Αρχική Νέα Τοπικά Ποια θέματα του ΑΣΕΧ αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ποια θέματα του ΑΣΕΧ αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

15


Απόλυτα πετυχημένη χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου κ. Γιάννης Πίττας τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (7/6) το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, ο βουλευτής Χίου Γιάννης Πίττας, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΧ Ζαννής Κλειδάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιάννης Βίος.
Σχετικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου:
Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση του μανταρινιού ως νωπού προϊόντος και του χυμού του είναι το διαβατήριο για το μέλλον του ΑΣΕΧ. Έτσι μέχρι τις 13 Ιουνίου θα γίνει η υποβολή και η κατάθεση μελέτης από τον ΑΣΕΧ (κατά πρώτο στάδιο βέβαια μόνο η αίτηση) για τον εκσυγχρονισμό του χυμοποιείου με παράλληλη κατασκευή διαλογητηρίου και μικρού συσκευαστηρίου.
– Η ένταξη στα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασία Προέλευσης) του μανταρινιού Χίου και της μανταρινάδας. Αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το οποίο θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη που θα υποβληθεί στην Κοινότητα (εδώ δεν υπάρχει προθεσμία και η δαπάνη της μελέτης θα καλυφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
– Αποζημιώσεις: ετοιμάζεται σχετική εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων αποζημίωσης για απώλεια παραγωγής από τον παγετό Φεβρουαρίου 2003 μετά την έγκριση από την Κοινότητα του προγράμματος Frost.
– Προστασία του Κάμπου: ανατέθηκε στο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Αυγουλά η έρευνα στην κοινότητα για ην ύπαρξη προγράμματος γα την προστασία του πράσινου και ως εκ τούτου, σχετικό με το Κάμπο της Χίου. Ο κ. ΓΓ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” και θα έχουμε το συντομότερο δυνατό απάντηση.
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Γιάννης Πίττας, στο ίδιο δελτίο τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης. “Επιτέλους δρομολογούνται λύσεις για θέματα που ταλαιπωρούν τους εσπεριδοκαλλιεργητές και τους κατοίκους του Κάμπου εδώ και πολλά χρόνια”.