Αρχική Νέα Τοπικά Χρησιμοποιείστε έξυπνα τα προϊόντα της Βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, είπε ο καθ. Ν....

Χρησιμοποιείστε έξυπνα τα προϊόντα της Βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, είπε ο καθ. Ν. Χριστοδουλάκης

4

Το επεξεργασμένο νερό των μονάδων βιολογικού καθαρισμού δεν θα το έπινα εγώ αν μου το έδιναν, θα το έδινα στα παιδιά μου. Την επεξεργασμένη λυματολάσπη δεν θα την έδινα σε κανέναν. Θα την χρησιμοποιούσα στα κτήματά μου». Με τις εντυπωσιακές αυτές διαβεβαιώσεις παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Ν. Χριστοδουλάκης τα αποτελέσματα της χρήσης των προϊόντων των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λημμάτων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια φυτών, σε ένα πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε την ημερίδα της ΔΕΥΑΧ στο εκθεσιακό κέντρο «Γ. Καλουτάς» χθες το απόγευμα.
Εγκαινιάζοντας την ημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μιχ. Φυτούσης τόνισε ότι η εταιρεία αισθανόμενη το βάρος του μεγαλύτερου προβλήματος της πόλης μας με την συμπαράσταση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών του ΑΣΕΧ και του ΦΟΚ διερευνά όλες τις πιθανές εφαρμογές που θα μπορούσαν να μειώσουν το έντονο πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας νερού που αντιμετωπίζει η πόλη μας.
Αν πειστούμε οριστικά ότι τα θετικά αποτελέσματα είναι πού περισσότερα από τις αρνητικές συνέπειες θα αρχίσουμε πολύ προσεκτικά αλλά και χωρίς χάσιμο χρόνο να οργανώνουμε τα επόμενα βήματα, που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την υφαλμύρωση, να σταματήσουμε τον υδράργυρο και να καρπωθούμε τα οφέλη που μας υπόσχεται η σύγχρονη υφαλμύρωση.
Τέλος ο Δ/ντης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδή κ. Στ. Σταματιάδης ανέλυσε τις προοπτικές χρήσης της λυματολάσπης, μετά από καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας, που την καθιστούν αξιοποιήσιμη, όχι απλά χωρίς βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά αντίθετα με πολύ θετικές αναπτυξιακές επιδράσεις.


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ