Αρχική Νέα Οικονομία Κοινή Αγροτική Πολιτική: Αλλάζουν από του χρόνου οι επιδοτήσεις

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Αλλάζουν από του χρόνου οι επιδοτήσεις

13

 Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα εφαρμοσθεί από την ερχόμενη χρονιά, εισάγει μια νέα μέθοδο επιδοτήσεων που θα αλλάξει δραματικά το παραγωγικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Προς το καλύτερο και προς το χειρότερο – όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η καινοτομία της νέας μεθόδου έγκειται στην αποδέσμευση της επιδότησης από το είδος και την ποσότητα της παραγωγής. Ο αγρότης επιδοτείται με καθορισμένο ποσόν ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, και, για την πρώτη τριετία εφαρμογής τουλάχιστον, ουσιαστικά δεν ελέγχεται καν αν έχει παράγει προϊόν. Μετά το 2009, όμως, η ΚΑΠ θα επανεκτιμηθεί και οι επιδοτήσεις θα παραμείνουν μόνον υπό προϋποθέσεις.

Γνωρίζουμε ότι το παλαιό καθεστώς επιδοτήσεων, ανά ποσότητα, προήγαγε συμπεριφορές εξαπάτησης, υποβάθμισης των προϊόντων και του περιβάλλοντος, ακόμη και εκβιασμού του κοινωνικού σώματος, όταν ο αποκλεισμός της χώρας από τα τρακτέρ έφθασε να είναι τα κύριο διαπραγματευτικό όπλο των επιδοτούμενων αγροτών. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η επιδότηση, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των ίδιων των αγροτών, δεν χρησιμοποιήθηκε ως αναπτυξιακό εργαλείο για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού, αλλά χρησιμοποιήθηκε κυρίως για πρόσκαιρη ανακούφιση, για εφησυχασμό, ακόμη και για παραπλάνηση. Τη σκληρή αλήθεια, ότι ο αγροτικός πληθυσμός, όπως τον ξέραμε, θα πρέπει να συρρικνωθεί στο 6% του γενικού πληθυσμού, από το 14-17% περίπου που είναι σήμερα, κανείς δεν τη λέει έτσι όπως πρέπει, αλλά και κανείς δεν θέλει να την ακούσει. Επίσης δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς οι δυνατότητες μετασχηματισμού των καλλιεργειών, προσαρμογής στα νέα καταναλωτικά ήθη αλλά και στον ανταγωνισμό από τα φθηνά προϊόντα τρίτων χωρών. Οσοι φρόντισαν για την προκοπή την ατομική και του τόπου τους, προέβησαν σε αλλαγές και προσαρμογές – δυστυχώς λίγοι. Για τους πολλούς, δυστυχώς, η επιδότηση συνέβαλε στην απαξίωση της γεωργίας και την εξαχρείωση των κοινοτήτων.


Τώρα, η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή μάλλον θα εξαφανίσει τα τρακτέρ από τις εθνικές οδούς, αλλά ταυτοχρόνως θα εξαφανίσει την καλλιέργεια καπνού, θα μειώσει την παραγωγή ελαιολάδου, θα εξαφανίσει ολόκληρους κλάδους της μεταποίησης. Οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την κατεργασία και εμπορία αγροτικών προίόντων, όπως καπνεργοστάσια και εκκοκκιστήρια, μετεγκαθίστανται ήδη εκτός Ελλάδος, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλει και ως υστάτη ευκαιρία –μάλλον, επείγουσα προειδοποίηση– για αναδιάρθρωση και μετασχηματισμό.


Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική, αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων και κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, οδηγεί σε οδυνηρές και βαθιές αναδιαρθρώσεις όχι μόνο των παραγωγικών δομών αλλά και των κοινωνιών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/06/2005