Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Ελληνοαυστραλός στρατιώτης θύμα ρατσισμού

Ομογένεια: Ελληνοαυστραλός στρατιώτης θύμα ρατσισμού

5

Μεγάλη δημοσιότητα στην αυτοκτονία του ομογενούς στρατιώτη Τζον Σατάτας δίνει ο Αυστραλιανός Τύπος, κάνοντας λόγο για «απίστευτη τραγωδία». Ο Σατάτας είχε χαθεί επί τρεις μέρες και βρέθηκε απαγχονισμένος, ενώ δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα. Πάνω στο πτώμα του είχε γραφτεί με στυλό «Σπύρος» και κάποια ρατσιστικά συνθήματα σε βάρος της ελληνικής καταγωγής του, ενώ είχε ζωγραφιστεί ένα μούσι στο πρόσωπό του.


Επισήμως το πόρισμα του στρατού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σατάτας αυτοκτόνησε. Η μητέρα του, Ρόζα Σατάτας, αρνείται όμως να δεχθεί την εκδοχή αυτή. «Ο γιος μου», λέει, «άφησε όλα τα έγγραφά του στο δωμάτιό του και κανείς δεν ανέφερε τίποτα επί τρεις μέρες για την εξαφάνισή του. Μιλάμε για στρατό όπου δεν μπορεί κανείς να πηγαίνει και να φεύγει, όποτε θέλει».


Συνάδελφοί του πάντως ομολόγησαν ότι έγραψαν συνθήματα και ζωγράφισαν το πρόσωπο του Σατάτα πειράζοντάς τον πριν χαθεί. Ο ομογενής στρατιώτης είχε παραπονεθεί πολλές φορές για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του. Μάταια όμως.


Σημειώνεται ότι σε πόρισμα ομάδας Αυστραλών γερουσιαστών αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει δικαιοσύνη» στις τάξεις των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και στον αρχηγό τους, στρατηγό Πίτερ Κόσγκροβ και ζητά να γίνουν δραστικές αλλαγές.


Ανάμεσα σ’ άλλα εισηγείται όπως οι έρευνες για σοβαρές καταγγελίες σε βάρος αξιωματικών του αυστραλιανού στρατού να μην γίνονται από τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις αλλά από ανεξάρτητη αρχή. Η γερουσία έκανε την σχετική έρευνα μετά από καταγγελίες ότι πολλοί νέοι Αυστραλοί στρατιώτες οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία λόγω των καψονιών που γίνονται σε βάρος τους ή λόγω ρατσιστικών διακρίσεων. Μεταξύ των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν ήταν και ο θάνατος του Τζον Σατάτας.


Πηγή: ΜΠΕ