Αρχική Νέα Τοπικά Το σαράκι της καχυποψίας κατατρώει … τη Σαρακίνα

Το σαράκι της καχυποψίας κατατρώει … τη Σαρακίνα

6

Η περιήγηση στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των Λαϊκών
Πολυκατοικιών που έκανε το κλιμάκιο του Ο.Ε.Κ. μεταβάλλει τα δεδομένα της λύσης. Το Σάββατο το απόγευμα, με πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Πίττα, τη Σαρακίνα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ο.Ε.Κ., συνοδευόμενος από τους διευθυντές Μελετών και Κατασκευών του Οργανισμού.
Στο χώρο συνάθροισης τους περίμεναν αρκετοί κάτοικοι, δύσπιστοι εξ’ αρχής για το αποτέλεσμα της επίσκεψης. Ο βουλευτής άρχισε να αναλύει την απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Μέριμνας και στάθηκε κυρίως στην τροπολογία για την επιδότηση ενοικίου σε όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για διάστημα όσο θα απαιτηθεί η κατασκευή των νέων κατοικιών.
«Αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι ως Ο.Ε.Κ. να υλοποιήσουμε το 20% της λύσης που θα προκριθεί», τόνισε ο κ. Οικονομόπουλος, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι από τη συμμετοχή του στην πρόσφατη σύσκεψη αντιλήφθηκε ότι και ο κ. Κωνσταντόπουλος και ο κ. Πίττας επιδιώκουν την άμεση και συνολική λύση.
«Είναι πταίσματα»
Με εμφανή την δυσπιστία που αντιμετώπιζαν από τους κατοίκους, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας τους στις πολυκατοικίες ο κ. Οικονομόπουλος ψιθύρισε στο αυτί του βουλευτή: «Εισπράττουμε τις συνέπειες από τον εμπαιγμό όλων των προηγούμενων ετών».
Αυτή η περιήγηση του κλιμακίου άλλαξε όμως άρδην και τις σκέψεις των υπευθύνων του Ο.Ε.Κ.. Έχοντας προχωρήσει σε αποκαταστάσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές, το κλιμάκιο του Ο.Ε.Κ. δεν μπορούσε να διακρίνει κάτι το μη αποκαταστάσιμο.

«Αποκαθίστανται;», ρώτησε τον διευθυντή Κατασκευών ο πρόεδρος του Ο.Ε.Κ.

«Πλήρως», απάντησε μονολεκτικά ο ίδιος.

Το ίδιο άλλωστε διαπιστώνει και η μόνη μελέτη που υπάρχει στα συρτάρια του Οργανισμού, η μελέτη Γούλα, σύμφωνα με την οποία το κτίριο 407 είναι πλήρως αποκαταστάσιμο αλλά με υψηλό κόστος, γεγονός που πιθανά καθιστά ασύμφορη την αποκατάσταση.

Η κρίσιμη συνάρτηση

Όμως, διαπιστώνοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος, ο κ. Οικονομόπουλος δείχνει να σταθμίζει ισορροπημένα κόστος και χρόνο. Νέα κατασκευή στο Βασιλειώνικο σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον δυο ετών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες ρυμοτομίας της περιοχής. Ποιος ζει δηλαδή… Χωρίς βέβαια να υπολογίζει κανείς και την απαραίτητη ανάπτυξη των λοιπών υποδομών. «Ενώ, αν ξεκινήσουν οι μελέτες αποκατάστασης, εμείς θα τις παραδώσουμε όλες έτοιμες σε ένα χρόνο», όπως υπολογίζει ο κ. Οικονομόπουλος.
Η σκέψη για αποκατάσταση δεν γίνεται όμως ευμενώς αποδεκτή από τους κατοίκους, οι οποίοι την εξέλαβαν ως προσπάθεια «μπαλώματος».


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ