση, γραφή, μάρκετινγκ, μάνατζμεντ κλπ. Δε θα γνωρίζει όμως το “άνω θρώσκω”, δε θα γνωρίζει το “όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά” του Ρήγα, δε θα γνωρίζει το ” Έφτασαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου…Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά” του Ελύτη, τη “Ρωμιοσύνη” του Ρίτσου, τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” του Σολωμού, δε θα μάθουν ποτέ τα ποιήματα του Νερούντα, του Αραγκόν του Ελυάρ και τόσων ανθρώπων της τέχνης και διανοουμένων που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία .
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που κυριαρχούν στη ΔΟΕ  έχουν χάσει τα όποια όνειρά τους, τα έχουν πουλήσει στη χρηματιστήριο νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών ιδεών, τα έχουν εξαργυρώσει στο βωμό της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης με τους δυνάστες μας. Δε φτάνει όμως αυτό. Πυροβολούν και τα δικά μας όνειρα για ένα δημόσιο, ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα διαμορφώνει ολόπλευρα αναπτυγμένες προσωπικότητες, που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και όχι στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, που θα υπηρετείται από εκπαιδευτικούς μόνιμους, ελεύθερους που θα φτιάχνουν και ελεύθερους ανθρώπους, οικοδόμους μιας κοινωνίας που θα κυριαρχείται από το εμείς και όχι το εγώ, από την προσφορά και όχι από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Γι αυτό απαιτείται να συντονίσουμε το βήμα μας και τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους που δέχονται την αμείλικτη επίθεση του κεφαλαίου. Να μην περιοριζόμαστε στην “ιδιαιτερότητά” μας, αναζητώντας τα αργύρια που θα εξαργυρώσουν τη σιωπή μας. Να τα απαιτήσουμε ΟΛΑ. Και την Παιδεία και μια άλλη Οικονομία προς όφελος των εργαζομένων και μια καλύτερη κοινωνία που στο κέντρο της δεν θα έχει το κέρδος αλλά την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας.
Γι αυτό απαιτείται να αλλάξουν οι δικομματικοί συσχετισμοί που είναι εις βάρος μας. Γι αυτό απαιτείται η “ΕΝΟΤΗΤΑ” να βγει και πάλι πρώτη δύναμη. Να βγει πιο ενισχυμένη ώστε ενισχυμένη να είναι και η φωνή της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής. Στο χέρι μας είναι να διαβούμε ατό το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου.
Το ψηφοδέλτιό μας.
ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
ΒΑΦΙΑ ΜΑΡΟΥΚΩ                     ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗ ΜΑΛΑΜΩ
ΚΑΡΝΙΑΟΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ       ΚΛΟΥΜΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ                    ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ          ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ


“Από σας/ ζητάμε να πορευτείτε στο πλευρό μας και μαζί μας/ Ν ΄αλλάξετε όχι / Ένα νόμο μονάχα της γης , αλλά/ Τον κύριο νόμο: ../Και πριν απ’ όλα την αταξία/
Των ανθρώπινων τάξεων, που δυο λογιών άνθρωποι κάνει να υπάρχουν/
Την εκμετάλλευση, μα και την άγνοια.”
                                                                                        ΜΠΡΕΧΤ 1929.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιμεναρχείο για το δυστύχημα Δόκιμου την ώρα που έκανε υποβρύχιο ψάρεμα
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ΠΑΠΥΡΟΥ και εκδόσεων Μπουκουβάλα