Αρχική Νέα Τοπικά Υψηλή παιδική θνησιμότητα από πνιγμούς κατέχει η χώρα μας!

Υψηλή παιδική θνησιμότητα από πνιγμούς κατέχει η χώρα μας!

4


Μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών στην παιδική θνησιμότητα από πνιγμούς κατέχει η χώρα μας. Σε ανακοίνωσή του εν όψει της θερινής περιόδου, το Δίκτυο Ελληνικών Καταναλωτικών Οργανώσεων εφιστά την προσοχή στα παιδιά και -κυρίως- στους γονείς.
Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, οι πνιγμοί αποτελούν το ατύχημα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στη χώρα μας. Η ΕΣΥΕ κατέγραψε 5.704 πνιγμούς χωρίς πρόθεση κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1980-1999, αριθμός που αντιστοιχεί σε 300 περίπου πνιγμούς ετησίως.
Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Περίπου το 70% των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών, διαδραματίζεται στη θάλασσα, ενώ το 25% στις πισίνες.
Το Δίκτυο τονίζει ότι οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα κοντά στην πισίνα. Επίσης, πρέπει να περιφράξουν την πισίνα με μαλακές ή σκληρές συνεχόμενες μπάρες – φράχτες με ελάχιστο ύψος ένα μέτρο, ερμητικό σκέπαστρο, ηχητικό συναγερμό και υπέρυθρες ακτίνες.


Καλό επίσης είναι οι γονείς να έχουν τηλεφωνική συσκευή ή σύνδεση στο χώρο δίπλα στην πισίνα, για να μπορούν άμεσα να καλέσουν τις Πρώτες Βοήθειες, καθώς και να υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί κτλ.).


ΠΗΓΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από ΜΠΕ