Αρχική Νέα Τοπικά Τι λέει η κυκλοφοριακή πρόταση Πετρίδη για το λιμάνι

Τι λέει η κυκλοφοριακή πρόταση Πετρίδη για το λιμάνι

16Πρόταση σχεδίου για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων στη λιμενική ζώνη Χίου ανέπτυξε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΟΜΗΡΕΙΟ η Επιτροπή Φορέων για τη διατήρηση του Ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου, ο Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Κυκλοφοριολόγος κ. Ιορδάνης Πετρίδης .
Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (9 Ιουνίου) ο αντιδήμαρχος Χίου Αντώνης Λυπαρής, ο νομαρχιακός σύμβουλος Παντελής Στεφάνου και ο δημοτικός σύμβουλος Χίου Κοσμάς Αβραμίδης.
Στο πρώτο τμήμα που αφορά τη διαχείριση κυκλοφορίας στην περιοχή της αποβάθρας προτείνονται δύο λύσεις.
Η πρώτη για τις συνήθεις συνθήκες σε όλες τις ώρες του 24ώρου και η δεύτερη για τις ώρες αιχμής μετά την άφιξη των πλοίων.
Το σημαντικό της πρότασης είναι ότι οι λύσεις δεν απαιτούν καμία μεταβολή γεωμετρικών στοιχείων στις γειτονικές οδούς και κόμβους.
Λύση Α: έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τη μονοδρόμηση των οδών Λάδης και τμήματος της Αιγαίου σε αντίστοιχο μήκος με τη Λάδης, ώστε να σχηματιστεί ζεύγος αντίστροφων μονόδρομων που θα συνεργάζονται.
Μονοδρόμηση προτείνεται και στη μικρή οδό βόρεια του τελωνείου από Λάδης προς Αιγαίου.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να απαλειφτούν οι μετακινήσεις οχημάτων με αντίθετες κατευθύνσεις στην περιοχή των πλοίων, που είναι η κύρια αιτία των συμφορήσεων, ενώ γίνονται σαφώς καλύτερες οι συνθήκες για τους πεζούς που έχουν να “αντιμετωπίσουν” μόνο ένα ρεύμα.
Παράλληλα ο οδός Κένεντυ (μεταξύ Δημαρχείου και ΟΤΕ) γίνεται διπλής κατεύθυνσης, ώστε να μοιραστούν οι φόρτοι πρόσβασης οχημάτων στα πλοία, όταν η παραλία είναι κλειστή.
Λύση Β: Χρήση της μόνο στη διάρκεια υψηλών αιχμών σε αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, κατά την κρίση του υπεύθυνου, με κύριο χαρακτηριστικό την πλήρη απελευθέρωση του χώρου απέναντι στην αποβάθρα από τη διέλευση οχημάτων.
Για το σκοπό αυτό, η εξερχόμενη κυκλοφορία οχημάτων διοχετεύεται σε τμήμα της οδού Λάδης και αντιδρομείται προσωρινά η διαδρομή από Καρπασίας (τάφρος) μέχρι την οδό Κένεντυ που αυτή την ώρα επίσης θα μονοδρομείται.
Αυτό θα συμβάλλει στην ταχεία εκτόνωση της αιχμής που είναι ο απαραίτητος στόχος στο διάστημα εκφόρτωσης των πλοίων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο σαφής καθορισμός και η απελευθέρωση των χώρων:
α) για την αναμονή των ταξί και β) ξεχωριστά για την αναμονή των ιδιωτικών αυτοκινήτων που φέρνουν ή παραλαβαίνουν επιβάτες, σε θέσεις κατά μήκος της οδού Αιγαίου και σε απόσταση από το σημείο αποβίβασης επιβατών.


Η διαχείριση της κυκλοφορίας προς αποβάθρα μέσα στην πόλη.
Σύμφωνα με την πρόταση πρέπει να βασιστεί στην παροχή περισσότερων εναλλακτικών διαδρομών ώστε να μοιράζονται οι φόρτοι. Στα περισσότερα λιμάνια της Ευρώπης οι σηματοδοτούμενες διαδρομές προς τα οχηματαγωγά πλοία (ferry boats) αποφεύγουν το κέντρο της πόλης και είναι συχνά μακρινές και πολλαπλές. (σ.σ. το θέμα αυτό το είδαμε πόσο απαραίτητο είναι τώρα που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί μέτρο κλεισίματος όλης της Προκυμαίας).
Στην περίπτωση της Χίου υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές εκτός παραλίας, που πρέπει να σηματοδοτηθούν μόνιμα σαν συνιστώμενες διαδρομές. Αυτό θα βοηθάει πολύ και στην περίπτωση που θα είναι κλειστή η παραλία λόγω εθισμού.
Οι εναλλακτικές διαδρομές από το Νότο είναι:
1. Από Καρφά: Λεωφόρος Ενώσεως (αεροδρόμιο), Αεροπόρου Ροδοκανάκη (αρχή σηματοδότησης), Βερίτη, Μαυράκη- Πίττα, Περρίκου, Όχθη Παρθένη, Ρίμινι, Ριζαρίου, Νικηφόρου, Εγκρεμού, Πολυτεχνείου, Κένεντυ, Λάδης, Νεωρίων.
2. Από Κάμπο: Βερίτη, Μαυράκη- Πίττα κλπ όπως στην 1η.
3. Από Βαρβάσι: Λ. Ενώσεως, Πατελίδα (αρχή σηματοδότησης), Μιχάλου, Ευαγγελιστρίας, Κουντουριώτου, Ροδοκανάκη, Κανάρη, Κένεντυ, Καρπασίας (τάφρος), Λάδης, Νεωρίων.
Οι εναλλακτικές διαδρομές από το Βορρά και άλλες περιοχές της πόλης είναι:
1. Καραολή- Δημητρίου, Τάφρος Φρουρίου (σηματοδότηση), Λάδης, Νεωρίων.
2. Πολυτεχνείου, Κένεντυ (σηματοδότηση), Καρπασίας (τάφρος), Λάδης, Νεωρίων.


Η πρόταση Πετρίδη κλείνει με τις ανάγκες και τους τρόπους υλοποίησης.
Όπως σημειώνει για την υλοποίηση δεν απαιτούντα άμεσες μεταβολές γεωμετρικών στοιχείων των οδών ή κόμβων, ενώ η μελλοντική βελτίωση ορισμένων στοιχείων των διαδρομών μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.
Απαιτείται επίσης προσεκτική σηματοδότηση διαδρομών με κατάλληλες πινακίδες.
Χρειάζεται εξάλλου προβολή ης προτεινόμενης κυκλοφοριακής ρύθμισης με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο ευρείας κυκλοφορίας, που θα περιέχει επεξηγηματικό κείμενο και σχεδιαγράμματα και παράλληλή προβολή από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.