Αρχική Νέα Τοπικά Δακτύλιος ελεγχόμενης στάθμευσης για… κλειστή προκυμαία

Δακτύλιος ελεγχόμενης στάθμευσης για… κλειστή προκυμαία

6Το ολικό κλείσιμο της Προκυμαίας θα ισχύσει από την Παρασκευή 24 Ιουνίου μαζί με την εφαρμογή και άλλων βοηθητικών μέτρων, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Χίου.
Τονίζοντας ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής ότι χρειάζεται να πάρουν αυτή τη γενναία απόφαση -που ως συνδυασμός την είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά- επισήμανε ότι τις πολιτικές ευθύνες πρέπει να τις αναλάβουν όλοι μαζί. Τόσο δηλαδή η Δημοτική Αρχή, όσο η πολιτική ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου αλλά και οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχουν την τόλμη αν θέλουν να προσφέρουν την Προκυμαία χωρίς κίνηση οχημάτων στους πολίτες.
Άλλωστε θα κληθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χίου να αποφασίσουν και για τα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Κυκλοφορίας, βάση της εισήγησης του Μάρκου Μεννή, και συγκεκριμένα:
– η οδός Λιβανού να γίνει διπλής κατεύθυνσης
– να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στις οδούς Μιχάλων και Μουσείου
– να επεκταθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων από τους χώρους στάθμευσης στην οδό Ράμνης και Καλουτά μέχρι το αεροδρόμιο.
Όλα αυτά για να καταστεί δυνατό το κλείσιμο της Προκυμαίας από τις 7.00 μ.μ. έως τις 10.00 το βράδυ κατά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και μετά την αναχώρηση του πλοίου της γραμμής στο σύνολό της.
Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Σταμάτης Κάρμαντζης έκανε αποδεκτή την πρόταση, ενώ πρότεινε και αναμένεται να εφαρμοστεί η απαγόρευση από τις 7.00μ.μ. της κίνησης των δικύκλων επί της Λεωφόρου Αιγαίου (αφού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι επιτρέπεται από τον ΚΟΚ).
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης που κατηγορηματικά τάχθηκε υπέρ της “ελεύθερης” Προκυμαίας και μάλιστα ζήτησε να υπάρξει απόφαση ακόμα και πολιτική, από την ώρα που οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών ήταν αρνητικές. Ανέβασε εξάλλου τους τόνους λέγοντας ότι δεν διοικούν οι τεχνοκράτες αλλά τα πολιτικά πρόσωπα και ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη θα αναγκαστεί να πάρει διοικητικά μέτρα.
Αμέσως παρενέβη πυροσβεστικά ο Μάρκος Μεννής σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να φθάσουν σε αυτό το σημείο και ότι είναι πολύ κοντά στην απόφαση (η οποία πράγματι και ελήφθη).
Όμως ο προϊστάμενος του Τμήματος έργων του Δήμου Χίου Λάκης Τσακός εξέφρασε την ενόχλησή του στα λεγόμενα του κ. Νομάρχη, σημειώνοντας ότι οι τεχνοκράτες καλούνται να προτείνουν λύσεις στις θέσεις των πολιτικών και ότι θέματα όπως το κυκλοφοριακό δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο τεχνοκρατικά.
Στο τραπέζι της συζήτησης είχαμε και άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα από το δ.σ. Κοσμά Αβραμίδη που πρότεινε είτε αντιδρόμηση Λιβανού, είτε αντιδρόμηση Κουντουριώτη. Μάλιστα στη δεύτερη πρόταση συμφώνησε και ο κ. Νομάρχης, επισήμανε όμως ο κ. Δήμαρχος ότι είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις και σε ένα διάστημα 15 ημερών να εξετάσουν τα αποτελέσματα αν δουν πως δεν περπατούν τα μέτρα.
Ο κ. Μεννής έκανε εξάλλου μια αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για το κυκλοφοριακό σημειώνοντας ότι ξοδεύτηκαν από το Δήμο Χίου διπλάσια χρήματα από ότι για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος και υπολογίζοντάς τα σε 6 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.


Αντίθετες εισηγήσεις
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου κατέθεσε την εισήγησή της για τα συμπεράσματα από τα δοκιμαστικά “κλεισίματα” της παραλίας, που όπως και στο υπόμνημα της Τροχαίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πρότειναν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Προκυμαία μόνο στο ρεύμα από Βορρά προς Νότο.
Ο Διοικητής της Τροχαίας Χίου Κυριάκος Αφενδούλης ξεκαθάρισε -για να μην κατηγορηθεί πως δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί η απόφαση- ότι δεν μπορεί να διαθέσει παρά δύο τροχονόμους και ότι χρειάζεται η βοήθεια από τη Δημοτική Αστυνομία.
Ο Λιμενάρχης Χίου Μιχάλης Παριάρος σημείωσε ότι προσπάθειες καταβάλλει και η δική τους υπηρεσία Τροχαίας, όπου φέτος είναι μεγαλύτερη η δύναμη και πιο έμπειρη η υπηρεσία, συμφωνώντας ότι ως χρόνος η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για δοκιμές.
Να τονίσουμε ότι η Επιτροπή φορέων υπέρ της διατήρησης του Ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου επισήμανε ότι κατέθεσαν ένα σχέδιο για τη συνολικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου στο λιμάνι, χωρίς όμως να έχουν δεχθεί κάποιο σχόλιο από τις υπηρεσίες.
Αυτό που αποδέχτηκαν πάντως όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είναι ότι το κυκλοφοριακό είναι και θέμα νοοτροπίας των πολιτών που πρέπει να ενημερωθούν σωστά και να είναι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ