Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Με ηλιακά πανιά στην εξερεύνηση του διαστήματος, του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

Με ηλιακά πανιά στην εξερεύνηση του διαστήματος, του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

31


Με ηλιακά πανιά στην εξερεύνηση του διαστήματος


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗΣε περίπου δύο εβδομάδες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους που, ουσιαστικά, αποτελεί την πρώτη πρακτική δοκιμή μιας τεχνολογίας βγαλμένης από το χώρο της επιστημονικής φαντασίας.


Στις 21 Ιουνίου, εάν όλα πάνε καλά, ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που θα πλέει στη θάλασσα Μπάρεντς θα εκτοξεύσει ένα πύραυλο Volna o όποίος θα θέσει σε τροχιά το πρώτο διαστημικό σκάφος με ηλιακά πανιά. Όταν το διαστημικό σκάφος “Cosmos 1”, βάρους 100 κιλών,  θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 800 χιλιομέτρων θα ανοίξει οκτώ τριγωνικά πανιά, μήκους 15 μέτρων.


Οταν ανοίξουν τα ηλιακά πανιά του σκάφους, που θα είναι 100 φορές λεπτότερα από ένα φύλλο χαρτιού,  θα μοιάζουν με τα πέταλα ενός λουλουδιού. Τα ηλιακά πανιά θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια με τον ίδιο τρόπο που μια βάρκα με πανιά τροφοδοτείται από τον αέρα. Τα μόρια της ηλιακής ενέργειας που θα αντανακλούν πάνω στα ηλιακά πανιά θα δώσουν αρχικά μια ελάχιστη επιτάχυνση στο διαστημικό σκάφος, αλλά μέσα σε 24 ώρες η ταχύτητά του θα αυξηθεί σε 100 μίλια την ώρα (περίπου 160 χιλιόμετρα την ώρα).


Όμως, μετά από 100 ημέρες, η ταχύτητα του  σκάφους θα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10.000 μίλια ανά ώρα. Ένα τέτοιο διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να γίνει το γρηγορότερο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος για την εξερεύνηση του διαστήματος. Με μια τέτοια ταχύτητα, ένα σκάφος θα μπορούσε να φτάσει στον Πλούτωνα, τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις σε 5 χρόνια.


Όπως γίνεται αντιληπτό, η τεχνολογία των ηλιακών πανιών θα δώσει νέα ώθηση στη εξερεύνηση του διαστήματος. Μεγάλα ταξίδια θα μπορούν να επιτευχθούν σε μικρότερο χρόνο και μάλιστα, δίχως τα σκάφη να είναι εξοπλισμένα με προωθητικούς πυραύλους που είναι απαραίτητοι τόσο για τις επιβαλλόμενες “μανούβρες”, όσο και για την αιώρησή τους σε κάποιο σταθερό σημείο στο διάστημα.


Η αποστολή του “Cosmos 1” υποστηρίχτηκε από την  “Planetary Society” μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, με 100 χιλιάδες μέλη από 140 χώρες, που υποστηρίζει την εξερεύνηση του διαστήματος. Ας σημειωθεί ότι μόλις το σκάφος ανοίξει τα ηλιακά του πανιά θα είναι ορατό από τη Γη, κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή τους αστρονόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τον περασμένο μήνα η NASA δοκίμασε ένα ηλιακό πανί μήκους 20 μέτρων σε μια κενή αίθουσα όπου είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, ενώ η Ιαπωνία έχει ανοίξει δύο ηλιακά πανιά στο διάστημα.
 


Το άρθρο του Τάσου Σαραντή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 9/6/05