Αρχική Πολιτισμός Οι πυροσβέστες προτείνουν την ταινία: “Πυροσβεστικός Σταθμός 49”

Οι πυροσβέστες προτείνουν την ταινία: “Πυροσβεστικός Σταθμός 49”

67


“Πυροσβεστικός Σταθμός 49”
Η νέα ταινία – ύμνος για το πυροσβεστικό επάγγελμα

Μετά την πραγματικά εντυπωσιακή πυροσβεστική ταινία “Κύματα Φωτιάς” που είδαμε, εδώ και πολλά χρόνια, μια νέα ταινία για τη πυροσβεστική ζωή έφθασε στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Πρόκειται για την “LADDER 49”, (Πυροσβεστικός Σταθμός 49) με πρωταγωνιστές τους John Travolta, Joaquin Phoenix, Jacida Barret, Robert Patrick, Morris Chestnut, σε σενάριο του  Liouis Kolik και σκηνοθέτη  Jay Russel.
Στην ταινία οι ηθοποιοί πλαισιώνονται από αληθινούς πυροσβέστες, που προσπαθούν να αποδώσουν την καθημερινή ζωή της μάχης με τις φλόγες, ενώ παράλληλα φωτίζονται οι μικρές σημαντικές στιγμές της προσωπικής, οικογενειακής τους ζωής.
Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να φέρει σε πρώτο πλάνο τη πυροσβεστική παράδοση, τις έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές πιέσεις, τους στενούς συναδελφικούς δεσμούς, την υψηλή αίσθηση καθήκοντος, σε συνδυασμό με τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των Πυροσβεστών.
“Στόχος μου ήταν μία ρεαλιστική, ειλικρινής ταινία που θα αποτελούσε φόρο τιμής στην αξιοπρέπεια και την ευγένεια ψυχής που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι. Μία ταινία που, στην ουσία της, θα αφορούσε χαρακτήρες και ανθρώπινα συναισθήματα, στον ίδιο βαθμό που θα μπορούσε να συλλάβει το δραματικό θέαμα και το σασπένς μιας εκρηκτικής περιπέτειας”, σχολιάζει ο παραγωγός.
“Βάζοντας τον Τζακ Μόρισον να ανακαλέσει τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, την ώρα που αυτή απειλείται από τις φλόγες, είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην επιλογή αυτού του επαγγέλματος, τι σημαίνει γι’αυτόν, αλλά, κυρίως, πώς καταφέρνει να συνδυάζει το απίστευτο ρίσκο της επικίνδυνης δουλειάς του με την ανάγκη του για γαλήνια και εξασφαλισμένη οικογενειακή ζωή”, αναφέρει ο σεναριογράφος, ενώ για τη γυναίκα του πρωταγωνιστή τη Λίντα σχολιάζει: ’Ή γυναίκα του Τζακ, η Λίντα είναι ένας πολύ σημαντικός χαρακτήρας της ταινίας. Όταν ερωτεύεται τον Τζακ είναι τελείως απροετοίμαστη γι’ αυτό που την περιμένει. Δεν ξέρει ότι θα ζει μονίμως με την απειλή, τις άυπνες νύχτες και τους εφιάλτες. Ωστόσο, ποτέ δεν θα ζητούσε από τον σύζυγο της να εγκαταλείψει το όνειρο του. Σέβεται και εκτιμά τον άντρα της και τις επιλογές του… Χρεώνεται, όμως, τον δικό της Γολγοθά”. Για την επικινδυνότητα της παραγωγής τέλος σχολιάζει: “Το ρίσκο ήταν μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει  ελεγχόμενη φωτιά κι όπως λένε και οι πυροσβέστες “ποτέ μην εμπιστεύεσαι τις φλόγες”. Οι συντελεστές και οι πρωταγωνιστές επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα στα γυρίσματα των σκηνών τις φωτιάς. Αν το αποτέλεσμα φαίνεται δύσκολο και τρομακτικό


στην οθόνη, αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες
ήταν πράγματι δύσκολες και τρομακτικές!”
Ο σκηνοθέτης από την πλευρά του, αναφέρει για την ταινία: Ήθελα μέσα από την καρδιά μου να δώσω ζωή σε αυτούς τους χαρακτήρες, αλλά και να ταξιδέψω το κοινό σε αυθεντικές πυρκαγιές. Δεν ήθελα μόνο να συλλάβω την εικόνα μιας φωτιάς, αλλά την ένταση, τον φόβο και την απίστευτη ενέργεια που κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν, προκειμένου να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Πρόκειται για μια ταινία χαρακτήρων, αλλά όσο πιο αληθοφανείς θα ήταν οι σκηνές της φωτιάς τόσο πιο πολλοί θεατές θα ταυτίζονταν με τους χαρακτήρες και τις εμπειρίες τους. Δεν ήθελα να κάνω άλλη μία τεχνητή, χολιγουντιανή ταινία με θέμα τις πυρκαγιές, θεωρούσα ότι είχα ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους που απεικονίζαμε, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσεγγίσουμε τις αληθινές συνθήκες της δουλειάς τους”, σχολιάζει ο σκηνοθέτης.
Ο πρωταγωνιστής για τις ανάγκες του ρόλου, παρακολούθησε μαθήματα στην Σχολή Εκπαίδευσης Πυροσβεστών στη Βαλτιμόρη, αποκτώντας μάλιστα και πτυχίο αποφοίτησης! Οι καθηγητές του δήλωσαν πως στο τέλος ήταν πολύ δύσκολο να τον ξεχωρίσεις από έναν αληθινό πυροσβέστη…
“Έμαθα πως όταν μπαίνεις μέσα σ’ ένα κτίριο που καίγεται, τα πάντα στο σώμα σου λένε ’μην μπεις εκεί’… Η ατμόσφαιρα είναι ομιχλώδης από τον πολύ καπνό, είναι σκοτεινά και χάνεις τελείως τον προσανατολισμό σου. Όμως εκείνη τη στιγμή, το ένστικτο σου είναι πολύ πιο ισχυρό από τις σκέψεις σου. Οι φοβίες αυτόματα έρχονται δεύτερες μπροστά στην ανάγκη προστασίας των συνανθρώπων σου”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός. Υποφέροντας ο ίδιος από υψοφοβία, κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό και ύστερα από εντατική εκπαίδευση να κρέμεται από ένα λεπτό σκοινί, από τον 15 όροφο ενός κτιρίου. Απέκτησε απίστευτες δεξιότητες, γεγονός που εξηγεί το γεγονός ότι ο ίδιος συμμετείχε στο 100% σχεδόν των επικίνδυνων σκηνών!
Ο άλλος μεγάλος συντελεστής της ταινίας John Travolta σχολιάζει: “Για μένα, η ταινία έχει να κάνει όχι τόσο με τον μύθο που κρύβεται πίσω από το υπεράνθρωπο καθήκον των πυροσβεστών, όσο με την ανθρώπινη πλευρά τους. Η ιστορία αποκαλύπτει ότι είναι σαν όλους τους άλλους ανθρώπους, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους, για να ζήσουν οι άλλοι…”
Την ένταση και τη δραματικότητα της ταινίας υποστηρίζει η μουσική του ροκερ Rompi Rompertson και ειδικότερα το τραγούδι “Shine your light”, με το οποίο επενδύεται η πιο δραματική στιγμή της ταινίας.


ΠΗΓΗ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ