Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τσελεμεντές για…κατοίκους του Άρη, του Τάσου Σαραντή

Τσελεμεντές για…κατοίκους του Άρη, του Τάσου Σαραντή

9Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που σχεδιάζουν τον αποικισμό του Άρη με τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων, είναι η διατροφή των αστροναυτών.


Σήμερα, όλα τα τρόφιμα για τους αστροναύτες  στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέρονται από τη Γη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό σε μακροχρόνιες αποστολές. Γι’ αυτό το λόγο η ESA ανέθεσε σε δύο γαλλικές εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής να δημιουργήσουν γευστικές συνταγές, που μπορούν να προκύψουν από συγκεκριμένα συστατικά, οι οποίες θα εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη διατροφή στους αποίκους του Αρη.


Οι εταιρείες ADF και GEF κατάφεραν να συνθέσουν 11 νόστιμες συνταγές που θα μπορούσαν  να αξιοποιηθούν στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές μακράς διαρκείας. Η δημιουργία αυτού του μοναδικού τσελεμεντέ στηρίχτηκε σε εννέα βασικά συστατικά που οι ειδικοί της ESA θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε θερμοκήπια που θα δημιουργηθούν στις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, αλλά και σε άλλους πλανήτες


Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα εννέα βασικά συστατικά που θα μπορούν να καλλιεργούνται στον Άρη θα είναι ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, σόγια, πατάτες, μαρούλι, σπανάκι, σιτάρι και ένα είδος φυκιού που ονομάζεται σπιρουλίνα. Πρόκειται για ένα γαλαζοπράσινο είδος φυκιού που θεωρείται πολύ πλούσια πηγή διατροφής, αφού περιέχει κατά 65% πρωτεΐνη, ασβέστιο, υδατάνθρακες, λιπίδια και διάφορες βιταμίνες που καλύπτουν ουσιαστικές θρεπτικές ανάγκες για την παραμονή σε ακραία περιβάλλοντα.


Όπως υπολογίζεται, αυτά τα εννέα συστατικά θα καλύπτουν το 40% της συνολικής διατροφής  των αστροναυτών, ενώ το υπόλοιπο 60% θα μπορούσε να αποτελείται από λαχανικά, χόρτα, λάδι, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκεύματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τη Γη.


Όπως εξηγεί ο συντονιστής για την υποστήριξη βιολογικής ζωής της ESA, Κριστόφ Λασέρ, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την ανακύκλωση και την παραγωγή του αέρα, του νερού και των τροφίμων για τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές, “με την δημιουργία των θερμοκηπίων όπου θα αναπτύσσονται τα φυτά που θα αποτελούν μέρος της βασικής διατροφής, θα παίρνουμε παράλληλα “δωρεάν” οξυγόνο και νερό που απαιτούνται για την ύπαρξη ζωής”.


Ήδη, η ESA έχει ξεκινήσει την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τι θα μπορούσε να φυτρώσει σε ένα θερμοκήπιο στον Άρη, αλλά και πως θα μπορούσε δημιουργηθεί ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα στον πλανήτη.


Εντωμεταξύ, ο νέος διευθυντής του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, Μάικλ Γκρίφιν δήλωσε ότι η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα γίνει το νωρίτερο το 2015, η οποία θα μπορούσε να έχει ως στόχο την κατασκευή ενός πολυεθνικού διαστημικού σταθμού παρόμοιου με τους πολυεθνικούς σταθμούς που υπάρχουν στην Ανταρκτική.


Το άρθρο του Τάσου Σαραντή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 14/6/05.