Αρχική Νέα Τοπικά Δηλώσεις του Γιάννη Γαϊσίδη για τις Λαϊκές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου

Δηλώσεις του Γιάννη Γαϊσίδη για τις Λαϊκές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου

6

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τις Λαϊκές κατοικίες Χριστού Βαρβασίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στο Υπουργείου Υγείας, κινούνται προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος. Δηλαδή της ανέγερσης νέων λαϊκών κατοικιών, τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του συνυασμού “Παρόν & Μέλλον” Γιάννης Γαϊσίδης και συνεχίζει:
Τα αρμόδια υπουργεία και ο ΟΕΚ προτίθενται να δράσουν ταυτόχρονα προς τρεις κατευθύνσεις.
1. Επιδότηση του ενοικίου μέχρι την ανέγερση και παράδοση στους δικαιούχους των νέων κατοικιών στην υπάρχουσα έκταση, στο Χριστό Βαρβασίου, όπου υπολογίζεται ότι θα κτιστούν περίπου 30 νέες κατοικίες.
2. Ανέγερση νέων στο οικόπεδο των 20 στρεμμάτων που παραχώρησε ο δήμος Χίου στο Βασιλειώνικο και
3. Αγορά από το Υπουργείο νέων κατοικιών από ιδιώτες ( Τράπεζα, κατασκευαστικές) και παράδοσή τους στους δικαιούχους.
Από τις τρεις αυτές προτάσεις φαίνεται η πρώτη να συναντά δυσκολίες, αφού προϋποθέτει οι κάτοικοι των υφισταμένων κατοικιών να τις εγκαταλείψουν και να βρουν προσωρινή διαμονή, με επιδότηση του ενοικίου τους, σε άλλες κατοικίες της πόλης. Τούτο όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, γιατί οι συμπολίτες μας, που διαμένουν στις σημερινές κατοικίες, πρακτικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μεταστέγασή τους, ακόμη και με την επιδότηση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αρνούνται προς το παρόν να αποδεχτούν την πρόταση αυτή.
Παρόλα αυτά η λύση είναι εφικτή, αν προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για τις άλλες δύο δράσεις. Είναι πράγματι δυνατόν να δοθεί λύση με την ανέγερση νέων κατοικιών στα 20 στρέμματα που παραχώρησε ο δήμος και με αγορά από ιδιώτες. Παράλληλα οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες εκτάσεις, είτε παραχωρώντας δικές τους, αν υπάρχουν, είτε ακόμη και με αγορά νέων κατάλληλων εκτάσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον ΟΕΚ να κτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικίες  εξυπηρετώντας παράλληλα και ανάγκες άλλων δικαιούχων.
Μέσα στο χρόνο όμως κατά τον οποίο κτίζονται οι νέες κατοικίες θα μπορούν οι κάτοικοι, εφόσον το επιθυμούν, να μεταστεγάζονται προσωρινά και να λαμβάνουν την επιδότηση του ενοικίου τους, σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει και η πρώτη λύση, χωρίς χρονικές πιέσεις και εξαναγκασμούς. Σε κάθε περίπτωση όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση ενός σημαντικού αριθμού νέων κατοικιών, αυτές θα παραδίδονται στους δικαιούχους και αμέσως θα εγκαταλείπουν τις παλιές. Έτσι θα μπορέσουν τελικά να κατεδαφιστούν οι υπάρχουσες και να κτιστούν στη θέση τους νέες.
Τέλος οφείλουμε από την πλευρά μας να επισημάνουμε ότι εξ αρχής διεκδικήσαμε την οριστική λύση και δε σταθήκαμε σε μια απλή συγκάλυψη του προβλήματος, με επεμβάσεις ευπρεπισμού, τις οποίες προωθεί η νομαρχία, σε ένα από τα δέκα συγκροτήματα. Σήμερα αισθανόμαστε μερικώς δικαιωμένοι. Θα αισθανθούμε πλήρη δικαίωση όταν θα δούμε να αποκαθίσταται και ο τελευταίος συμπολίτης μας που τώρα διαβιώνει κάτω από άθλιες συνθήκες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΣΙΔΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Παρόν & Μέλλον” για φράγμα Κουρουνίων: “Τα ψέματα η συνήθης πρακτική του Νομάρχη”
Επόμενο άρθροΗμερίδα Περιφέρειας Β. Αιγαίου: Δράσεις εμπορίας γεωργικών προϊόντων ποιότητας.