Αρχική Νέα Αθλητικά Αγωνία στο ΝΟΧ για την έξοδο στην Ευρώπη

Αγωνία στο ΝΟΧ για την έξοδο στην Ευρώπη

10Η απόφαση της LEN Trophy να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν μέρος οι ομάδες στην προκριματική φάση της Ευρωλίγκας στο πόλο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και στο Ναυτικό Όμιλο Χίου που ως 4ος στο πρωτάθλημα είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Το πρώτο σοκ βέβαια είναι για την ομάδα υδατοσφαίρισης του Πανιωνίου, που καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1, υπολόγιζε σε συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με έγγραφο της LEN προς την ΚΟΕ, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί την επόμενη χρονιά με δύο ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και όχι με τρεις.
Οπως διευκρινίζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, με τρεις ομάδες θα μετάσχουν στην Ευρωλίγκα οι εξής χώρες: Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία/Μαυροβούνιο (που είχαν ομάδες στα προημιτελικά της φετινής διοργάνωσης) και οι Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, με βάση την βαθμολογία των ομάδων, στην προκριματική φάση.
Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, η γερμανική Σπαντάου Βερολίνου είχε 4 βαθμούς (Γ όμιλος), η ισπανική Μπαρτσελονέτα 3 βαθμούς (Β όμιλος), η γαλλική Ολιμπίκ Νις 2 βαθμούς (Α όμιλος) και ο Ολυμπιακός 1 βαθμό (Δ όμιλος).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε προηγούμενο έγγραφό της, της 6ης Ιουνίου, η LEN ανέφερε ότι από τη χώρα μας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα τρεις ομάδες. Η ΚΟΕ βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση για να διευκρινιστούν σημαντικές παράμετροι της συγκεκριμένης απόφασης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Αν η απόφαση αυτή ισχύσει, τότε στην Ευρωλίγκα θα μετάσχουν ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός και στο LEN Trophy ο Πανιώνιος και μία εκ των Χίου (τέταρτη στο πρωτάθλημα) και Πάτρας (φιναλίστ του Κυπέλλου).
“Εύχομαι η ΚΟΕ να εφαρμόσει την απόφαση της 8ης Απριλίου 2005, σύμφωνα με την οποία η τέταρτη ομάδα του πρωταθλήματος θα αγωνιστεί στο LEN Trophy της επόμενης περιόδου”, σχολίασε ο έφορος του ΝΟΧ, Οδυσσέας Μαράτσος. Από την πλευρά του, ο τεχνικός της αχαϊκής ομάδας, Γιώργος Κακουλίδης, επεσήμανε: “Είναι πολύ κακή για το ελληνικό πόλο η απόφαση αυτή. Η ελληνική ομοσπονδία θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση από τη LEN. Το αν είναι δίκαιο να βγούμε εμείς ή η Χίος στην Ευρώπη δε θα το πω, αφού και οι δύο ομάδες προσπάθησαν πολύ για να διεκδικήσουν τη θέση αυτή. Δεν πιστεύω ότι το γαλλικό πρωτάθλημα είναι ανώτερο του ελληνικού για να έχει περισσότερες ομάδες από εμάς”.

Πηγή: ΑΠΕ