Αρχική Απόψεις Aρθρα Χωρίς διαβατήριο στην Τουρκία, του Στρατή Μπαλάσκα

Χωρίς διαβατήριο στην Τουρκία, του Στρατή Μπαλάσκα

48


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ταξιδεύουν μόνο με ταυτότητα στη γειτονική χώρα


Χωρίς διαβατήριο στην Τουρκία


Μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα θα ταξιδεύουν πλέον οι Ελληνες στην Τουρκία ύστερα από απόφαση του τουρκικού κράτους να τη θεωρεί ικανό ταξιδιωτικό έγγραφο για την είσοδό τους στη χώρα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν συζητά καν την κατάργηση της έκδοσης βίζας για τους κατόχους των “καλών” πράσινων διαβατηρίων που κατέχουν Τούρκοι επιχειρηματίες και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί.
Πράγμα που έχουν κάνει όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Πορτογαλία, και θα μπορούσε να δημιουργήσει αντισταθμιστικό τουριστικό ρεύμα Τούρκων προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Προφανής στόχος της Τουρκίας να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών που μεταβαίνουν στη γείτονα για διακοπές.


Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που το πρώτο πεντάμηνο του 2005 είχαμε αύξηση κατά 100% στις μεταβάσεις Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία. Σε απόλυτους αριθμούς πάνω από 200.000 Ελληνες μετέβησαν στην Τουρκία για διακοπές ή μονοήμερες εκδρομές από τον Ιανουάριο ώς τον Μάιο του 2005, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2004 δεν ξεπερνούσε τους 100.000 επισκέπτες.


Οπως υποστήριζαν τουριστικοί παράγοντες στην Ελλάδα, η ενέργεια του τουρκικού κράτους αποτελεί μέρος των συντονισμένων διαφημιστικών ενεργειών που καταβάλλει η Τουρκία για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες τουρίστες. Οπως είναι σε όλους γνωστό, η πλειονότητα των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν κατακλυσθεί από μεγάλες διαφημιστικές καταχωρίσεις του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού.


Οπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά χθες από την υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων του Τελωνείου Μυτιλήνης, σχετική ενημέρωση για τη νέα ρύθμιση υπήρξε μόλις πριν από λίγες ώρες. Σύμφωνα με αυτή, οι Ελληνες πολίτες που έχουν κανονικές αστυνομικές ταυτότητες (όχι κομμένες) μπορούν να μεταβαίνουν στην Τουρκία χωρίς χρονικό περιορισμό για την παραμονή τους εκεί. Δηλαδή, το μέτρο ισχύει τόσο για τις μονοήμερες όσο και για τις πολυήμερες εκδρομές.


Το μέτρο αυτό του τουρκικού κράτους αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία. Καθώς μεγάλος αριθμός Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επισκεφθούν την Τουρκία, έρχονται χωρίς να παίρνουν μαζί τους διαβατήριο. Με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες αυτούς να επισκέπτονται την Τουρκία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.


Ας σημειωθεί ότι όσοι επισκέπτονται με την ταυτότητά τους την Τουρκία θα πρέπει να παίρνουν από τις εκεί τελωνειακές αρχές σφραγισμένο ένα έγγραφο που θα πιστοποιεί την είσοδό τους και την πύλη εισόδου τους στη γειτονική χώρα. Αυτό το έγγραφο θα πιστοποιεί και τη νόμιμη παραμονή του φέροντος επισκέπτη στη χώρα.


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 22/06/2005