Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συμμετοχή της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, σε επίσημη αποστολή του ΕΚ...

Συμμετοχή της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, σε επίσημη αποστολή του ΕΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας

13


Η Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών συμμετείχε στην επίσημη αποστολή της Επιτροπής του ΕΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας  μαζί με άλλους δύο ευρωβουλευτές, τον κ. Cashman, αντιπρόεδρο της ίδιας επιτροπής και την κ. Fourtou, εισηγήτρια της έκθεσης για τον νόμο περί γης στην κοινότητα της Βαλένθιας.


Στόχος της επίσημης αποστολής της εξεταστικής επιτροπής Αναφορών του ΕΚ ήταν η προβληματική εφαρμογή του νόμου στην αυτόνομη κοινότητα της Βαλένθιας που ισχύει εδώ και μια δεκαετία και προβλέπει την αστικοποίηση αγροτικών περιοχών. Κατά την εφαρμογή του νόμου παρουσιάστηκε ελλιπής ενημέρωση των ιδιοκτητών γης και κατοικιών και αυθαίρετη εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων χωρίς προκήρυξη δημοπρασίας με συχνές παραβιάσεις κοινοτικών νόμων περί προστασίας του περιβάλλοντος και επιβολή δυσανάλογων φόρων υπεραξίας στους παλαιούς ιδιοκτήτες.


Τα προβλήματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κατατεθούν 15.000 αναφορές τόσο Ισπανών όσο και άλλων ευρωπαίων πολιτών προς την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ. Η ευαισθησία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οδήγησε τα μέλη της   σε επιτόπου εξέταση της κατάστασης, σε διενέργεια συχνών ακροάσεων και στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις κρατικές αρχές της Ισπανίας και τις τοπικές αρχές της Βαλένθιας.


Κατά τις συναντήσεις με κρατικούς, τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες, η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να εξευρεθούν συμβιβαστικές λύσεις ή λύσεις κατά περίπτωση. Η ειρηνική διαβίωση στο κοινοτικό έδαφος μπορεί να επιτευχθεί κατά την κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου εάν γνώμονας των αποφάσεων της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών και των ατομικών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.


Η επίσημη αντιπροσωπεία μετά τις πενθήμερες εργασίες της στη Βαλένθια τις οποίες κάλυψε με θετικά σχόλια όλος ο ισπανικός τύπος επέστρεψε στις Βρυξέλλες ικανοποιημένη, γιατί η συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές της Ισπανίας ήταν καλή και γιατί δόθηκαν αρκετές εγγυήσεις ως προς την ταχύτερη διευθέτηση των υποθέσεων που ακόμη εκκρεμούν. Επιπλέον, η εφαρμογή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, όπως η ψήφιση ενός νέου νόμου που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, φάνηκε να ικανοποιεί τα μέλη της αποστολής, θεωρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι η ψήφισή του θα βοηθήσει αποτελεσματικά να ληφθεί υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο σε παραβιάσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τέλος, το ταξίδι των ευρωβουλευτών στην Ισπανία έδειξε ακόμη μια φορά τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει το ΕΚ στον τομέα της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης.