Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Έρχεται ο διάδοχος του Κονκόρντ, του Τάσου Σαραντή

Έρχεται ο διάδοχος του Κονκόρντ, του Τάσου Σαραντή

139
Την ώρα που η μάχη στους αιθέρες ανάμεσα στην αμερικανική Boeing και την ευρωπαϊκή Airbus συνεχίζεται, μία νέα, απροσδόκητη, συνεργασία έρχεται να ταράξει τα νερά των αεροπορικών μεταφορών.


H Γαλλία και  Ιαπωνία συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός νέου υπερηχητικού επιβατικού αεριωθούμενου αεροσκάφους, ταχύτερου του Κονκόρντ, που θα μειώσει το χρόνο πτήσης ανάμεσα στο Τόκιο και τη Νέα Υόρκη στις έξι ώρες.


Το νέο αεριωθούμενο αεροπλάνο, που χαρακτηρίζεται ως ο διάδοχος του Κονκόρντ, θα μπορεί να μεταφέρει 300 επιβάτες και, αν όλα πάνε καλά, θα το δούμε να διασχίζει τους αιθέρες το 2015. Αν και δεν έχει γίνει σαφές ποια θα είναι η ταχύτητα που θα ταξιδεύει το νέο αεροσκάφος, έγινε γνωστό ότι η Ιαπωνία έχει δοκιμάσει με επιτυχία νέους στροβιλοκινητήρες που θεωρητικά μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα mach 5, δηλαδή πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου.


Το Κονκόρντ μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα διπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (mach 2) και μπορούσε να μεταφέρει περίπου 100 επιβάτες. Η συμφωνία μεταξύ της Γαλλικής Ενωσης Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών  και της Ενωσης των Ιαπωνικών Αεροδιαστημικών Εταιρειών υπεγράφη προχθές στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας, οι εταιρείες αεροναυπηγικής των δύο χωρών που θα συνεργαστούν θα επενδύσουν από κοινού 1.84 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο που απαιτούνται για τις έρευνες που θα γίνουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. «Πρόκειται για μια σημαντική βιομηχανική συνεργασία» δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου.


Για να θεωρηθεί επιτυχές, το νέο αεριωθούμενο αεροπλάνο θα πρέπει να ξεπεράσει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Κονκόρντ. Αν και το Κονκόρντ πετούσε από το 1969 μέχρι το 2003, η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και ο περιορισμένος αριθμός θέσεων δεν απόσβεσαν ποτέ τα δισεκατομμύρια των χρημάτων που επενδύθηκαν τόσο από τη Βρετανία όσο και από τη Γαλλία. Επιπλέον, εξαιτίας του υπερβολικού θορύβου που προκαλούσε, ο αριθμός των διαδρομών που μπορούσε να πετάξει ήταν περιορισμένος.


Στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους θα συμμετάσχει και η Air France.
Πάντως, η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ιαπωνίας είναι βαρύνουσας σημασίας και για ακόμα έναν λόγο: Για πρώτη φορά η Ιαπωνία, επιλέγει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους. Μέχρι σήμερα, είχε τη συνήθεια να συνεργάζεται μόνο με αμερικανικές εταιρείες.

Το άρθρο του Τάσου Σαραντή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 17/6/05.