Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Φορέων για τη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου: “ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

Επιτροπή Φορέων για τη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου: “ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ”

32


ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ

“Συνεχίζοντας τον εποικοδομητικό διάλογο που άρχισε με την παρουσίαση των προτάσεών μας για την διευθέτηση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αποβάθρα του λιμανιού κατά τις ώρες αφίξεων των πλοίων παραθέτουμε μερικά συμπληρωματικά σχόλια για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προτάσεων”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή κομμάτων, φορέων και πολιτών για τη διατήρηση του ενάλιου χαρακτήρα του Φρουρίου της Χίου.

Για την λύση Α.
1. Αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως, μόνο με τρεις μονοδρομήσεις των οδών:
* Λάδης
* Ανωνύμου πλευρικά του Τελωνείου
* Αιγαίου μεταξύ των οδών Νεωρείων και Κανάρη.
Και μόνο με αυτό το μέτρο αναμένεται ότι η κατάσταση στην αποβάθρα θα βελτιωθεί σημαντικά έναντι της σημερινής
2. Η αποτελεσματικότητα της λύσης Α θα βελτιωθεί αν η οδός Κένεντυ γίνει οδός δύο κατευθύνσεων.
3. Επίσης η λύση Α θα βελτιωθεί περισσότερο αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες παρακάμψεις του κέντρου


Για την λύση Β
Κι αυτή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως σε περιόδους υψηλής αιχμής, αλλά απαιτείται σημαντικός έλεγχος στην εφαρμογή της
1. Μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη αν μετακινηθεί η στάθμευση λεωφορείων από την οδό Κένεντυ
2. Μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη αν η οδός Καρπασίας διαπλατυνθεί στο σημείο που συναντά την Λάδης ώστε να εξυπηρετεί δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.
3. Θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη αν πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση στην καμπύλη που συναντάται  η Λάδης, η Αιγαίου και η Νεωρείων.
4. Θα ωφεληθεί αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες παρακάμψεις του κέντρου της πόλεως.
5. Η προτεινόμενη λωρίδα στάθμευσης ταξί, μπορεί να λειτουργήσει με προτεραιότητα στην ουρά της γραμμής με οπισθοδρόμηση των οχημάτων ώστε να πλησιάζουν τους εξερχόμενους των πλοίων επιβάτες.
6. Η λωρίδα στάθμευσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων είναι περιορισμένη γιατί δεν είναι δυνατό όλοι να περιμένουν εκεί αφού είναι προφανές ότι αυτό θα οδηγήσει σε κορεσμό του χώρου. Όσοι δεν βρουν θέση πρέπει να συνεχίσουν προς την οδό Κανάρη και να επανέλθουν ή να περιμένουν στο χώρο στάθμευσης της τάφρου ή στην οδό Δημοκρατίας. Αν αναμένουν “άφιξη”τότε μπορούν να επανέλθουν με το όχημα αφού υποδεχθούν τον/ τους επιβάτες πεζή πλησίον του πλοίου. Αλλιώς θα περπατήσουν μαζί μέχρι το αυτοκίνητο ανάλογα με τις δυνάμεις και τις αποσκευές τους.


Συμπέρασμα
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι είναι δυνατή η εφαρμογή των λύσεων κατά στάδια  με παράλληλη αξιολόγηση και επιλογή. Απαραίτητες προϋποθέσεις όμως εξακολουθούν να είναι, όπως και για κάθε ριζική μεταβολή κυκλοφοριακών συνθηκών, η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και μία επαρκής χρονική περίοδος προσαρμογής των οδηγών. Δηλαδή μονοήμερες ή τριήμερες δοκιμές δεν επαρκούν προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές.
Καλούμε τους αρμοδίους να πάρουν θέση άμεσα και να προχωρήσουν σε δοκιμαστική εφαρμογή του πρώτου (1) σταδίου της λύσης  ΑΗ Επιτροπή
Γεωργίτσης Γ.
Μακριδάκης Γ.
Μαστοράκης Γ.
Ξηνταριανός Δ. 
Μυλωνάδης Δ.
Πετρίδης Ι.
Παϊδας Κ.