Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μανώλης Μαυρομμάτης: Αναθεώρηση του Προγράμματος MEDIA υπέρ των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής

Μανώλης Μαυρομμάτης: Αναθεώρηση του Προγράμματος MEDIA υπέρ των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής

12


Η ανησυχητική τάση συγκέντρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μονοπωλιακών καθεστώτων και την κυριαρχία ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών, αποτέλεσε αφορμή για την παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Μαυρομμάτη με ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στο Πρόγραμμα MEDIA.


Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί “κατά πόσο το Πρόγραμμα MEDIA εξακολουθεί να υποστηρίζει τους ανεξάρτητους παραγωγούς καθώς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”. Σε απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος για την Κοινωνία των πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης, Viviane Reding, τόνισε ότι “ο στόχος του Προγράμματος  MEDIA είναι να υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τις ανεξάρτητες εταιρείες προκειμένου να κάνουν κάθε είδους παραγωγές, όπως παραδείγματος χάριν ταινίες, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, κτλ. Το Πρόγραμμα MEDIA αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια κατακερματισμένη αγορά και ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δημιουργικότητα”.  Η αρμόδια Επίτροπος υπογράμμισε ότι “απαραίτητη προϋπόθεση μεταξύ άλλων είναι οι διάφορες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής να ανήκουν σε διαφορετικές γλωσσικές ζώνες ώστε να ενισχύεται η πολυγλωσσία”. Η Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι “το περασμένο έτος έγινε η αξιολόγηση του Προγράμματος MEDIA και βάσει αυτής της αξιολόγησης οι ανεξάρτητοι παραγωγοί παίζουν ρόλο κλειδί, ιδιαίτερα για τα προγράμματα Eye To Eye. Η δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.


Δευτερολογώντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με “τη δυνατότητα των ανεξάρτητων παραγωγών να διατηρούν τα δικαιώματα των παραγωγών τους και να εξασφαλίζεται ευκολότερα για αυτούς η κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων από ιδιώτες επενδυτές”. Η Επίτροπος Viviane Reding απάντησε ότι “χρειαζόμαστε τους ανεξάρτητους παραγωγούς γιατί αυτοί είναι που δημιουργούν τα πιο σημαντικά οικονομικά έργα. Το Πρόγραμμα MEDIA με σαφή τρόπο ορίζει ότι δεν είναι δυνατό στα πλαίσια αυτού να λάβουν οποιαδήποτε επιδότηση οι διάφοροι οργανισμοί και υποοργανισμοί. Μόνο οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δικαιούνται μιας τέτοιας επιδότησης. Στην αναθεώρηση του Προγράμματος  MEDIA θα ενισχύσουμε τα μέτρα έτσι ώστε η διάσταση της πολυπολιτισμικής Ευρώπης να αποκτήσει ισχύ”.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο του κ. Μαυρομμάτη (0032 2 2847334)
mmavrommatis@europarl.eu.int

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Παρόν & Μέλλον” για φράγμα Κουρουνίων: “Τα ψέματα η συνήθης πρακτική του Νομάρχη”
Επόμενο άρθροΗμερίδα Περιφέρειας Β. Αιγαίου: Δράσεις εμπορίας γεωργικών προϊόντων ποιότητας.