Αρχική Νέα Τοπικά Λειψές δικαιολογίες Αστυνομικού Διευθυντή Χίου σε διαδηλωτές Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων

Λειψές δικαιολογίες Αστυνομικού Διευθυντή Χίου σε διαδηλωτές Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων

16 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της οδού Νεωρείων στο ύψος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, πραγματοποίησαν στις 6.00 το απόγευμα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων.
Χωρίς να είναι μια μαζική κινητοποίηση, οι διαδηλωτές διεκδικήσαν να επιστρέψουν στο παλιό καθεστώς σε ότι ισχύει το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων στο Μερσινίδι.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Ηλίας Αρβύθας που δέχτηκε υπόμνημα της Επιτροπής, δεν κάθισε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων παρ’ όλο που άφησε με την τοποθέτησή του ανοικτά ζητήματα.Ο κ. Αρβυθάς σημείωσε ότι η ασυδοσία που υπήρχε στην είσοδο μελών της Επιτροπής, οδήγησε σε μιροεξεγέρσεις, ενώ βρήκαν στον καταυλισμό μπουκάλια με αλκοόλ ακόμα και ναρκωτικές ουσίες.
Σε επίμονες ερωτήσεις ο κ. Αρβυθάς σημείωσε ότι δεν κατηγορεί τα μέλη της Επιτροπής, αλλά θα έπρεπε να ενισχύσουν τα μέτρα.
Στη συνέχεια αποχώρησε όμως μην απαντώντας στο τι άλλαξε από την ανοικτή σύσκεψη της Νομαρχίας, όπου η Επιτροπή όχι μόνο είχε προσκληθεί αλλά είχε δεχτεί και τα συγχαρητήρια για τη βοήθεια που παρέχουν.


Στο ερώτημα αυτό δεν απάντησε ούτε ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου Σταμάτης Σάτρας, που σημείωσε ότι οι συνάδελφοί του εκτελούν εντολές και παραπέμποντας στα πολιτικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα στο Νομάρχη ή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Επιτροπής επισήμαναν ότι δεν υπάρχει νόμος βάση του οποίου έχουμε αυτές τις απαγορεύσεις, ενώ τόνισαν ότι δεν μπαίνουν όποιοι θέλουν αφού υπάρχει βιβλίο επισκεπτών και είναι λεπτομερής η αναφορά για την είσοδο μελών της Επιτροπής.
Η σημαντική είδηση είναι πάντως ότι σήμερα στο Κέντρο είναι μόλις 10 πρόσφυγες, που σημαίνει ότι η προώθησή τους στην Αθήνα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης έχει ως εξής:
Την Τρίτη 14-6-2005 συγκεντρωθήκαμε έξω από το κτίριο της αστυνομίας Χίου για να διαμαρτυρηθούμε  για την απαγόρευση της εισόδου οιουδήποτε πολίτη στο χώρο κράτησης προσφύγων (Μερσυνίδι) Χίου. Η απαγόρευση που ισχύει από 10/5/2005 είναι παράνομη, αναιτιολόγητη και καταχρηστική και δημιουργεί επικίνδυνους ατραπούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Οι δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή για το θέμα ήταν και πάλι ανεπαρκείς και γελοίες και δεν έδωσαν  σαφή αιτιολογία για την απαγόρευση που επιβλήθηκε. Υπόνοιες που εκτοξεύτηκαν για δήθεν ύπαρξη αιχμηρών αντικειμένων και ναρκωτικών στο χώρο κράτησης αποτελούν φαιδρά ψεύδη που επιχειρούν να σπιλώσουν την υπόληψη όλων όσων έχουν πρόσβαση στον χώρο κράτησης (υπάλληλοι της  Νομαρχίας, μέλη του Ερυθρού Σταυρού  και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Χίου αλλά ακόμη και  αστυνομικούς φρουρούς) και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.
Ένας χώρος όπου κρατούνται άνθρωποι (για διεκπεραίωση διοικητικών και μόνον διαδικασιών) οφείλει να είναι ανοιχτός στους πολίτες και τον κοινωνικό έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται ένα “στρατόπεδο συγκέντρωσης”  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.


Απαιτούμε :
Να καταργηθούν οι χώροι κράτησης.
Να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής όπου οι πρόσφυγες δεν θα είναι κρατούμενοι.
Να σταματήσουν οι απάνθρωπες απελάσεις που στέλνουν σε βέβαιο θάνατο  τους πρόσφυγες.
Να νομιμοποιηθούν οι πρόσφυγες που παραμένουν στην χώρα μας.


Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πρόσφυγες.
Θα συνεχίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τον αγώνα για μην συνεχιστεί άλλο το καθεστώς απομόνωσης τους.