Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Εννέα προτάσεις του Συνασπισμού για τους πρόσφυγες στο Μερσινίδι

Εννέα προτάσεις του Συνασπισμού για τους πρόσφυγες στο Μερσινίδι

4


Καταδικάζει την απαγόρευση εισόδου πολιτών στο χώρο κράτησης προσφύγων ο Συνασπισμός και με ανακοίνωσή του ζητά να γίνουν 9 βήματα για την καλυτέρευση της ζωής των μεταναστών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός αναφέρει:
Η απαγόρευση εισόδου πολιτών στο χώρο κράτησης προσφύγων στο Μερσινίδι  από την  Αστυνομική Διεύθυνση Χίου ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η  πολιτική καταστολής που ακολουθείται στα πλαίσια της Ευρώπης Φρούριο το μόνο που καταφέρνει είναι  να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντας τους ως κρατούμενους  που το αδίκημά τους είναι ότι είναι φτωχοί.
 Η Αστυνομική Διεύθυνση ,εκπρόσωπος του κράτους, παρανομεί κατάφωρα  και παράλληλα στην ουσία απαγορεύει στη τοπική κοινωνία να ασκήσει κοινωνικό έλεγχο σε ένα χώρο που στοιβάζονται εκατοντάδες πρόσφυγες σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ  καταδικάζει έντονα  αυτά τα φαινόμενα αυταρχικής και καταχρηστικής  συμπεριφοράς  της Αστυνομίας, συμπεριφοράς που δημιουργεί  πολλά ερωτήματα για το σεβασμό των δικαιωμάτων μας .
 Η κατάργηση των χώρων κράτησης και η δημιουργία χώρων υποδοχής  όπου θα παραμένουν οι πρόσφυγες  χωρίς να είναι κρατούμενοι, η νομιμοποίηση τους και η κατάργηση των απελάσεων είναι απαραίτητοι όροι για να λεγόμαστε “πολιτισμένοι”.
 Είμαστε αντίθετοι με το πολιτισμό που θέλουν να μας επιβάλουν, το πολιτισμό της μαύρης αγοράς, της εκμετάλλευσης, της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπίεσης, της συλλογικής ευθύνης, του αυταρχισμού ,της φτώχειας.
 Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους όλων των χωρών  στο πολιτισμό της συναδέλφωσης , της αλληλεγγύης, των ίσων δικαιωμάτων  των ίσων ευκαιριών.
Το πολιτισμό που κατακτήθηκε με το αίμα και τις θυσίες  πολλών ανθρώπων.
Ζητάμε:


1. Αξιοποίηση εθνικών πόρων, αλλά και Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας και Υποδοχής, σύμφωνα μάλιστα με την υπάρχουσα νομοθεσία (προεδρικά διατάγματα του 1997). Τέτοια ανοιχτά κέντρα, τόσο σε ακριτικές περιοχές όσο και σε μεγάλα αστικά κέντρα, που δεν θα υιοθετούν πρακτικές εγκλεισμού, αφενός θα απαλείψουν τα φαινόμενα συνωστισμού προσφύγων σε άθλιες συνθήκες, και αφετέρου θα αμβλύνουν τυχόν αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών.
2. Απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου που είναι σήμερα ιδιαίτερα πολύπλοκες και χρονοβόρες και ουσιαστικά ακυρώνουν το κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις δικαίωμα στο άσυλο.
3. Θέσπιση της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει άσυλο σε ποσοστό αιτούντων ίσο με αυτό του εκάστοτε κράτους – μέλους της Ε.Ε. που έχει εγκρίνει τις περισσότερες αιτήσεις κατά το προγενέστερο ημερολογιακό έτος.
4. άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους υποψήφιους πρόσφυγες από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για υποβολή αίτησης ασύλου.
5. έκδοση σαφέστατων οδηγιών προς τους αρμόδιους αστυνομικούς , ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των υποψηφίων προσφύγων. Αυτό προϋποθέτει και συνεχή επιμόρφωσή τους από την πολιτεία μέσω σεμιναρίων.
6. Μέριμνα για την ύπαρξη εξειδικευμένων διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών, που θα επιβλέπουν τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες.
7. Θέσπιση αυστηρών ποινών για τους αστυνομικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις άτυπων απελάσεων ή δίδουν σχετικές εντολές σε κατώτερα όργανα ή δεν ενημερώνουν τους  εισερχόμενους αλλοδαπούς για τη δυνατότητά τους να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
8. διακοπή κάθε παρεμπόδισης πλοίου που μεταφέρει υποψήφιους πρόσφυγες να προσαράξει σε λιμάνι της χώρας.
9. Άμεση ενοικίαση ξενοδοχείων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων υπερσύγχρονων Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων.”