Αρχική Πολιτισμός Επιστολή ΕΛΜΕ Χίου στην Υπουργό Παιδείας για την ελλειπή στελέχωση της Βιβλιοθήκης

Επιστολή ΕΛΜΕ Χίου στην Υπουργό Παιδείας για την ελλειπή στελέχωση της Βιβλιοθήκης

14


Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου απέστειλε η ΕΛΜΕ Χίου για να τονίσει ότι πρέπει  να βρεθεί λύση με την ελλλειπή στελέχωση της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ. Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΕΛΜΕ αναφέρει:


“Κυρία Υπουργέ,
Το Δ.Σ της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χίου αποφάσισε να απευθυνθεί σε εσάς προκειμένου να σας θέσει υπόψη το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ», πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της.
Συγκεκριμένα από τις 14 οργανικές θέσεις που προβλέπονται παραμένουν ακάλυπτες οι 9. Συνεπεία αυτού πρόσφατα η τοπική εφορεία του ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των ωρών λειτουργίας του. Οι ανάγκες εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικές σε τομείς που απαιτούν γνώση και εξειδίκευση, όπως των νέων τεχνολογιών και των οικονομικών-λογιστικής.
Είναι όμως λυπηρό, αλλά ταυτόχρονα και δηλωτικό του ενδιαφέροντος που έχει τα τελευταία χρόνια επιδειχθεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, το γεγονός ότι η τελευταία οργανική τοποθέτηση, το 1989, στη Βιβλιοθήκη Χίου αριθμεί 17 ολόκληρα χρόνια!
Κυρία Υπουργέ,
Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Χίου συζήτησε ακόμα την ευθύνη και το διαρκές, έμπρακτο, οφειλόμενο ενδιαφέρον  εκ μέρους των τοπικών αρχών. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει κοινή συνείδηση ότι η Βιβλιοθήκη μπορεί να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της αναπτυξιακής πορείας της Χίου.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται αφενός μεν να διασφαλιστούν όροι καλής λειτουργίας, αφετέρου δε να προβλεφθεί η απρόσκοπτη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε νέα πεδία, με αξιοποίηση του ανεκτίμητου πλούτου και του προνομιακού κεφαλαίου που αναμφισβήτητα διαθέτει.
Προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής απαιτείται η ολοκλήρωση της μελέτης επέκτασης και η εν συνεχεία ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Β΄Αιγαίου, όπως άλλωστε και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, εγγράφως, είχε δεσμευτεί.
Κυρία Υπουργέ,
Η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» αποτελεί κόσμημα και τιμή για τη χιακή κοινωνία, αλλά συνάμα και σημαντικό εθνικό πλούτο. Οφείλουμε λοιπόν να προσεγγίζουμε τα προβλήματά της με υπευθυνότητα και με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που αποκτούν κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της. Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.”