Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Πρόταση μομφής” Ελπίδας Τσουρή για την ανύπαρκτη πολιτική του υπουργείου Αιγαίου

“Πρόταση μομφής” Ελπίδας Τσουρή για την ανύπαρκτη πολιτική του υπουργείου Αιγαίου

14Σε υψηλούς τόνους έκανε την παρέμβασή της στη Βουλή, η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή κατά τη συζήτηση για το θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.(Σάββατο, 11 Ιουνίου 2005) 
Στην τοποθέτηση της η βουλευτής Χίου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα, στον Υπουργό Αιγαίου για την  πλήρη ανυπαρξία νησιωτικής πολιτικής κατά τους 16 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ελπίδα Τσουρή, ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αναφερόμενη στη νησιωτική  περιφέρεια, κατηγορώντας τον Αριστοτέλη Παυλίδη για παντελή απουσία  και για ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις.
“Πού πήγαν, λοιπόν, οι υποσχέσεις τις οποίες αφειδώς προεκλογικά μοιράζατε; Πού πήγε η περίφημη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών, για την οποία τόσα και τόσα γράφτηκαν, τόσα και τόσα φέϊγ βολάν μοιράστηκαν; Πού πήγε η ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού;”, δήλωσε η Ελπίδα Τσουρή, ενώ πρόσθεσε: “Προσωπικά πρέπει να πω ότι κατανοώ τον Υπουργό Αιγαίου. Ο απολογισμός του Υπουργείου του δεν υπάρχει. Για άλλη μια φορά είναι καταλογισμός ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάποια ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, όπως ανέφερε και μερικές επιχορηγήσεις σε κάποια πολιτιστικά σωματεία. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική του κυρίου Υπουργού”


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Τσουρή και στις κινητοποιήσεις της νησιωτικής Ελλάδας λέγοντας αναφερόμενη στον Υπουργό Αιγαίου:
“Και για να μην κομπάζει, γιατί κόμπαζε τρις ότι εννέα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν στο Αιγαίο έναντι τεσσάρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα του υπενθυμίσω ότι επίσης για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας οι νησιώτες στους 15 αυτούς μήνες κατέβηκαν τρεις φορές στους δρόμους, κύριε Υπουργέ. Τρεις φορές έκλεισαν τα καταστήματά τους. Και αυτό αν μη τι άλλο θα έπρεπε να σας ανησυχεί.”


Κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλα λάθη που χαρακτηρίζουν την γενικότερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων:
“Ανακαλύψατε την ιστορία της απογραφής για να αντιπολιτευτείτε αναδρομικά τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με αποτέλεσμα να θέσετε την ελληνική οικονομία υπό επιτήρηση. Σήμερα, εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι χαλκεύσατε στοιχεία του φετινού Προϋπολογισμού, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί εξαρχής ανεδαφικός και ανεφάρμοστος. Ξιφουλκήσατε κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, ψηφίζοντας το νόμο περί βασικού μετόχου.
Σε όλες τις παρατηρήσεις που σας είχαν γίνει από ποικίλους φορείς και την Αντιπολίτευση, απαντήσατε με τη βεβαιότητά σας για την εφαρμογή του, χλευάζοντας όσους τεκμηριωμένα σας έδιναν την άλλη άποψη.
Ελάχιστους μήνες μετά ασθμαίνοντας, ψηφίσατε την αναστολή του. Διαβεβαιώσατε επανειλημμένα σε όλους τους τόνους ότι θα κινηθείτε στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής. Ενώ ακόμα ηχούσαν στα αυτιά των πολιτών οι διαβεβαιώσεις σας, προχωρήσατε στη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων, προϊόν της πολιτικής σας με κορυφαίο ανάμεσά τους την αύξηση του Φ.Π.Α. που συντελεί στη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος”.


Μέσα σε ένα έντονο κλίμα αντιπολιτευτικής συσπείρωσης, την οποία προκαλούσαν οι επανειλημμένες διακοπές από χειροκροτήματα Βουλευτών, έκλεισε την ομιλία της η κα Τσουρή διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι: “Η κοινωνική δυναμική και οι απαιτήσεις των πολιτών θα επιβάλουν δημοκρατικά μία άλλη κυβέρνηση, η οποία θα κάνει πράξη το διάλογο, τις πρωτοβουλίες οι οποίες οδηγούν σε μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης, ευημερίας και ίσων ευκαιριών, μία κοινωνία η οποία θα συζητήσει χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και με ωριμότητα όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν το σύγχρονο κοινωνικό κράτος και τη σχέση του με τον πολίτη”, για να ακολουθήσει η ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργου Παπανδρέου.


Από το πολιτικό της γραφείο μας κοινοποιήθηκε και ολόκληρη η ομιλία της, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Όσο λοιπόν και αν ακούγεται περίεργο η φράση αυτή δεν απευθύνεται στην προκάτοχό μου την οποία διαδέχομαι στο Βήμα και η ανάλυση της οποίας για το ψωμί, παιδεία, ελευθερία θα μπορούσε να ανησυχήσει πολλούς αγωνιστές πριν από εμάς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Παπανδρέου)
(Όρθιοι οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
Η φράση αυτή απευθύνεται –και δυστυχώς αναγκάζομαι να το θυμίσω- στον Υπουργό Αιγαίου για την παντελή απουσία και του Υπουργείου του και του ίδιου προσωπικά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιωτών επί 15 μήνες τώρα.
Πού πήγαν, λοιπόν, οι υποσχέσεις τις οποίες αφειδώς προεκλογικά μοιράζατε; Πού πήγε η περίφημη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών, για την οποία τόσα και τόσα γράφτηκαν, τόσα και τόσα φέϊγ βολάν μοιράστηκαν; Πού πήγε η ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού;
Προσωπικά πρέπει να πω ότι κατανοώ τον Υπουργό Αιγαίου. Ο απολογισμός του Υπουργείου του δεν υπάρχει. Για άλλη μια φορά είναι καταλογισμός ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάποια ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, όπως ανέφερε και μερικές επιχορηγήσεις σε κάποια πολιτιστικά σωματεία. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική του κυρίου Υπουργού. Να τη χαίρεστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Από το σημείο, όμως, αυτό μέχρι το σημείο να εμφανίζει έργα της προηγούμενης Κυβέρνησης ως έργα του Υπουργείου του, υπάρχει απόσταση και το θράσος είναι απύθμενο.
Αναφέρω ενδεικτικά το νοσοκομείο και τα φράγματα της Χίου για τα οποία ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός. Έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ενταγμένα, χρηματοδοτημένα, δημοπρατημένα και με ανάδοχο επί των ημερών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καμία συνεισφορά το Υπουργείο Αιγαίου.
Όσον αφορά δε τα έργα και τις ημέρες της σημερινής Κυβέρνησης, να σημειώσουμε ότι στο νοσοκομείο της Χίου επί 15 μήνες δεν έχει μπει μία πέτρα πάνω στην άλλη, ενώ έχει αυξηθεί ήδη ο προϋπολογισμός του έργου 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική κύριοι, να τη χαίρεστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
Και για να μην κομπάζει, γιατί κόμπαζε τρις ότι εννέα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξελέγησαν στο Αιγαίο έναντι τεσσάρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα του υπενθυμίσω ότι επίσης για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας οι νησιώτες στους 15 αυτούς μήνες κατέβηκαν τρεις φορές στους δρόμους, κύριε Υπουργέ. Τρεις φορές έκλεισαν τα καταστήματά τους. Και αυτό αν μη τι άλλο θα έπρεπε να σας ανησυχεί.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση την οποία ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκαλέσαμε, διεξάγεται σε ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ένα κλίμα το οποίο εισπράττουμε όλοι και όλες σε ένα πλήθος καθημερινών περιστάσεων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης αντιμετωπίζει την καθημερινή του ζωή και τις προσδοκίες που έχει για το μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να προέβλεψε βέβαια πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, απογείωση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο χρόνια. Όμως, η πρόβλεψη αυτή ελάχιστους πείθει. Και πείθει ελάχιστους, γιατί μετά από 15 μήνες διακυβέρνησης έχει κλονιστεί βαθιά η εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
(KO)


 


 


Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα τα οποία θεωρώ χρήσιμα. Ανακαλύψατε την ιστορία της απογραφής για να αντιπολιτευτείτε αναδρομικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να θέσετε την ελληνική οικονομία υπό επιτήρηση.
Σήμερα, εσείς οι ίδιοι ομολογείτε ότι χαλκεύσατε στοιχεία του φετινού Προϋπολογισμού, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί εξαρχής ανεδαφικός και ανεφάρμοστος. Ξιφουλκήσατε κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, ψηφίζοντας το νόμο περί βασικού μετόχου.
Σε όλες τις παρατηρήσεις που σας είχαν γίνει από ποικίλους φορείς και την Αντιπολίτευση, απαντήσατε με τη βεβαιότητά σας για την εφαρμογή του, χλευάζοντας όσους τεκμηριωμένα σας έδιναν την άλλη άποψη.
Ελάχιστους μήνες μετά ασθμαίνοντας, ψηφίσατε την αναστολή του. Διαβεβαιώσατε επανειλημμένα σε όλους τους τόνους ότι θα κινηθείτε στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής. Ενώ ακόμα ηχούσαν στα αυτιά των πολιτών οι διαβεβαιώσεις σας, προχωρήσατε στη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων, προϊόν της πολιτικής σας με κορυφαίο ανάμεσά τους την αύξηση του ΦΠΑ που συντελεί στη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Όλα αυτά και πολλά άλλα ορίζουν το κλίμα αβεβαιότητας στο οποίο αρχικά αναφέρθηκα και επειδή συνήθως προσφεύγετε στην αναδρομική αντιπολίτευση, θέλω να ξεκαθαρίσω ακόμα κάτι. Κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η χώρα είχε σαφή στρατηγική. Είχε θέσει υψηλούς στόχους και τους πέτυχε, παρά τη συνεχή και διαρκή δική σας μεμψιμοιρία και τον άκριτο καταγγελτικό σας λόγο.
Βεβαίως -και το έχουμε εμείς οι ίδιοι επανειλημμένα επισημάνει- υπήρξαν ανεπάρκειες και λάθη και παραλείψεις. Όλα αυτά τα στάθμισε και τα έκρινε ο ελληνικός λαός. Από το Μάρτιο του 2004, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε πάρει εσείς την εντολή να κυβερνήσετε και κρίνεστε για τη συνέπεια λόγων και έργων, κρίνεστε από την κατεύθυνση στην οποία θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα, κρίνεστε για το κυβερνητικό έργο.
Μην αναζητείτε λοιπόν άλλοθι σε ευθύνες προηγούμενων χρόνων. Αν μη τι άλλο, αυτή η τακτική έχει εξαντλήσει τα όρια της και ελάχιστους πείθει.
Εξαγγέλλετε μεταρρυθμίσεις, αλλά δηλώνοντας εκ των προτέρων με μεγαλοστομία ότι είστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσετε τα σχέδιά σας ανεξάρτητα από συναινέσεις ή όχι, υπονομεύοντας έτσι κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου.
Για να γίνει δηλαδή κατανοητό, θα σας πω το εξής: Τι ακριβώς λέτε στους κοινωνικούς εταίρους; Λέτε “ελάτε να συμφωνήσετε μαζί μας, αλλά είτε συμφωνήσετε είτε δεν συμφωνήσετε, θα υποστείτε τις συνέπειες των μέτρων τα οποία εμείς έχουμε αποφασίσει έτσι κι αλλιώς να πάρουμε”.
Αυτή είναι η ουσία των διακηρύξεων περί μεσαίου χώρου, περί κοινωνικού κέντρου, περί συναίνεσης και νέας διακυβέρνησης, τις οποίες προεκλογικά επαναλαμβάνατε.
Όμως, τώρα που επιτέλους πέφτουν τα προσωπεία, είναι εμφανής η οπισθοδρόμηση και ο αυταρχισμός, χαρακτηριστικά της νεοσυντηρητικής τοποθέτησης η οποία σας διακρίνει.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι πράγματι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και τομές και χρειάζονται σε εκείνους τους τομείς οι οποίοι αφορούν στη σχέση του κράτους με την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον και θέτοντας στόχους οι οποίοι θα αφορούν στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και οικοδομώντας το δημόσιο το οποίο δεν θα ταυτίζεται με το ευτελές, το αναποτελεσματικό και το ανεπαρκές, αλλά με υπηρεσίες που θα σέβονται τον πολίτη, θα δίνουν λύσεις στα προβλήματά του και θα βάζουν τα θεμέλια για μία νέα σχέση του με το κράτος.
Όλη αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των κοινωνικών κατακτήσεων και στη διεύρυνση των πολιτικών που συνδέονται με το κοινωνικό κράτος. Θα πρέπει να αξιοποιεί την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες συνδιαμόρφωσαν το σύγχρονο συνολικό κοινωνικό μοντέλο και επιτέλους να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών.
Όμως, βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία εξυπακούεται ότι πραγματικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα και όχι βέβαια κάποιες ομάδες εργαζομένων.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτείται ένας ευρύτερος διάλογος, μια κοινή προσπάθεια που θα προωθεί μέτρα και πρωτοβουλίες οι οποίες οδηγούν σε μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης, ευημερίας και ίσων ευκαιριών, μία κοινωνία η οποία θα συζητήσει χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και με ωριμότητα όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν το σύγχρονο κοινωνικό κράτος και τη σχέση του με τον πολίτη.
(NP)Η κοινωνική δυναμική και οι απαιτήσεις των πολιτών θα τα επιβάλουν αυτά, όπως εν τέλει θα επιβάλουν δημοκρατικά και μία άλλη κυβέρνηση, η οποία θα τα κάνει πράξη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ )