Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ταξίδια στο παρελθόν, με άθικτο το παρόν, του Τάσου Σαραντή

Ταξίδια στο παρελθόν, με άθικτο το παρόν, του Τάσου Σαραντή

5


Ταξίδια στο παρελθόν, με άθικτο το παρόνΜήπως πιστεύατε ότι αν ήταν εφικτό ένα ταξίδι στο παρελθόν, θα μπορούσατε να αλλάξετε το παρόν; Ξεχάστε το! Εάν πηγαίνατε πίσω στον χρόνο και συναντούσατε τους γονείς σας νέους, τότε δεν θα μπορούσατε να τους χωρίσετε και να αποτρέψετε έτσι τη γέννησή σας, ακόμα κι αν το θελήσετε, όπως υποστηρίζει ένα νέο μοντέλο της κβαντικής μηχανικής.


Οι ερευνητές σκέφτονται ότι το ταξίδι στον χρόνο μπορεί να συμβεί μέσω ενός είδους συστήματος ανατροφοδότησης πληροφοριών όπου η μετακίνηση στο παρελθόν είναι δυνατή, αλλά μόνο “συμπληρωματικά” με το παρόν. Δηλαδή, μπορείτε να πάτε πίσω στον χρόνο και να δείτε τι συμβαίνει, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα που θα αλλάξει το παρόν από το οποίο φύγατε.


Θεωρητικά, αν μεταβαίνατε στο παρελθόν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε το παρόν.  Όμως, το παρόν δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει από κακόβουλους χρονοταξιδιώτες: οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά το γεγονός ότι υπάρχουν, αν σε ένα ταξίδι στο χρόνο προς το παρελθόν εμποδίσουν τη γέννηση τους.


Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, ο χωρόχρονος μπορεί να γυρίσει πίσω, επιτρέποντας θεωρητικά στους ταξιδιώτες να συναντήσουν τον εαυτό τους σε νεώτερη ηλικία. Σήμερα, μια ομάδα φυσικών από τις ΗΠΑ και την Αυστρία υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί, μόνο εάν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που ενεργούν για να προστατεύσουν το παρόν από τις αλλαγές στο παρελθόν.


Οι περιορισμοί αυτοί υπάρχουν εξαιτίας των παράξενων νόμων της κβαντικής μηχανικής. Σύμφωνα με αυτούς, εάν ξέρετε το παρόν, δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Εάν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι ο πατέρας σας είναι ζωντανός σήμερα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δολοφονίας του στο παρελθόν.  Είναι σαν, με κάποιο παράξενο τρόπο, το παρόν να λαμβάνει υπόψη του όλες τις πιθανές διαδρομές πίσω στο παρελθόν και, επειδή ο πατέρας σας είναι ζωντανός, καμία από τις διαδρομές προς τα πίσω δεν μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του.


“Η κβαντική μηχανική διακρίνει μεταξύ αυτού που μπορεί να συμβεί και αυτού που συνέβη”, εξηγεί ο καθηγητής Νταν Γκρινμπέργκερ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. “Εάν δεν ξέρουμε αν ο πατέρας σας είναι ζωντανός τώρα, εάν υπάρχει μόνο 90% πιθανότητα να είναι ζωντανός τώρα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να μπορείτε να επιστρέψετε στο παρελθόν και να τον σκοτώσετε. Αλλά εάν ξέρετε ότι είναι ζωντανός, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τον δολοφονήσετε” συμπληρώνει.


Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάνατε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο με τη συγκεκριμένη πρόθεση να σκοτώσετε τον πατέρα σας, δεν θα μπορούσατε να το κάνετε ποτέ, επειδή το γεγονός ότι είναι ζωντανός σήμερα θα συνωμοτούσε εναντίον σας ώστε να μην πετύχετε ποτέ στο σχέδιο δολοφονίας του!


του Τάσου ΣΑΡΑΝΤΗ, από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (21/6/05).