Αρχική Νέα Οικονομία Οικονομία: με μισθούς πολύ μεγαλύτερους του Ιδιωτικού τομέα λειτουργούν οι ΔΕΚΟ

Οικονομία: με μισθούς πολύ μεγαλύτερους του Ιδιωτικού τομέα λειτουργούν οι ΔΕΚΟ

9


Πολλαπλάσιο είναι το μισθολογικό κόστος στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το δημόσιο τομέα με τη στενή έννοια (υπουργεία).

Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη Βουλή, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ανισότητες που επέτρεψε να αναπτυχθούν μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για να κλείσει η «ψαλίδα» των αποδοχών.


Οπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης η μέση αμοιβή στο δημόσιο τομέα το 2004 ανερχόταν σε 27.672 ευρώ, όταν η μέση αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν σε 19.625 ευρώ, δηλαδή οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λαμβάνουν 8.000 ευρώ το χρόνο ή 670 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο περισσότερα για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, ενώ, όπως πρόσθεσε, επιπλέον απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα προνόμιά τους.


Σε ορισμένες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς η μέση ετήσια αμοιβή ήταν ακόμη υψηλότερη και έφθανε τα 65.287 ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.


Από το σχετικό πίνακα προκύπτει ότι η μέση μισθολογική δαπάνη στα ΕΛ.ΠΕ. ανέρχεται σε 65.287 ευρώ και είναι αυξημένη κατά 280% σε σχέση με τη μέση μισθολογική δαπάνη στο σύνολο τη οικονομίας.


Στον αντίποδα, στην πιο δυσμενή μισθολογική θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, καθώς η μέση μισθολογική τους δαπάνη ανέρχεται σε 20.694 ευρώ και φτάνει στο 89% της μέσης δαπάνης στο σύνολο της οικονομίας.


Εξάλλου από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτει ότι στην τελευταία δεκαετία ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αλογοσκούφη, το 1993 ο ευρύτερος δημόσιος τομέας απασχολούσε 476.000 άτομα και το 2004 απασχολούσε 597.000 χιλιάδες άτομα, δηλαδή ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 121.000.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης επέκρινε την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και αναφερόμενος στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τόνισε ότι απέφερε συνολικά 1,22 δισ. ευρώ.


Επειδή όμως παράλληλα το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση για το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, οι καταβολές του Δημοσίου στο Ταμείο της ΔΕΗ, στο ΟΑΠ – ΔΕΗ από το 2000 έως το 2004 ανήλθαν σε 1,32 δισ. ευρώ και χωρίς να γίνει καμία διαρθρωτική αλλαγή.


Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ