Αρχική Νέα Τοπικά Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του στρατόπεδου Χαλκειούς!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του στρατόπεδου Χαλκειούς!

25


Η συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αγώνα για το στρατόπεδο 297 ΤΕ κατέληξε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου από κατοίκους του Χαλκειούς που φάνηκαν να είναι πιο μπροστά από την Επιτροπή.
Την ώρα που δίνονταν στοιχεία στους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή και γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι στη μεταστέγαση μονάδων τεθωρακισμένων στο πρώην στρατόπεδο 297 ΤΕ, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πίσω είσοδο του στρατοπέδου.
Λίγο αργότερα όταν έφθασαν εκεί και τα μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής το Δήμαρχο Καμποχώρων Μανόλη Κράκαρη και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Στέλιο Καμπούρη πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση μπροστά στην κύρια πύλη του στρατοπέδου (που σήμερα φιλοξενεί μικρό αριθμό στρατιωτών ενώ γίνονται εργασίες κατεδάφισης των παλιών κτηρίων) με τοποθέτηση πανό και μαύρων σημαιών.


Οι κάτοικοι του Χαλκειούς αντιδρούν στη μεταστέγαση της μονάδας από την περιοχή της Κρήνας στο συγκεκριμένο χώρο, διότι είναι δίπλα ακριβώς από τα σπίτια του χωριού με αποτέλεσμα ο θόρυβος των αρμάτων, τα καυσαέρια και γενικότερα η κίνηση αυτών να δημιουργεί προβλήματα.
Η μόνη προφορική δέσμευση που έχει λάβει ο Δήμαρχος Καμποχώρων από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα, είναι ότι δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις των γύρω κτημάτων.
Να σημειωθεί όμως η καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε η Δημοτική Αρχή αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ο στρατός πρόκειται να προχωρήσει στη μεταστέγαση, εντούτοις άρχισε να αντιδρά όταν οι γύρω ιδιοκτήτες δέχτηκαν ενοχλήσεις για απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους.
Ο Στέλιος Καμπούρης, μεταφέροντας το χαιρετισμό και τη συμπαράσταση του κ. νομάρχη, πιο μαχητικός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να περιμένουν με σταυρωμένα χέρια και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση που ζητούν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, από τον οποίο ζητούν την κατανόηση του αιτήματος.
Σημειώθηκε εξάλλου το υψηλό κόστος που θα έχει αυτή η μετεγκατάσταση (περί τα 3,5 εκ. ΕΥΡΩ) που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε έργα στο υπάρχων στρατόπεδο της Κρήνας, που αντιμετωπίζει προβλήματα με το έδαφος λόγω των νερών της βροχής που συγκεντρώνονται. Ο κ. Κράκαρης σημείωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποστραγγιστικά έργα.
Εξάλλου τόσο από τον κ. Καμπούρη όσο και από το μέλος της Επιτροπής Τούλα Καλογερά επισημάνθηκε ότι τα Καμπόχωρα και ειδικά το Χαλκειός στερούνται χώρων και πως η έκταση του στρατοπέδου (περί τα 20 στρέμματα) μπορεί να αποδοθεί στο Δήμο, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη περιοχή ως “φιλέτο οικιστικής ανάπτυξης”.
Να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταφορά της μονάδας των τεθωρακισμένων από την περιοχή της Κρήνας, την επιθυμεί και η Εφορεία Αρχαιολογίας διότι τα άρματα περνούν πολύ κοντά από τη βυζαντινή εκκλησιά της Παναγιάς Κρήνας με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να δημιουργούν πρόβλημα στο μνημείο. Ίσως και με αυτό το σκεπτικό να επιβάλλεται η μεταφορά της μονάδας όχι όμως στο Χαλκειός αλλά στο στρατόπεδο στην περιοχή Καμπί.