Αρχική Νέα Τοπικά Πετρελαιοκηλίδα στις “μπλε σημαίες”

Πετρελαιοκηλίδα στις “μπλε σημαίες”

7Στο πόδι βρέθηκε όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αγίου Μηνά και του Λιμεναρχείου Χίου από το βράδυ της Τρίτης, για τον καθαρισμό των παραλιών από πετρελαιοειδή κατάλοιπα που κτύπησαν τις ανατολικές ακτές της Χίου.
Στο επίκεντρο της θαλάσσιας ρύπανσης βρέθηκαν οι παραλίες του Δήμου Αγίου Μηνά που πριν μερικές μέρες διακρίθηκαν με Γαλάζιες Σημαίες.
Τα συνεργεία που ανέλαβαν τον καθαρισμό μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν συγκεντρώσει πάνω από 900 σακούλες σκουπιδιών με φύκια στα οποία είχαν κολλήσει και μεγάλα κομμάτια πίσσας, από τις παραλίες Καρφά, Αγίας Ερμιόνης και Μέγα Λιμνιώνα.
Η μόλυνση προκλήθηκε από πετρελαιοειδή κατάλοιπα που προήλθαν όταν από κάποιο δεξαμενόπλοιο έγινε παρανόμως πλύσιμο των αμπαριών.
Τα κατάλοιπα ήταν σε στερεά μορφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρύπανση προκλήθηκε πριν 4-5 μέρες, μας ανέφερε ο προϊστάμενος του Γραφείου Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Χίου Κώστας Τριπολίτης.
Εικάζεται ότι η μόλυνση μπορεί να μεταφέρθηκε από τις νοτιοδυτικές ακτές της Μυτιλήνης, όταν την 1η Ιουνίου συνέβη μεγάλης έκτασης ρύπανσης με ίδια σύσταση καταλοίπων που προέρχονταν από άγνωστο γκαζάδικο.