Αρχική Πολιτισμός Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία, 1715-1821”

Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία, 1715-1821”

34


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 και ώρα 7:00 μ.μ. η παρουσίαση του βιβλίου “Οι κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία, 1715-1821“, εκδόσεις Ηρόδοτος, του Ηλείου ιστορικού και λέκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αθανασίου Θ. Φωτόπουλου.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και παρευρέθησαν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και της επιστήμης. Μίλησαν οι εξής διαπρεπείς ιστορικοί και επιστήμονες: Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Κουτσούκος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης,  Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος Ομίλου Ουνέσκο Ν. Πειραιά, Χάρης Μπαμπούνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Νικολάου  διδάκτωρ  του πανεπιστημίου των Παρισίων, καθώς και ο Ηλείος πολιτικός και πνευματικός άνθρωπος Γιάννης Ζαφειρόπουλος, τ. υφυπουργός Εξωτερικών.
Όπως τονίστηκε, ο συγγραφέας του βιβλίου έκανε συστηματική έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία, κατόρθωσε να δαμάσει το πλήθος του συγκεντρωθέντος υλικού και να ρίξει φως σε άγνωστα ή σκοτεινά θέματα της εθνικής μας ιστορίας, για τα οποία υπήρχαν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Εκείνο που διακρίνει τον ιστορικό λόγο του κ. Αθαν. Φωτόπουλου είναι η συστηματική αναζήτηση των πηγών και η ερμηνεία τους κατά τους κανόνες της επιστήμης, η εφαρμογή αυστηρής μεθοδολογίας και, γενικά η επίμονη αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση του Συλλόγου Γαστουναίων Αθήνας, κοινή εκδήλωση Ηλειακών πολιτιστικών σωματείων (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ηλείων, ΠΑΣΕΣΗ, Συνδέσμος των εν Αθήναις Πυργίων και Σύνδεσμος Γαστουναίων). . Ύστερα από εισηγήσεις των προέδρων των σωματείων που διοργάνωσαν την εκδήλωση κ.κ. Πόπης Καϋμενάκη, Γιώτας Σταθοπούλου, Σωτήρη Βλαχογιάννη και Γιώργου Τσίμπρη, ο λόγος δόθηκε στους ειδικούς επιστήμονες Ιστορικούς και πανεπιστημιακούς διδασκάλους, οι οποίοι έκαναν αδρομερή ανάλυση και κριτική θεώρηση του νεοκδοθέντος βιβλίου, το οποίο κατά κοινή διαπίστωση συμβάλλει σημαντικά στην εθνική μας αυτογνωσία και την επιστημονική έρευνα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Πανεπιστημιακοί, Πολιτικοί, ιστορικοί, άνθρωποι του πνεύματος και πλήθος κόσμου.


————-
Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος
 “Οι κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατα τη δεύτερη τουρκοκρατία (1715-1821)”
Πρόλογος: καθηγητής κοινωνιολογίας Διονύσης Γ. Μαυρόγιαννης.
 
H αυτοδιοίκηση αποτέλεσε αναμφισβήτητα κορυφαίο θεσμό της ιστορικής εξέλιξης και της επιβίωσης του ελληνικού έθνους για πολλούς αιώνες. Kυρίως σ’ αυτόν οφείλεται η διατήρηση της ενότητας και της εθνικής συνείδησης στην τουρκοκρατία, καθώς και η αυτοδύναμη ρύθμιση της κοινοτικής ζωής με συλλογικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες. Iδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε ο θεσμός κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την επανάσταση του 1821, όταν είχε συντελεστεί πλέον αλλαγή και στην αρχέγονη σύνθεση του κοινωνικού σώματος, με την ανάδειξη νέων παραγόντων κοινωνικής και οικονομικής ισχύος. O θεσμός της αυτοδιοίκησης γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, της οποίας οι κοινοτικοί άρχοντες διέθεταν μεγάλη πολιτική δύναμη. Oι αρνητικές κρίσεις για τους προεστούς, όχι πάντοτε αβάσιμες για ορισμένους απ’ αυτούς, προέρχονται είτε από ρομαντικούς περιηγητές είτε από ιστοριογράφους που κάνουν ιδεολογική χρήση της ιστορίας και έχουν οπωσδήποτε δημιουργήσει προκατάληψη.
Είναι ευνόητο ότι, χωρίς τη συναγωγή των υπαρχόντων τεκμηρίων και τη μελέτη τους κατά τους κανόνες της επιστήμης, είναι αδύνατο να συλλάβουμε τις πραγματικές διαστάσεις της σημασίας του θεσμού των κοινοτήτων και να πετύχουμε την ερμηνεία των νοοτροπιών και των συμπεριφορών των μελών του προυχοντικού σώματος.
 
Ο Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος (Πύργος Ηλείας, 1950) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Rand Afrikaans University (Γιοχάνεσμπουργκ) και δίδαξε στη μέση εκπαίδευση και σε μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτορας ιστορίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997) και διδάσκει (2003 κ.ε.) νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο
Πατρών. Από το 1989 εκδίδει το ετήσιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Oriental and African Studies (JOAS). Έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1980). Πεδίο της έρευνάς του είναι η ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Έχει εκδώσει αρχειακές πηγές και έχει δημοσιεύσει μελέτες ιστορικού, φιλολογικού, λαογραφικού και βιβλιογραφικού περιεχομένου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει για την επισήμανση και την έκδοση άγνωστων κειμένων/πηγών της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Βασικά έργα του: Iστορικά και λαογραφικά της ανατολικής περιοχής Aιγιαλείας και Kαλαβρύτων (τόμ. A΄-B΄, Aθήνα, 1982), Oι Πετιμεζαίοι. Συναγωγή κειμένων και εγγράφων (Aθήνα, 1987), Οι
Γιατράκοι του 1821 (τόμ. Α΄-Β΄, Αθήνα, 2001), Η συμβολή των Ελλήνων στις αραβικές και ισλαμικές σπουδές από το 1453 έως σήμερα (Αθήνα, 2002), Οι κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη τουρκοκρατία (1715-1821) (Ηρόδοτος, Αθήνα, 2005).
 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, στη σειρά “Νεότερη ιστορία”,
Αθήνα, 2005, 15¥24 εκ., 416 σελίδες, ISBN 960-8256-46-1,
τιμή: 40,00 €. Eκδότης κ. Δημήτριος Κ. Σταμούλης (Ηρόδοτος, Ομήρου
34, GR 10672 Αθήνα, τηλ. 21.03.62.63.48, 69.76.33.44.93,
e-mail: herodotos@otenet.gr , web site: www.herodotos.net .