Αρχική Νέα Οικονομία Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα “Δράσεις Εμπορίας Γεωργικών προϊόντων ποιότητας”

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα “Δράσεις Εμπορίας Γεωργικών προϊόντων ποιότητας”

25


Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα “Δράσεις Εμπορίας Γεωργικών προϊόντων ποιότητας” πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Επιμελητήριο. Η ημερίδα συμπέφτει χρονικά με την προκήρυξη στα πλαίσια του μέτρου 4.5 “Ενέργειες στήριξης στην αγροτική οικονομία και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας” του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.


Οι προκηρυχθείσες δράσεις στοχεύουν:


* στον  εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα,
* στην υποστήριξη της ποιότητας τοπικών γεωργικών προϊόντων καθώς και ,
* στην  υποστήριξη της εμπορίας των τοπικών γεωργικών προϊόντων ποιότητας 
“Με την υλοποίησή των δράσεων του μέτρου” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου “αποσκοπούμε καταρχήν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την είσοδο των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές. Οι μικρές αυτές παρεμβάσεις που προβλέπονται μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο προσθετικό αποτέλεσμα, αρκεί οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εμπορία γεωργικών προϊόντων να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας και να δείξουν ενεργό ενδιαφέρον. Παράλληλα η δυνατότητα προετοιμασίας φακέλων εμπορίας προϊόντων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λ.π.) και η κάλυψη τους από το ΠΕΠ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της νησιωτικής μας παραγωγής.”


Τέλος ο κ. Τσίφτης τόνισε ότι “οι σημερινές οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την έξοδο από τα στενά τοπικά αλλά και εθνικά πλαίσια και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η ενίσχυση του εξωστρεφούς  προσανατολισμού των τοπικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία”.


Να σημειωθεί ότι με την εν λόγω  Πρόσκληση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει στο να υλοποιηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες Δράσεων:
1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της εμπορίας γεωργικών προϊόντων ποιότητας.
2. Καθιέρωση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
3. Κατάρτιση προσωπικού για την εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.
4. Προώθηση προϊόντων ποιότητας


Στο πλαίσιο των παραπάνω Δράσεων θα υλοποιηθούν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που αφορούν στην παροχή κινήτρων
* για τη βελτίωση της ποιότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων,
* την αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής και
* την προσαρμογή της στην καταναλωτική ζήτηση και τις νέες διατροφικές συνήθειες που αποδίδουν ολοένα  και περισσότερη σημασία στην κατανάλωση προϊόντων υψηλών προδιαγραφών ποιότητας.


Τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί κτλ) έχουν σαν περιοχές υλοποίησης:


* Τους Δήμους Πολιχνίτου, Αγίας Παρασκευής Ερεσού – Αντίσσης και Καλλονής Νήσου Λέσβου
* Ολους τους Δήμους της Λήμνου και την Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου
* Τους Δήμους Χίου, Αγίου Μηνά και Μαστιχοχωρίων, Νομού Χίου
* Την περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης

Διαφήμιση