Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νόμιμη και παράνομη μετανάστευση: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., M. Παναγιωτοπούλου...

Νόμιμη και παράνομη μετανάστευση: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., M. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου

6Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, σχετικά με την έκθεση του κ. Patrick Gaubert για τις σχέσεις μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης και την ένταξη των μεταναστών, η  ευρωβουλευτής της Ν.Δ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, τόνισε ότι η έκθεση είναι ένα σύνθετο κείμενο που εκτιμά ρεαλιστικά το πρόβλημα,χαράζει τις γραμμές για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική τόσο για τη νόμιμη, όσο και για την παράνομη μετανάστευση και προτείνει, όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά μέτρα για κοινοτικές πολιτικές ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση.


Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της Έκθεσης με την γνωμοδότησή της, που συνέταξε η εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛΚ, κ.Ρόδη Κράτσα, προκειμένου να τονιστεί η σύνδεση παράνομης μετανάστευσης και δουλεμπορίας κυρίως γυναικών και παιδιών, καθώς και η ανάγκη πρόσβασης των θυμάτων σε νομική και κοινωνική προστασία.


Η έκθεση, συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή όχι της μετανάστευσης καλεί σε καταπολέμηση των διακρίσεων και σε εφαρμογή αφομοίωσης προγραμμάτων ισότητας ανδρών και γυναικών. Η προσωρινότητα και η έλλειψη νομιμότητας των εργασιών που αναλαμβάνουν οι μετανάστες πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι και για τη μη οικονομική μετανάστευση ζητείται η ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών στην παιδεία και στην κατάρτιση καθώς και η προοπτική επανένωσης των οικογενειών τους.  Το κείμενο της έκθεσης δίνει εξίσου έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης, από τα κράτη μέλη, της συνέχισης στη χώρα υποδοχής απάνθρωπων παραδόσεων που οδηγούν ακόμα και σε εγκλήματα τιμής εναντίον γυναικών.


Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου επανέλαβε τα λόγια του αρχαίου λυρικού ποιητή Αρχίλοχου (6ος αιώνας π.Χ.) που περιέγραφαν ως μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος την εγκατάλειψη της πατρίδας του και την περιπλάνησή του σε ξένη γη. Αυτό έχει ως συνέπεια, το αγαθό που κινδυνεύει περισσότερο να μην είναι ούτε η ευημερία ούτε η υγεία του ανθρώπου, αλλά η αξιοπρέπεια για τον ίδιο και την οικογένειά του. Τέλος, συνεχάρη τον εισηγητή κ. Gaubert για την έκθεσή του και τον Επίτροπο κ. Frattini για την τοποθέτησή του. Και οι δυο έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τη διατήρηση τηςανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σωματικής ακεραιότητας.