Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Και 1000 μόρια κάτω οι βάσεις…

Και 1000 μόρια κάτω οι βάσεις…

7


Πτώση των βάσεων έως και 1.000 μόρια προβλέπουν οι ειδικοί.
Τα πανεπιστημιακά τμήματα, που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, είναι αυτά των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Πληροφορικής και ορισμένα του Πολυτεχνείου.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η υποχώρηση των βάσεων αφορά όλα τα επιστημονικά πεδία εξαιτίας των δύσκολων θεμάτων που τέθηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, στη Φυσική Γενικής Παιδείας και ιδιαίτερα στη Φυσική Κατεύθυνσης. Oι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά ανέτρεψαν την αρχική πρόβλεψη για άνοδο των βάσεων.
Oι εκτιμήσεις στηρίζονται σε πληροφορίες από βαθμολογητές που εξέτασαν τα γραπτά των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. O αριθμός των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση θα ήταν σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αν τα θέματα στη Φυσική Κατεύθυνσης δεν ήταν τόσο δύσκολα. Oι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι στο μάθημα αυτό το 80% των γραπτών των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι κάτω από τη βάση, ενώ στη θετική το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 50%.
Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Oμοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Γ.Χατζητέγα, η πτώση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο προβλέπεται ότι ο πήχης των βάσεων θα χαμηλώσει ως και 500 μόρια, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και στη Φυσική Γενικής Παιδείας. Η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη στις υψηλόβαθμες σχολές, τις οποίες επιλέγουν η πλειονότητα των υποψηφίων, όπως είναι η Νομική Σχολή. Οι βάσεις σε αυτές θα πέσουν μέχρι και 300 μόρια.
Αντίθετα, στα πανεπιστημιακά τμήματα που οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογίες κοντά στα 15.000 μόρια (π.χ. φιλολογικά) η πτώση μπορεί να υπερβεί και τα 500 μόρια. Μάλιστα αν η ζήτηση των υποψηφίων για τα παιδαγωγικά τμήματα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα τότε δεν αποκλείεται και αυτά να συμπαρασυρθούν από την “κατρακύλα”. Όσο για τις σχολές στις οποίες οι βαθμολογίες εισαγωγής κυμαίνονται στα 11.000 μόρια η υποχώρηση σε ορισμένες από αυτές θα είναι οριακή.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η πτώση των βάσεων θα φθάσει μέχρι και 500 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι αυτές της Πληροφορικής. Αντίθετα, στις χαμηλόβαθμες όπου οι βαθμολογίες εισαγωγής κυμαίνονται από 13.000 μόρια ως 15.000 μόρια η πτώση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια (π.χ. τμήματα μαθηματικών, φυσικής, κτλ.).
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις των ιατρικών σχολών θα υποχωρήσουν μέχρι και 250 μόρια. Όμως σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία τοποθετούνται περί το μέσον της βαθμολογικής κλίμακας, όπως η νοσηλευτική, η υποχώρηση θα υπερβεί τα 450 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η μείωση θα αρχίζει από 400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. μηχανικών υπολογιστών, πολιτικών μηχανικών κτλ.) και θα ξεπερνά τα 1.000 μόρια στις σχολές των οποίων η βαθμολογική βάση κυμαίνεται από 12.000 μόρια ως 14.000 μόρια(π.χ. τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων με χαμηλή ζήτηση και τμήματα ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας και ηλεκτρονικής των ΤΕΙ).
Τέλος, από την πτώση δεν θα μείνει ανεπηρέαστο το 5ο επιστημονικό πεδίο. Εκτιμάται ότι η υποχώρηση θα αρχίζει από 350 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φθάνει τα 700 μόρια στις σχολές των ΤΕΙ, όπως είναι αυτές της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής.


ΠΗΓΗ: news.in.gr