Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ευθύνες καταλογίζει η ΟΛΜΕ για τα θέματα φυσικής- δεν ακυρώνεται το επίμαχο...

Ευθύνες καταλογίζει η ΟΛΜΕ για τα θέματα φυσικής- δεν ακυρώνεται το επίμαχο θέμα

4


Τεράστιες, όπως αναφέρει, ευθύνες, καταλογίζει η ΟΛΜΕ στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που ανέκυψαν με τα θέματα της Φυσικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης γίνεται λόγος για “αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική συμπεριφορά”.
“Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκφράζοντας τις διαθέσεις των εκατοντάδων συναδέλφων που βρέθηκαν μπροστά στο τεράστιο αδιέξοδο που δημιούργησε η ΚΕΕΕΛ με τα θέματα που έδωσε στους μαθητές της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης στο μάθημα της Φυσικής, αισθάνεται την ανάγκη να καταγγείλει προς όλες τις κατευθύνσεις την αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική συμπεριφορά των αρμόδιων μελών της Κεντρικής Επιτροπής των εξετάσεων” σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Και συνεχίζει: “Η ενέργεια αυτή των ’υπευθύνων’ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια ατυχής επιλογή, εφόσον η Επιτροπή εξακολουθεί να υποστηρίζει τις επιλογές της και δεν προχωρεί σε αναγκαίες επανορθωτικές -όσο είναι δυνατόν- ενέργειες. Έτσι, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως βεβαίως και με την αγωνία των χιλιάδων νέων για την προοπτική τους”.


Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, “η συνολική λογική των φετινών θεμάτων στη Φυσική αποκαλύπτει πρόθεση εκ μέρους της Επιτροπής, που επέλεξε να παγιδεύσει τους μαθητές, εξουδετερώνοντας την επίπονη προετοιμασία τους, ακυρώνοντας το έργο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαξιώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση στα μάτια της κοινωνίας”.


“Τα φετινά θέματα κινούνται εκτός του πλαισίου που ορίζει τη διδασκαλία της Φυσικής στα δημόσια σχολεία, χαρακτηρίζονται από σκόπιμες ή μη ασάφειες, παραπλανητικές διατυπώσεις, επιστημονικά σφάλματα και παγίδες. Είναι φανερό ότι η επιλογή των θεμάτων αυτών, που αποσυνδέει την εκπαιδευτική πραγματικότητα του σχολείου από το εξεταστικό σύστημα, είναι προοίμιο της πολιτικής της κυβέρνησης για συρρίκνωση του αριθμού των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” επισημαίνουν.


Από τα “πυρά” των εκπαιδευτικών δεν ξεφεύγει ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία καταλογίζουν τεράστιες ευθύνες, “γιατί με αδιαφανή, δηλαδή κομματικά κριτήρια, επέλεξε τα μέλη της Επιτροπής και παραβλέπει τις ευθύνες τους για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, δίνοντας ’άφεση αμαρτιών’ στην Επιτροπή ή λειτουργώντας ως Πόντιος Πιλάτος”.
Η ΟΛΜΕ κάνει μάλιστα λόγο για “επίδειξη αυταρχισμού” από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την πρόθεση της Μαριέττας Γιαννάκου να αντικαταστήσει τους βαθμολογητές που αρνούνται να διορθώσουν τα γραπτά της Φυσικής, ζητώντας επίμονα σαφείς οδηγίες.


“Καλούμε την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και όλη την πολιτική ηγεσία, με αφορμή τα γεγονότα αυτά, να σκύψει πάνω στα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των αναγκών της νέας γενιάς. Δεν μπορεί κανείς πια να στρουθοκαμηλίζει και πολύ περισσότερο να υπονομεύει το μέλλον της” συμπληρώνει η ΟΛΜΕ, που καταλήγει απαιτώντας:
– Να σταλούν οι απαραίτητες συμπληρωματικές διευκρινίσεις από την ΚΕΕΕΛ, τέτοιες που να διασφαλίζουν τη δίκαιη βαθμολόγηση των γραπτών πανελλαδικά και να μην καταδικάζουν τους μαθητές σε πιθανόν άδικη ή ανομοιογενή βαθμολόγηση,
– μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή μάχιμων καθηγητών που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα στην ΚΕΕΕΛ και
– αξιοκρατικά κριτήρια και πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής των μελών της ΚΕΕΕΛ.
Δεν ακυρώνεται το 4ο ζήτημα της Φυσικής
Απαντώντας στις επικρίσεις της ΟΛΜΕ, και ειδικότερα όσον αφορά στα περί στόχου του υπουργείου να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων, ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, σημείωσε ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι δεδομένος και έχει ανακοινωθεί.
Όσον αφορά στους καθηγητές στα Χανιά, οι οποίοι αρνούνται να βαθμολογήσουν το 4ο ζήτημα της Φυσικής, ο κ. Καραμάνος είπε ότι το υπουργείο θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ούτως ώστε τα γραπτά να βαθμολογηθούν κανονικά.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα επιβολής κυρώσεων στους καθηγητές που δεν βαθμολογούν.
Παράλληλα, ο κ. Καραμάνος ξεκαθάρισε ότι “δεν πρόκειται να ακυρωθεί το 4ο ζήτημα του μαθήματος Φυσικής Κατεύθυνσης, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις”.
“Το 4ο θέμα ήταν εντός ύλης, ήταν σαφές, ήταν απλό. Το μόνο πρόβλημα το οποίο υπήρξε ήταν ότι δεν ήταν στα θέματα τα οποία κυκλοφορούσαν και στα οποία είχαν μια μεγαλύτερη εξοικείωση οι υποψήφιοι. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως λόγος να ακυρωθεί το 4ο θέμα, θα ήταν άλλωστε τεράστια αδικία να ακυρωθεί για τους υποψηφίους εκείνους που το έγραψαν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και υποψήφιοι οι οποίοι έγραψαν αυτό το θέμα” υπογράμμισε ο κ. Καραμάνος.


Τόνισε δε, ότι η βαθμολόγηση του ζητήματος, που έχει προκαλέσει συζητήσεις όσον αφορά στη δυσκολία του, συνεχίζεται κανονικά και υποστήριξε ότι το υπουργείο δεν έχει εικόνα για το μέγεθος της αποτυχίας στο μάθημα της Φυσικής, αλλά εκφράζει την ελπίδα να μην είναι τόσο μεγάλο όσο λέγεται.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ news.in.gr, με πληροφορίες από ΜΠΕ